План: Бонуси за шефове, които наемат самотни майки

Стимули за работодатели, които открият работно място на половин щат
30 юни 2021 07:42, Елка Василева
21
План: Бонуси за шефове, които наемат самотни майки
Снимка: архив, БГНЕС

Държавата отделя над 740 000 лв. за 2022 год. за наемане на самотни родители и на майки с деца до 5-годишна възраст. Това става ясно от публикувания за обсъждане Национален план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете, пише „Монитор“.

Документът е разработен за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2021-2030 г.

С тези малко над 740 000 лв. държавата иска да насърчи работодателите да наемат на работа самотни родители – осиновители или майки с деца до 5-годишна възраст. Самотен родител е този, който е загубил партньора си или детето не е припознато. Това обаче изключва родители, които не са в брак с партньора си или не живеят заедно.

В предвидената сума за следващата година са включени и финансови стимули за работодатели, които разкриват работни места и наемат на пълно или непълно работно време хора от целевата група. Предвидено е и финансиране на част от разходите за труд на работодателите за определен период и осигуряване на възможности за професионално обучение на тези хора. Целта, която трябва да се постигне според плана, е по-добър баланс между работа и личен живот на родители с малки деца.

Така реално ако родител на дете до 5 години не може да работи на пълен работен ден, за него ще има опция да бъде нает на половин щат.

С цел подпомагане на родителите функционира и програмата „Родители в заетост“. Чрез нея се осигурява детегледачка на родители в отпуск по майчинство, на които предстои да се върнат на работа и децата им не са записани в ясла или детска градина. Проектът включва и търсещи работа безработни родители, чиито деца не са в детско заведение, както и върнали се на работа многодетни родители със записани в детско заведение или училище деца. По тази програма са подкрепени над 6400 семейства сочат още данните.

Програмата „Родители в заетост“ на Агенцията по заетостта беше удължена до 2023 г., като за целта бяха отпуснати допълнително 15 млн. лв. От старта на програмата пък са изплатени общо 65 млн. лв. сочат данните на социалното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Не само ромите, но повечето българи живеят на семейни начала! Много (и еманципирани) българки "самотни" майки, които живеят на семейни начала с партньорите си, децата им и ромчетата, са както винаги обгрижвани, в детската градина не може или е много трудно да има място за деца,българчета, родени в брак. Не че няма и еманципирани българки женички, които са се омъжили, но такива не са на "почит"сред бракуваните. Една позната омъжена еманципирана женичка командва мъжа си и той не й отвръща! Лошо!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под "самотна" майка се подразбира САМО жената, която НЯМА брак и живее на семейни начала с нейния партньор, който е и баща на припознато или неприпознато нейното дете, което също родено от фактическото им съжителство.Вдовицата НЕ е " самотна" майка, защото има брак, макар и да й е починал нейната законен мъж и защото тя има дете/ деца, родено/ни в брака от мъжа й!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тюх! А за самотни бащи има ли бонуси? А получават ли бонуси хетеросексуалните семейства с брак? Или привилегированите в България са все обратните и самотните "майки"? Даже и в детската градина не приемат деца, родени в брак, но децата на самотни "майки" и децата на майки, живеещи с партньорите си на семейни начала, са както винаги на първа линия и обгрижвани.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е всякакви социални плащания с пари в брой да бъдат прекратени и заменени с данъчни приспадания. Така само хора, които плащат данъци, ще имат право да се възползват от системата. В момента и без това оскъдния ресурс на държавата се раздава за майчински на шведите, галшиви телкове и за социални пенсии на хора, които цял живот не са платили и лев на държавата, а сега чакат на нея.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте малко... последователките на Кали Братшоу с кокоши мозък, които си развалиха семействата... сега ще им плащаме държавни пари да ги вземат на работа? Нали бяха еманцпирани и можеха сами да се оправят? Против съм! Хората рушащи семейството, не трябяа да бъдат поощрявани. Освен изключенията при тежки случаи.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо да дефинират понятието "самотна майка" , защото доста хора парадират, че са самотни майки, но реално живеят с бащите на децата си под един покрив
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това не е ли дескриминация
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж щяха да осветляват заплатите, а сега им дават инструмент на работодателите да укриват заплати. Хората ще си работят цял ден, а договора ще е на половин щат. Но служебното правителство на Божков е тук за малко и много бърза.
8
0
 
13
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Абе баламурници, това безумие ще доведе до това работодателите умишлено да закрият 1 работно място на цял щат и за да открият 2 на половин за да ползват бонуса..Именно заради безумства като това в САЩ няма келнер и барман, който да работи на пълно работно време...
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има нещо много сбъркано в България. Социалните са проформа. Не може да са самотни майки когато живеят под едни покрив с бащата на децата.Тези бащи само не са посочени в акта за раждане на децата. Но реално децата си имат бащи и те живеят с тях от първия ден на раждането им.Цялата галимация е била да не се припознават децата защото се очакват помощи от държавата през годините.При 1 непризнато дете таксата е 35лв. в ДГ, за признато е 50лв.Социалните не проверяват.Това го знаят и в полицията.Лъжат.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук става въпрос основно за представители на рода на пурпурно синия венец. Ценни кадри, високо образовани, дето ич ни бирът, жината и той. Тиквата крадлива петнадесет години си ги развъжда, сега работа ще им търсят. Че те повечето самотни майки са с по две деца, едновременно с това са малолетни и непълнолетни. Как точно ще ги назначават на трудов договор. Или то за тези важи някакво друго трудово законодателство. Както имат друг наказателен кодекс, неписан, но спазващ се.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А самотни бащи, кога?
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много бързо си припознават децата когато тръгнат да си оправят документите за заминаване в Германия.В Столипиново се правят сватби на самотни майки с до момента баща непосочен. Като ги питам защо чак сега..децата са по на 8 или 12 год..Те казват в Германия не може без брак.Отиваме в Германия. Работя с деца повече от 38г. През всички години децата с баща неизвестен или непосочен в одкументи са имали баща, който живее с тях в къщата.Но когато са в детските градини са на 50% преференция.Точат Б-я.
3
0
 
18
 
! Отговори
Дискриминация преди 2 години
Очевидна дискриминация по пол - самотните бащи отглеждащи децата си няма да бъдат подпомагани
2
0
 
17
 
! Отговори
Смехурко преди 2 години
А самотни бащи?Дискриминация, както винаги.И за съжаление изчезнаха християнските ценности, семейството Посегнахме и на най-ценното - децата.И вместо за всички родители, пак половинчати мерки.
1
2
 
16
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Мярка насочена да се дават пари на един етнос живееш на социални помощи. Така няма да намалим демографската катастрофа в България, а само ще я усилим. Подпомагане трябва за тези, които не искат да създават деца, защото нямат средства да ги гледат.