Ден за размисъл: Не се допуска предизборна агитация!

Това е и ден за финална подготовка на изборните секции
26 окт 2019 07:30, Петя Славова
74
Ден за размисъл: Не се допуска предизборна агитация!
Снимка: БТА

Не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в деня на изборите, съгласно разпоредбите на Изборния кодекс /ИК/.

Събота е т. нар. ден за размисъл преди произвеждането на съответния вот, в случая - преди местните избори. Законът предвижда някои забрани, които важат и за самия изборен ден.

Освен че не се допуска политическа агитация, не се разрешава и оповестяването под каквато и да било форма на социологически проучвания до затварянето на изборните секции.

Според ИК е недопустимо също и разпространяването на нови агитационни материали, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община.

В различните държави "изборната тишина" трае различно - от 48 часа до три дни, пише БТА. Денят за размисъл е и ден за финална подготовка на изборните секции - обособяват се например т. нар. тъмни стаички за гласуване.
До изборния ден ЦИК регистрира наблюдатели и публикува на интернет страницата си техен регистър.

В самия ден на вота и до края на гласуването законодателят у нас е забранил да се поставят в изборните помещения агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети, както и на по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която са секциите.

Когато секционната избирателна комисия установи наличие на подобни материали, тя незабавно ги отстранява - при необходимост - със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР.

В изборното помещение не се допускат лица с поведение, накърняващо добрите нрави, както и лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. В местата за гласуване се забранява влизането на въоръжени лица.

Не се разрешава използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. При нарушаване на забраната комисията незабавно обявява бюлетината за недействителна и отбелязва това обстоятелство върху бюлетината и в графата "Забележки" на избирателния списък. Избирателят не се допуска повторно до гласуване, предвижда Изборният кодекс.
В помощ на желаещите да гласуват, дирекцията "Български документи за самоличност" е създала нужната организация за работа, информира МВР.

Служителите от звената на дирекцията при СДВР и ОД на МВР ще работят и на 27 октомври, от 8.30 до 19.30 часа, и ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и за кметове.

При произвеждане на втори тур на изборите за общински съветници и за кметове /3 ноември/ ще се издават нови удостоверения - от 29.10.2019 г. до 3.11.2019 г., включително, уточняват от вътрешното ведомство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Прави ми впечатление,че плакатите на много от кандидатите за кметове са залепени по дърветата,особено около центъра!Струва ми ,че ще бъде по-правилно самите кандидати да се качат по дърветата -да ги видим в пълния им блясък ,май-м..уни такива !
20
0
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Така е, животът ще е по-добър без политици. Трябва да станем царство у без нито един политик в държавата.
19
6
 
3
 
! Отговори
ми избирайте преди 4 години
Фалшив народ-фалшива държава!Да сте живи и здрави!
18
7
 
3
 
! Отговори
13 преди 4 години
*** ще гласуват, защото не могат да разберат, че избират обслужващ персонал с тераси и къщички за гости. *** по-далече от шопската, кебапчетата и ракийката, не вижда. Доган е собственика на държавата. Лавира между НАТО и Русия, но повече към Русия. Той си изпълнява заповедите, 1 за НАТО, 2 за Турция, 3 за Русия.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО 13. Може да има бивши комунисти и от ДС. НО СТАНАХА РЕНЕГАТИ . ДЪРЖЪТ СЕ ЗА ЕС и НАТО.А територия от България , Русия няма как да вземе. Колкото и руски граждани да чакат това.
16
4
 
2
 
! Отговори
13 преди 4 години
МНого отнесен народ. Изборите минаха. Гешев е избран. Русия пуска тръби и взима земята под тях. Ф16 за проект струваха 2,5млрд. Това са истинските избори, защото в тази държава всички протести са платени и организирани от бившите комунисти....
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е една мафия която си има собствена държава! Всичко това с изборите е една лъжа! Всичко е фалшиво! Всичко се фалшифицира, навсякъде където пипнеш има нещо гнило! Като почнем от парламента, минем през министерствата, общините, болниците, детските градини, и стигнем до кварталната лафка. Навсякъде е гнило, навсякъде има някакви далавера. Един краде милиони и другия долу те лъже в грамажа и ти сменя етикетите на годност. България е менте държава. Какви избори очаквате да има?? Истински?!?!
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най хубавото на едни избори е деня за размисъл. Няма дивотиите на ББ, Корни, ММ, Фандъкова и т.н. досадници дето по цял ден само замърсяват ефира..
13
3
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Пак ще ни командват крадливи комунисти, или децата им, които са още по-алчни !!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре е ден управляващите да подновят абонамента за далаверата за още четири години.
11
0
 
3
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Сега ,когато имаме нов главен прокурор,изборната тишина ще трае 4 години.
10
3
 
12
 
! Отговори
Жо преди 4 години
Госпожа Графигнатиева се метнала в едно такси от аерогарата и казала на шофьора-Плащам двойно, само ме закарай до Общината за 10 минути.Добре, казал шофьорът, само че си затвори очите и няма да гледаш!Затворила очи тя, залюшкала се на задната седалка и само чувала пищене на гуми.След 10 мин. таксито спряло пред Общината.По кои улици мина, та успя за 10 минути- попитала г-жата.А, не казвам, щото и там ще разкопаеш.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събота е ден за изпращане на бракуваните бюлетини от печатницата в Костинброд по изборните секции.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каде дават по 100-150 лева та да хода и аз да гласувам.
7
2
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Със стоте кинта си купих кило суджук,Ти за сто кинта човек ли си? Много ти е малка мизата.п.п. моят глас не се продава вече 20-години. Няма да се продава и за в бъдеще!
6
2
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Дадоха ми 100 лева да...мисля,но още не съм...убеден.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С баба ми пак ще гласуваме за различни партии!Какво да правиш - поколенчески различия!Ще отида без кола до урната - надявам се тя да не успее.Не стига, че ми мрънка за глупости, сега остава и кмет да ми сложи!
4
0
 
4
 
! Отговори
Дъ Експлойтед преди 4 години
А бе понеделника работен ден ли е или не е?
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със стоте кинта си купих кило суджук, произведен по специална рецепта за хипертоници, наточих кана вино и сядам да размислям.
2
0
 
17
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
А, кИфтета и кИбабчИта за размисъл няма ли да има някъде?