Цветанов вън от политиката, настоява БСП

Данните за подслушванията са шокиращи, заяви Сергей Станишев
Обновена: 15 апр 2013 17:26 | 15 апр 2013 15:10,
743
Цветанов вън от политиката, настоява БСП
Лидерът на БСП Сергей Станишев се радва на резултатите на проверката. Снимка: БТА

Налице са достатъчно основания Цветан Цветанов да излезе от политиката, да излезе от листите на ПП ГЕРБ, да не участва в изборите по никакъв начин, включително и като председател на предизборния щаб на ГЕРБ, и да не възпрепятства правосъдието.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод обявените днес от прокуратурата резултати по внесения от него сигнал за незаконно подслушване на политици и бизнесмени, осъществявано от СДОТО към МВР.

Прокурорската проверка установи, че има предпоставки за незаконно подслушване. Констатирани са редица нарушения, свързани на практика с безконтролното използване на така наречената "мобилна техника за подслушване". Градският прокурор Николай Кокинов съобщи, че е е образувано досъдебно производство срещу Цветан Иванов, директор на СДОТО, Камен Костов, директор на СДОТО, Сергей Кацаров, директор на СДОТО.
В разгара на скандала Цветанов заяви, че ще подаде оставка, ако се установи, че е имало незаконно подслушване, докато той е бил вътрешен министър.

Станишев е категоричен, че държавното обвинение трябва да стигне докрай при разследването на случая.

Още по темата
Лидерът на БСП коментира и опитите на Цветанов да се измъкне от скандала с обясненията, че е политическо лице и не се занимава с техническата част. Станишев напомни, че по закон СДОТО е подчинена на министъра и той носи отговорност за дейността на структурата.

Според него вместо Цветан Цветанов да прекърши гръбнака на организираната престъпност, той е прекършил българската демократична държава. Станишев припомни стари изявления на експремиера Бойко Борисов, че има 100 уши и 100 очи. Това ли са неговите 100 уши и 100 очи, попита Станишев. Той знаел ли е за това, поиска да знае още соцлидерът.

Данните са красноречиви, те са шокиращи, заяви още Сергей Станишев.

Той отново повтори, че когато е внесъл сигнала при обвинител №1 Сотир Цацаров, се е надявал той да не се потвърди. Но днес е станало ясно, че две трети от този сигнал е истина. Според лидера на левицата този скандал е разкрил една схема за злоупотреба с власт под ръководството на Цветан Цветанов. Според него МВР се е превърнало в „една империя на злото“ и тази империя трябва да бъде разбита.

„ГЕРБ дойдоха с обещания за ред, законност и справедливост, излъгаха всички, заяви Станишев.

По думите на Станишев скандалът с подслушванията ще се отрази тежко на авторитета на държавата ни в ЕС. 

Според евродепутата Илияна Йотова разкритията на прокуратурата са тежък удар срещу България, по времето когато се изготвя следващият доклад по мониторинга по правосъдие вътрешен ред.

Йотова смята, че  т. нар български „Уотъргейт“ поставя под въпрос и бъдещето приемане на страната ни в Шенген. Тя беше категорична, че подобен скандал е прецедент за Европа през последните години. По думите на Йотова този скандал не бива да се потулва и е в интерес на българските граждани да има дебат по темата в ЕК.

„Срастването на политическото и професионалното ръководство на МВР е част от този Франкенщайн, който ГЕРБ роди във вътрешното ведомство, заяви кандидатът за депутат на левицата и бивш вътрешен министър Михаил Миков.

По негови думи това срастване е на различни нива – от висшето ръководство, през директорите на областните дирекции, до шефовете на районните управление.

Той също беше категоричен, че вътрешният министър носи пряката отговорност за констатираните нарушения. „Абсурдно звучи устното поставяне на задачи“, коментира Миков. Една от констатациите на прокуратурата е , че служителите на СДОТО са получавали устни нареждания.

По думите на Миков още редица въпроси трябва да бъдат изяснени. Един от най-важните въпроси е каква част от събраните от СРС данни са били използвани като веществени доказателства в съда. Според кандидат-депутата това много ясно ще покаже с каква цел са били прилагани СРС-тата.

Днешните разкрития на прокуратурата станаха повод левицата отново да поиска ротации на шефовете на областните дирекции на МВР за предстоящите избори. Трябва да се намали обоснованото предположение на българските граждани, че МВР е ангажирано с вота, отсече Миков. По негови думи, ако това не се направи, никой няма да може да убеди българските граждани, че вътрешното ведомство няма роля на изборите през май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


743
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
464
0
 
0
 
! Отговори
Златка преди 11 години
Искам да ви видя физиономйте на 12май.С ваще камъни по ваща глава.Политиката е като леката жена отива там където и е най добре.ГЕРБ еГЕРБ ако ще да е *** той ще дойде на власт.
463
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишев-успокой се да не те тресне някой инфаркт покрай изборите
462
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мойта омраза към теб е нищо в сравнение на др РПетков и Гоце оставям те на тях УСПЕХ
461
0
 
0
 
! Отговори
bb преди 11 години
шубе си ти гейчо !!трепери !!!!
460
1
 
1
 
! Отговори
mr. Bean преди 11 години
Съдейки по все по-натрапчивото присъствие на Сергея в тоя сайт, оставам с впечатлението, че изданието е официална страница на Джемини Бг. Изнасям се имидиътли.
459
0
 
0
 
! Отговори
... преди 11 години
M: Командирът на дивизията да накаже останалите виновни съответно. - ТЯХНАТА МАМА!!! М: Командващ окръг генерал-полковник Петров.:))))))))
458
0
 
0
 
! Отговори
... преди 11 години
- ТИЯ *** ПЪЛЗЯТ КАТО БРЕМЕННИ ВЪШКИ, КЪРКАТ ВОДКА, НАРУШАВАТ БЕЗПОРЯДЪКА И *** СИЧКО ДЕТО МЪРДА! М: Никой не се занимава с възпитание и обучение, строевата подготовка е спаднала, увеличили са се случаите на пиянски изстъпления и безчинства спрямо местното население. - ДА ГО НАВРА НА ВСИЧКИ! М: Заповядвам: - НА ТОЯ НОВ ***, ДЕТО СЕ ПРАВИ НА БАЛОН, КЛИЗМА С ГРАМОФОННИ ИГЛИЧКИ МУ ТРЯБВА, НЕ ЛАМПАЗИ!!! М: Командирът на дивизия полковник Иванов да се предупреди за непълното служебно съответствие. - ОСТАНАЛОТО СТАДО ДА СИ ГО *** ТОЙ! M: Командирът на дивизията да накаже остана
457
0
 
0
 
! Отговори
виц преди 11 години
"Една от констатациите на прокуратурата е , че служителите на СДОТО са получавали устни нареждания." :) Така ще е, съкратиха оправните жени и батака е готов:)Министерство на отбраната. Началник щабът се връща от среща и вика старата опитна машинописка: - Верче, трябва спешно да подготвим "Заповед за състоянието на дисциплината в армията". Готова ли си? - Готова съм - Отлично, диктувам. - *** ВАШТА МАМА!!! М: (Машинописката записва): Другари офицери! - НИКОЙ НИЩО НЕ ***! М: Дисциплината в армията е спаднала! - ВСИЧКИ ЛЕЖАТ И СЕ БАРАТ! М: Командирите се отклоняват от изпъл
456
1
 
2
 
! Отговори
Неутрален преди 11 години
До Анонимен,Ясно е че си комунистическа к...а,цурвул,скъсан,колко ти платиха от Позитано 20,да да храчиш тук,казвай гамен смотан????
455
0
 
0
 
! Отговори
Биг Джон преди 11 години
бсп ПРЕДАТЕЛИ! "епически смелия поп Андрей с легендарния топ стреля снаряд след снаряд.В последния миг:"Смърт на Сатаната!"извика побеснял и велик и обърна назад своя топ: последната граната изпрати право там в божия храм дето бе пял литургия! Що значи смъртта на един? Амин! Захрачи и плю. Бързо нахлу сам на врата си въжето и без да погледне небето увисна език между зъбите стиснал: велик , сюблимен, непостижим! Без бог! без господар!Септември ще бъде май.З е м я т а щ е б ъ д е р а й -ще бъде
454
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ти си легална неанонимна и неутрална ***!Просто имаш неясноти. Една п..ка не прави никого мъж.До обед ще останеш без сливици от кряскане на глупости.
453
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите са тези, които построиха пътища, заводи, болници, Атомна централа, Нефтохим, тези, които летят в космоса и имат световни постижения в спорта, науката, пеят и свирят божествено и ни карат да бъдем щастливи, тези, които работят по полетата и произвеждат неповторими по вкус зеленчуци и плодове...Небългари са тези, които пречат на това хората да правят изброените неща, да живеят спокойно и да изявяват възможностите си без ограничения.
452
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво значи да си неутрален - *** ли?
451
0
 
6
 
! Отговори
Неутрален преди 11 години
Има нещо символично във факта, че комунистите извършват масово убийство на българи в деня, в който Юда е предал Спасителя. Онова, което куршумите на врага не успяха да направят в четири поредни войни, бе сторено от хора, наричащи се българи. Сториха го в православен храм, по време на литургияETO TОВА СА БСП-БКП,АТЕНТАТИ,ШАНТАЖИ,КОМПРОМАТИ,ЧЕРЕН ПИАР,С ЕДНА ДУМА МРЪСНИ КОМУНИСТИ,И ТЕЗИ ХОРА ИСКАТ ОТНОВО ДА НИ УПРАВЛЯВАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
450
3
 
4
 
! Отговори
сс50 преди 11 години
Цветанов-3г.Станишев-23г.Не е ли време, някой друг да се откаже от политиката?
449
2
 
4
 
! Отговори
Моника, но не Люинск преди 11 години
Сердж, поради що те е страх толкова много от Цветанов?
448
0
 
1
 
! Отговори
dc преди 11 години
Добре де,но защо са толкова много партий,не се ли явяват сами това комунистите на изборите ,а и ***,нещо пак май ни лъжат и то наистина две *** партий,това истина ли е,пишете.
447
1
 
5
 
! Отговори
ac преди 11 години
БСП пак отива на избори с комунисти, земеделци и "Евророма"Председателите на партиите от Коалиция за България регистрираха коалицията за участие в предстоящите парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на БСП. В коалицията влизат - Българската социалистическа партия, партия Български социалдемократи, партия Движение за социален хуманизъм, партия Европейска сигурност и интеграция, Комунистическа партия на България, партия Земеделски съюз Александър Стамболийски, партия Нова зора, партия Политическо движение Евророма.
446
1
 
0
 
! Отговори
Simeon преди 11 години
Ot koga BSP reshava koi vatre i koi van ot politikata.Tezi vremena otdavna otminaha .Tova shte reshat izbiratelite,koi vatre ,koi navan.Samo oshte 1-2 mandata izvan vlasta i vsichko si otiva po mestata.BSP e dobra opzicija i taka e po polezna za Bulgaria
445
2
 
2
 
! Отговори
666! АМБРИАЖ преди 11 години
Ало младежекото БСП 666.Азер те вика за донастойване!!!Побързай и обезателно си вземи смазка