Прието: Работещите бедни без ДОД

ГЕРБ недоволни от мярката, обявиха я за предизборна
Обновена: 9 дек 2013 14:24 | 9 дек 2013 14:20,
94
Прието: Работещите бедни без ДОД
Снимка: Булфото

Парламентът прие промените, с които българите, които получават минимална работна заплата или доходи за една година, ненадвишаващи размера на 12 минимални работни заплата, ще получават обратно Данък общ доход. Текстът е записан в преходните и заключителни разпоредби на Закона да държавния бюджет за следващата година.

Така хората, които получават 340 лева на месец, ще получат обратно данъка си общ доход за 2014 година. Данъкът ще се събира и декларира, а в края на годината ще се връща на даденото лице. Идеята предизвика дебати в пленарна зала, въпреки че преди това всички членове се приемаха светкавично.

Още по темата
ГЕРБ обявиха мярката за предизборна. От опозицията бяха категорични, че бедните българи ще си останат бедни и с тази мярка.

Светлана Ангелова от ГЕРБ беше особено активна при дебатите. Според нея левицата и ДПС ще използват въвеждането на необлагаем минимум пред избирателите си. "Така ще замажете очите на българския гражданин. Това е едно нищо, което по никакъв начин няма да помогне на бедните български граждани", обясни Ангелова.

Опозицията се възмути и от факта, че работещите, които получават дори 1 лев повече от минималната работна заплата, няма да могат да се възползват от мярката.

"Тази промяна няма ли да стимулира работодателите да приравняват заплати и те умишлено да създадат още голям брой работещи на това минимално ниво“, попита от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски.

Основният проблем е, че една група лица, които получават по-високи от минималния размер заплати, като краен резултат ще получат по-малко от тези, които вземат най-малко пари, включи се в дебата и Владислав Горанов от опозицията.

Управляващите обаче твърдо защитиха идеята си. Янаки Стоилов от левицата обясни, че колкото и да е прагът на необлагаемия минимум, ще се получи този момент, при който ще има хора, които взимат един лев повече и не могат да се възползват.

Йордан Цонев пък беше категоричен, че хората сами ще разберат, че мярката е добра, когато си получат обратно част от парите.

Дебатите в пленарна зала преминаха и през предизборните обещания на левицата. От опозицията обвиниха социалистите, че отстъпват от тях като не премахват плоския данък. Цонев веднага обясни, че една партия може да изпълнява всичките си обещания, когато има 121 депутати.

Той допълни, че сега БСП имат коалиционен партньор в лицето на ДПС, което е категорично против премахването на плоския данък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така хората, които получават 340 лева на месец....те получават на хартия толкова, но в действителност получават доста по-малко нето /чисто/. Освен това доста хора, които са на по-ниско интелектуално ниво ще имат проблем да се справят с данъчната декларация, някой трябва да им каже как и какво да направят.Вместо да седнат да мислят как да има бизнес и инвестиции и как една "шепа" хора имат доходи, които реално им дават възможнст да живеят нормално, те ни замазват очите и стимулират нам. на осигур
70
6
 
3
 
! Отговори
Недко преди 10 години
*** герберска помия.Най-после правителство да мисли за народа.
69
1
 
5
 
! Отговори
tribun преди 10 години
Това ,значи работещите да се лишат от всякакви допълнителни стимули,ако получиш премия от 50 лева за добре свършена работа,лишаваш се то това предимство.Ако имаш 10 години стаж и получаваш 2% върху заплатата пак нямаш право ,абсолютна демагогия,не мога да разбера защо хората се вързват на приказките на БСП,това не е онази партия,от преди 10 ноември,тези са много по обиграни БСП е партия която защитава едрия бизнес и олигарсите,не че другите са по различни,но БСП е номер едно!
68
3
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
Ето за това никога няма да гласувам за БСП- тези хора зоказаха, че нямат никакви идеи как се управлява и правят само популистки ходове на парче...прав е Горанов-работещи с по-висока заплата ще имат по-ниски доходи-и ако това не е абсурд!
67
2
 
7
 
! Отговори
hrp преди 10 години
Кой печели от това? Знаем, че всички частници осигуряват на минималната заплата. Сега освен че същите тези собственици на фирми ощетяват държавата и работниците с осигуровки, ами сега и с ДОД. Това е поредната неправилна стъпка на управляващите. Дупката в бюджета догодина ще е много по-голяма от очакванията!
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абсолютна демагогия.Всеки трябва да подава молба,да доказва,че това са му единствените доходи.УНИЖЕНИЯ БЕЗКРАЙ.МНОГО ХОРА ЩЕ ПРЕДПОЧИТАТ ДА ЗАПАЗЯТ ДОСТОЙНСТВОТО СИ,КОЕТО НЕ СТРУВА 300 ЛЕВА.Престанете да унижавате хората и да се подигравате с бедността им,до която сте ги докарали вие.
65
2
 
6
 
! Отговори
Ха х преди 10 години
"Работещи бедни"? Май социализма се върна. Ха ха.
64
1
 
3
 
! Отговори
Mannev преди 10 години
ami 20%DDS varhu tzenata na hlyaba, mlyakoto, sireneto, masloto,mesoto, brashnoto, kartofite, zeleto, luka, fasula,toka, vodata za piene i miene, limonadata, vaflite, gastite, chorapite, pantalonite, obuvkite, rizite, tetradkite, molivite, gumite, knigite, telefonite, benzina, darvata, gazta...?!tosi danak e mega hyper visok. nujno e da ostane samo 2,8% DDS.
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не е много добра мярката,защото тези с най-малък доход ще получат повече една заплата в началото на следващата година,а тези които имат по-голяма заплата дори и с 1лв ще платят този допълнителен доход,освен своя данък.Освен това работодателите масово ще назначават на минимална заплата и работниците ще се съгласяват и хазната пак ще е празна.По-добре е да има необлагаем минимум и от там нататък по таблицата според заплатата.Накрая на годината пак се прави уравнение и ако трябва ти се връща ДОД
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Създайте средната класа господа, сега вземате от работещите с малко по високи заплати за да освободите от ДОД работещите бедни, не ги ли конфликтирате тези две категориии. А бюджета от какво ще се пълни? Богатият намира начин да се скрие парите, всичко е на гърба на работещият той носи държавата.
61
10
 
7
 
! Отговори
Йово преди 10 години
"ГЕРБ обявиха мярката за предизборна". ??????? Другите избори за парламент са чак 2017 г. след 4 години.
60
1
 
13
 
! Отговори
А неработещите преди 10 години
А неработещите бедни, докога ще плащат незнайно от къде и с какво здравните си осигуровки, за да могат евентуално да разчитат на някаква зравна помощ в даден момент...
59
5
 
14
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
поредната предизборна лъжа
58
8
 
10
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
Като живееш в САЩ изобщо не си давай *** мнение !!! Давай акъл на пръдливия *** обама и си сгъвай кърпите в мазите!
57
12
 
9
 
! Отговори
kristof_bg преди 10 години
Няма нищо лошо в това. Дори според мен е мноооого закъсняла мярка. Подкрепям принципно десните сили и никога досега не съм гласувал за леви формирования , но тази промяна сама по себе си я одобрявам. Живея и работя в САЩ и тук е точно така. Начисляват ти данъци периодично през годината и накрая чрез данъчна декларация се установява реалният ти доход през цялата година. Ако си надвнесъл данъци ти се връщат. Така или иначе тези пари ще ги похарчите за друго нещо и част от тях ще влязат в буджета.
56
7
 
9
 
! Отговори
дамн преди 10 години
КомунизЪМЪ се завръща. Събудете се деца...
55
3
 
5
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 10 години
ПОКАЙТЕ СЕ В ИМЕТО ХРИСТОВО,СЕГА!
54
2
 
7
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
Гурбетчия ако ти е трудно да си намериш работа имам оферти .Дървосекач ;берач на плодове ;косач ;рибар ?надника почва от 20 лева на ден и стига до 40.
53
9
 
10
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
Една от най тъпите идеи на *** е това!
52
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А какво ще направите за да намалите броя на хората с минимални работни заплати? Какво ще направите за работещите хора? Само хвърляте прах в очите на хората...ОСТАВКА!!!