Радев на юбилея на БАН: Учените са нашият национален капитал

Академията отбеляза с тържествен концерт 150 години от основаването си
12 окт 2019 21:32, Красимир Ангелов
54
Радев на юбилея на БАН: Учените са нашият национален капитал
Снимка: БТА

БАН се гордее с научните си институти и учени, които са нашият национален капитал, призван да отваря вратите на България към света, да търси рационални решения в сложното съвремие, заяви президентът Румен Радев, който присъства тази вечер на концерта-спектакъл в зала 1 на НДК, с който БАН чества 150 години от основаването си.

Много са проблемите на човечеството, на които само науката може да даде отговор, отбеляза държавният глава, цитиран от БТА.

Радев посочи, че българската наука работи активно, но допълни, че съвременната наука става и все по-ресурсоемка и младите учени избират нерядко чужди институти и научни центрове, където да реализират своя потенциал. А там, където няма силно образование, където не се развиват водещи науки, и то добре финансирани, не може да има силна икономика, висок догонващ устойчив темп на икономическо развитие, подчерта президентът.

"Затова продължавам да изтъквам, че устойчивото развитие днес изисква равномерно разпределение на образователната и научна инфраструктура, че, независимо от количеството еврофондове, няма да постигнем икономическо и социално сближаване между Северна и Южна, между Източна и Западна Европа, ако качественото образование и водещата наука са съсредоточени в тесни географски граници, че кохезионната политика трябва да се фокусира все повече върху образованието и науката", коментира той.

По думите на президента неотменим национален ангажимент остава приоритетното развитие на нашите институти, университети, научни звена. "Днес, век и половина след учредяване на БАН, България продължава да се нуждае от своята академия, от един модерен, дързък, отворен към света център, двигател на духовен и материален напредък", заяви Румен Радев.

"Нуждаем се от вас, нашите интелектуални апостоли и визионери, които да работите така, че обществото ни да се развива, а гражданите ни да живеят по-добре, и то с национално самочувствие, защото успехът и бъдещето принадлежат на онези,които разширяват своите хоризонти, които успяват да съзрат в предизвикателствата нови възможности, които могат да използват силата на образованието и науката, които си поставят високи цели и работят всеотдайно и имат дързостта да се мерят с най-добрите в света. Убеден съм, че БАН е сред тях", посочи държавният глава.

Министърът на образованието Красимир Вълчев, който поздрави учените от името на правителството, отбеляза, че приносът на БАН е във всички сфери на обществения и духовния ни живот. Той определи като най-важната дума днес свързаност.

"Трябва да работим заедно, в партньорство и това се опитваме да направим през последните години“, посочи министър Вълчев. В период сме на мащабни трансформации и разчитаме на учените - и за климатичните предизвикателства, за лечение на опасни болести, както и да съхраним националната ни идентичност в глобализиращия се свят", посочи той.

В тържественото си слово председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски посочи, че БАН продължава да е най-големият и ефективен научен център в България и че академията е интегрирана в европейското и световно научно пространство. Акад. Ревалски отбеляза и участието на БАН в образователния процес на всички нива.

Той подчерта, че се задълбочава диалогът с държавните институции. Науката, създавана от БАН, става все по-видима, по-нужна и по-полезна за обществото, коментира той и цитира данни от социологическо проучване, според което около 70 на сто от анкетираните отговарят, че постиженията на учените от БАН са повод за гордост и национално самочувствие.

По време на концерт-спектакъла на БАН беше връчен и почетен знак на президента на Република България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Западните БалканиСега сте отбор шуробаджанашки дружини, вдигнат ли ви заплатите, ще стане още по-невъзможно при вас да проникне някой, който не е "свой човек"!
43
0
 
3
 
! Отговори
До Западния Балкан преди 4 години
Осмисляш ли това, което си написал?По света трябва да изработиш нещо, за да получиш пари за него! Тук близо 7 000 човека получават пари, за да размишляват и евентуално да направят научна разработка. Резултатите ги знаемКогато ви подпукаха миналия път, показахте по телевизията ваш кадър, който от години бил разработвал лекарство за една от най-тежките болести. Помниш ли после ураганът от лекарска критика по негов адрес относно несъстоятелността на твърденията му? Но десетилетия е взимал заплата
42
3
 
0
 
! Отговори
Западните Балкани преди 4 години
До до Антон и до другите.Това,което не коментирате,е как да се засили науката,а не какви отрицателни примери има.Моята теза е,ако няма нормално заплащане, нищо няма да се промени.Няма да идват млади хора,без млади хора,няма лечение за системата.Нека има наука и в университетите, но в момента няма в достатъчна степен,т.к.там се плаща за преподаване.Т.е.нашите университети причат на западните толкова,колкото БАН на западните академии.Ако не си го признаем и приемем да ги развиваме и двете, сме зле
41
0
 
7
 
! Отговори
до Антон преди 4 години
А може ли да ми обясните защо БАН има 200 човека администрация като всеки институт има отделна администрация. Какво означава БАН администрация? какво администрира? Защо в администрация, в която няма наука се взима по 1000-1500 лв. заплата, а асистентите взимат по 500 лв. като реално само те правят някаква научна работа. Да говорим в цифри -акад. взима 2500 лв., от някой институт още 800 лв., по проект още 1000 лв. за престиж. Тук там някой час лекции още 800 лв. Събирайте! Каква наука виждаш тук
40
6
 
0
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Като чета коментарите по-долу и оставам с впечатлението, че БАН е нещо излишно.Това напълно съответства и на моята представа за деградация на обществото.БАН е излишен, университетите също (освен тия в които се преподава икономика, психология или право), а за лаборатории, симфонични оркестри и други подобни глупости просто не ми говорете!Нацията се представлява от хора, като Бойко Борисов и Сузанита!И защо нещата не вървят!?Всеки да си отговори сам според възможностите си!
39
0
 
6
 
! Отговори
Най-точно е казал№16 преди 4 години
"смешно назначаване на научна длъжност (назначават те за учен, както някои бяха назначени за милионери!)"Аз ще добавя - и както някои биват "назначавани" за баш-красавиците на България, чрез купени или уредени с връзки конкурси за "Мис"-ки. После се ядосваме, че по улиците виждаме хубави момичета колкото щеш, а като гледаме по телевизията световните конкурси по красота ни е срам, когато дефилира представителката на България!Умни и знаещи хора имаме, но "учЕн" се става формално, с връзки в БАН.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Западните Балкани 35Несъстоятелно е сравнението между БАН на дереджето й от последните 70 г. и съществуващите в някои западни държави академии.Не може да се сравнява дори с някогашната АН СССР (Академията на науките на СССР), защото там все пак се вършеше нещо, а нашите червени "научни" олигарси пращаха там родата си да изкара аспирантура, да си създаде връзки и после да преписва отпечатаното в съветските научни издания.
37
0
 
7
 
! Отговори
Пишеш общи приказки преди 4 години
До Западните БалканиПо цял свят наука се прави в университетите. Това дава възможност още от студентската скамейка най-кадърните да бъдат привличани да асистират по отделни проекти.Освен това, когато се обяви конкурс за докторантура към някой университет и кандидатстват няколко от току що дипломиралите се отличници на випуска, ще е много по-трудно да се изкара, че победител в конкурса е кухата лейка снаха на някой професор.
36
1
 
12
 
! Отговори
Стига глупости преди 4 години
В БАН си сключват трудови договори по институтите проформа и се усвояват парите от бюджета. Има хора с няколко трудови договори и куп граждански в институти и са с доход няколко хиляди лева, а не полагат труд. Роднинска организация, имат подструктури с под 30 човека персонал, от които 10 администрация. За каква наука говорите? Докторантите вършат работата, а другите взимат хиляди по проектите. Паразитна организация за роднини, приятели и бивши политици, които да се хранят на нашия гръб.
35
9
 
1
 
! Отговори
Западните Балкани преди 4 години
Няма наука в дадена страна, която без достатъчно национално финансиране, да печели достатъчно европейско финансиране (масово). С финансиране на работещите с минимални заплати (без национални минимални ставки)на нивото на минималната заплата или максимум две такива заплати, няма как да стане. Преподаването не е наука. Ако унищожим БАН както се действа в момента, възстановяването на науката ще изисква 5 до 10 пъти повече пари. Интересно защо Борисов не е бил на празнеството? Против БАН ли е?
34
8
 
0
 
! Отговори
Западните Балкани преди 4 години
Науката по света се прави от колективи в състав: 1 професор, 1 доцент, 3 асистенти, 4 посдокторанта, 5-6 докторанта и студенти. Или пропорционално нагоре. В България е точно обратното: 4 проф 4 доц, 2 асист, 1 докт. Нямам как да стане наистина наука. Защо е така? Защото младите нямат мотивация да почнат. Един асистент е със заплата 660 лева (чисто 400), т.е. или човекът почва работа на друго място или родителите му дават за да прави наука? В някои области трябват 10 млади, а проекти има за един
33
8
 
2
 
! Отговори
Западните Балкани преди 4 години
До Ами... Според теб и Австрийската академия на науките, и Холандската кралска академия, и CNRS, и т.н. са паразитни структури? Това, че Станишев е дал големи пенсии на академиците, е друга глупост, която Борисов, щом е печен да ги прехвърли към бюджета на МОН и да освободи БАН от тези разходи, или да премахне тези пенсии. Иначе българските университети са станали гимназии от краяна социализма или по-зле. Там наука се прави от единици, както и в БАН и това е заради грешния начин на финансиране
32
1
 
15
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
Мястото на научните работници е в универсотетите, а не в паразитни структури като БАН, където едни дърти търтеи вземат големи заплати ДОЖИВОТ. Нали знаете, че разните му академици получават пари от БАН и след пенсионирането си?
31
8
 
0
 
! Отговори
Оффф преди 4 години
Всеки който се опълчи на тиквата е достоен за уважение. А особено ,когато му казва истината в лицето. Плевнята,само мънкаше за евроатлантическите ценности,и за санирането.
30
1
 
12
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
За 100 г история българският "научен потенциал" в БАН направи един калкулатор и един чушкопек.
29
1
 
9
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 4 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв безличен президент ?
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая академия много отдавна трябваше да бъде закрита но другарите комунисти я бранят като сърцето си да може хубаво да ни набутва всяка година с повече дългове.
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАН изобрети първия калкулатор в България. Първи преди всички други в България. БАН е велик! Само за десет години успява да преведе всички надписи по копчетата на американския калкулатор. Най-трудно върви работата с копчето ОN/С.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фатмаака си е фааатмак... *** и жалък както обикновено.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните клишета!