Седмица след разхлабването на мерките болните ще скочат?

Сега сме в плато, но е трудно да се прогнозира кога ще е пикът
26
Седмица след разхлабването на мерките болните ще скочат?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Намираме се в плато на пандемията, но седмица след отварянето можем отново да очакваме ръст, обясни  математикът Лъчезар Томов пред bTV.

Според него, ако локдаунът беше направен коректно, можеше да се очаква репродуктивното число да падне под единица. В момента обаче все още стои на стойност около 1.

Още по темата

„Репродуктивното число показва средно един човек колко души заразява. Най-високата стойност беше на 19-20 март“, уточни той.

По думите му, ако поддържаме единица, средно всеки ден ще има 4000-5000 заразени.

„Бях даже леко изненадат от вчерашните стойности, което показва, че вероятно сме надценили разпространението на британския вариант и преди месец все още не е бил доминиращ. Съвсем от скоро е станал доминиращ“, коментира Лъчезар Томов.

Според него не е било достатъчно ограничено движението на хората, а много от тях пък са продължили да работят в офисите, а не вкъщи.

Трудно е обаче да се прогнозира колко ще скочи репродуктивното число, защото има неща, които не знаем, а именно как се движи британският вариант.

„Трудно е да се предскаже пик на епидемия, която непрекъснато се променя, а тази е такава“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Томов, очаквам пълна гласност в научни публикации на математическите модели, които използваш за предвиждания на епидемията. Или поне точни препратки от теб към такива вече налични публикации. И не ми казвай, че няма да ги разберем, има достатъчно физици, математици и естествоизпитатели в тази страна, които ще ги разберат. А може би ще разберат и друго, как се напасват на тъмно предварителни коефициенти за получаване на даден резултат, тоест как се играе на "научно" обосновано тото.
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, Томов, след разхлабването на мерките броят на инфектираните, а оттам и на болните, ще скочи. Е и какво от това? Много важно като скочи. Това не е особено опасна инфекция, колкото и да се опитват да ни индоктринират в противното. Но всички вие, Томов, няма как да скочите, по-скоро да изкочите от голямата лъжа, която натрихте в главите ни. Не ви остава нищо друго, освен да продължаваме театъра за вирусния терминатор на света.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н Томов, научих как се фиксира масовото разпространение на британския щам в Англия, използват се специализирани или модифицирани PCR тестове. А за срам и позор на управляващите епидемията у нас, не зная нищо за методите, фиксиращи точното разпространение на този щам в България. В никакъв британски щам няма да ме зарибявате, само с вашите подхвърляния и мнения, г-н Томов. Чакам пояснения за инструментариума.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нужда от математика явно е че всяко разхлабване и пускане в компании училища и тн ще доведе до нов ръст на заболели
20
0
 
1
 
! Отговори
аууу преди 3 години
Лъчо Пика. До кога пикове и яко умиране ще прогнозираш???
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заман някой скача... да скачат тия търговци като не им изнася да сменят професията но пусто благо е да взимаш по 5 бона да лекуваш настинка
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Праят ви на балами, щото видяха че народа е масово неграмотен и пр0ст и квот му кажеш - той вярв на всичко. Не само в БГ, в целия свят е така. Всичко неграмотно, само знае да мрънка за пари и иска все повече и повече. А не се вижда че на две магарета сламата не може да раздели. Единия говори едно, другия друго, третия трето, обаче нeгpaмотника вярва и на тримата и не си дава сметка, че всички лъжат. Що ли? Ми щото е нeгpaмoтник.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Намираме се в най-върховата част на третия пик за нашата страна, заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинга на МЗ за разпространението на коронавируса. По думите му очаква се и данните показват, че започваме да вървим към хай-високата част на платото.Нещата в рамките на две седмици ще се оправят, увери Ангелов."Това е новина от този сайт, на първа страница. хаххаххаха коронавирус ли? Сопа, сопaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Математици разясняват колко трудно км било да предсказват хода на пандемията... ми недейте бе! Има си медицински кадри за това! ...*****Всъщност, точно математиците и статистиците правят прогнози за всички области.В това те са специалистите!Медиците лекуват, изследват и т.н.Не правят прогнози с компютърни програми.
15
1
 
10
 
! Отговори
Аз от БЕХ преди 3 години
Абе махнете го тоя ***. Кажете му да се изкъпе.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11За някои даже се оказа, че изобщо не са математици, но това не смущава БТВ да ги интервюира всяка вечер в поредната си рубрика за ковид психозата.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Математици разясняват колко трудно км било да предсказват хода на пандемията... ми недейте бе! Има си медицински кадри за това! Скрийте се по дупките и си щракате калкулаторите. Ама - неееее, всеки скача за 30 секунди слава по медиите.
12
2
 
1
 
! Отговори
До10 преди 3 години
Имали сте късмет. Но това обикновено не продължава дълго.
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тея математици нещо се взеха за капацитети, заради фарма-мафиотския фалшив грип
10
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Доротив гроба да носиш доларчетата зарад които говориш глупости.... :) в детската на детето ми до последно преди да ги затворят нямаше нито едно болно дете и всички групи бяха пълни..... айде малко да спрете с лъжите вече а...?
9
6
 
7
 
! Отговори
пълен срив преди 3 години
Освен, че разхлабват, предстоят избори, при които 7 души за всяка секция от най-различни места се събират заедно за цял ден, плюс една дузина наблюдатели в затворени помещения. Тия хора после какво пръскане ще направят не е истина. Със сигурност ще имаме 6,7 хиляди заразени на ден. Лощшото е, че болниците са вече пълни, не знам как ще приематза лечение дори болните от тази седмица, които се очертават да са над 400 на ден с тия цифри. Не знам защо не се иска помощ от чужбина, респиратори лекари
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Господ може да го реши това а не разни математици
7
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса е виртуален.
6
9
 
16
 
! Отговори
Дороти преди 3 години
Тия нормални ли са бе..... в детските градини преди затварянето от 30 деца 20 бяха болни....Разболяхте децата си от безмерна алчност.В гроба си ги носете тия пари вашта ***..ама.
5
0
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
МЪрмоД ли?