Загубихме ценно време за изграждането на детска болница

Старият строеж е морално остарял, проeктиран преди повече от 50 г.
27 юли 2021 10:53, Ния Христова
11
Министерството на здравеопазването взе окончателно решение да се откаже от реконструкцията на изоставения строеж и превръщането му в детска болница. По-добър вариант ли е да има изцяло нова детска болница?
 
"Старият строеж е морално остарял, проeктиран преди повече от 50 г. Медицината и технологиите са едни от най-бързо развиващите се. Трябва да изградим болница, която да служи в следващите около 50 г. Когато се спазват правилата, нещата стават както трябва. Загубихме много ценно време. Tрябва анализ, направен от специалисти", каза за ефира на Bulgaria ON AIR анкохематологът доц. Боряна Аврамова.
 
Тя смята, че нещата трябва да вървят в посока реформи в детскотo здравеопазване.
 
"Трябва да се запознаем с анализ, трябва да има реформи в кадрова политика, обучението на лекарите, финансирането, специализацията на лекарите. Трябва да бъдат създадени условия, които да задържат педиатрите ни да работят в България", подчерта тя.
 
Боряна Аврамова припомни, че има сериозен недостиг на медицински сестри.
 
"Оплитаме се в ненужни спорове, а трябва да са подчинени нещата на правилата. Трябва да бъдат включени специалисти от чужбина, които знаят как трябва да бъде направено всичко. Всички можем да изтърпим още 5-6 г., за да знаем, че ще получим една добра болница", подчерта още събеседничката. 
 
"Опитваме да убедим МЗ, че това е единственото правилно решение. От самото обявяване на обществената поръчка е ясно, че тя има дефицити и за нас единственият полезен ход беше тази поръчка да не се реализира. През април 2020 беше подписан договор по нея. Това доведе до необходимостта да се прекрати договорът", обясни Надежда Цекулова от Национална гражданска инициатива "За истинска детска болница".
 
По думите й е било нужно да се обясни защо единственото правилно решение е да се обяснят нуждите на една такава болница.
 
"Две години обясняваме, че тази конструкция стои под слънчевите лъчи, атмосферни условия. Тя е претърпяла необратими щети, има и експертиза, но като оставим това настрана, ние казваме, че ако не знаеш накъде си тръгнал, вероятно ще стигнеш някъде другаде. Накрая може да имаме хубава сграда с набутани в нея медицински звена, а не обратното", подчерта Цекулова.
 
Тя е на мнение, че трябва да се дадат отговори, базирани на анализ.
 
"Един от проблемите беше, че липсваше диалог - преди всичко с нас, в момента има разместване на пластовете. Изпълнителят изхождаше от позицията на силата. В момента явно е попаднал в ситуацията, в която ние бяхме две години. Непрекъснато се пропуска въпросът с гражданския контрол, болницата не е продукт на едно управление, тя се прави с публичен ресурс и е важно да има прозрачност", подчерта още Надежда Цекулова. 
 
Целия разговор гледайте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Анонимен 7---------ами като нямате пари няма да имате болница и лекари. Като е здравната вноска 26 лв ще се лекувате за толкова. Няма да ламтите да се лекувате като германеца с 300 евро вноска.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закъснелите хипита и кришнари искат да строят лунапарк и дисниленд. Триетажни павилиони и много въртележки, влакчета, зоопарк. Министърът е лобист на чужди интереси, на частния болничен бизнес. Гладни хипита искат да откраднат проекта и да рекетират държавата десетилетия напред, да станат милионери от държавните пари. Оставка за министъра лобист.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравната осигуровка - 26лева на месец. А лекарите искали по 500000 евро годишно. Колко пациенти трябва да прегледа/лекува този доктор та да излезе сметката?
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Архитект И откъде да намерим по 500000 евро годишно та да им дадем на лекарите? Имаш ли някаква идея? Нямам против и по 10 милиона годишно да им даваме, ама ги нямаме. нали се сещаш?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да видим - 50 годишен скелет на сграда, устоял на какво ли не и още има живот в него. Да го сравним с това, дето ще го построят: дали няма да му трябва ремонт на ремонта на ремонта преди да е влязло в експлоатация, хахахаха.
3
3
 
1
 
! Отговори
И какво от това преди 2 години
И като построят сграда, какво ще стане, децата автоматично ще оздравеят ? Оставен на втори план, въпросът с кадровата обезпеченост мисля не е за пренебрегване. Да не говорим за кампании за профилактика и възпитаване в активен и здравословен начин на живот от ранна детска възраст
2
3
 
4
 
! Отговори
Павлин преди 2 години
Само за тази сграда говорите. Голяма работа и най-луксозната и модерната да е, няма кой да лекува в нея. Защо не се говори за квалификация и мотивация на лекари и медицински специалисти. Само гледаме кой каква заплата взима, а после се чудим защо сме на това дередже.
1
4
 
3
 
! Отговори
Архитект преди 2 години
Важното е сградата, а кой ще лекува в нея няма значение. Големият проблем е квалификацията и мотивацията на лекарите (включително финансовата) Как ще се задържи в България лекар от световна класа ако в американска или германска болница например получава 300 - 500 хиляди евро/долара и нагоре. Вместо фокусът да бъде лечението в България масово е плащането, просто, когато разберем, че лекарите трябва да са материално обезпечени за да мислят само за медицина, тогава може би ще има и здравеопазване