Как Е-правителство без чип в личната карта?

РБ се тревожат, ГЕРБ твърдят, че така стават твърде скъпи картите
Обновена: 10 мар 2016 14:36 | 10 мар 2016 14:30, Камелия Цветанова
33
Как Е-правителство без чип в личната карта?
Снимка: архив Bulphoto

Реформаторите се разтревожиха, че ако не се въведе електронен чип в личните карти няма да има ефективно електронно правителство, нищо ще може да се гласува електронно.

Още по темата

Причината за опасенията им е отхвърлянето от вътрешната комисия в НС на текстове в проекта на закона за електронна идентификация, според които трябваше да се заложи възможността да има електронен чип.

Реформаторът Димитър Делчев от РБ обясни, че това е станало по искане на ГЕРБ.

Според него обаче българските електронни лични карти са средството, чрез което може да се улесни изборния процес и електронното управление на страната.

"Ние разбираме притесненията на колегите от ГЕРБ, това че в закона за електронната идентификация промените не са достатъчно добре разписани. Въпреки това ще настояваме в пленарна зала тези текстове да останат. Ако те не останат, планираме след консултации да предложим от РБ законопроект, с който бързо да се промени Закона за българските лични документи, така че да се позволи издаването на електронни лични карти", обяви Делчев.

Едно от опасенията на депутатите от ГЕРБ е било, че тези електронни лични карти биха били по-скъпи.

От МВР обаче са разяснили, че имат разчети, с поред които издаването на електронните лични карти ще струва точно толкова колкото и в момента.

"За нас е важно това издаване да започне час по-скоро, защото с новите лични карти българските граждани ще имат много повече възможности отколкото със сегашните на същата цена", настоя Димитър Делчев.

Според Антони Тренчев пък става въпрос за политическа воля.

"Искаме ли общодостъпно, лесно, ефективно електронно гласуване и електронни услуги. Най-логичният и лесен начин е електронният идентификатор да е в личната карта. Това е европейски регламент, така се прави в целия ЕС. Притесненията за неговата сигурност са напълно неоснователни", коментира  той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
GORO преди 8 години
До ДимитърСлед като влязохме в ЕС много хора не си направиха червени /международни/ паспорти и от там този въпрос не е така разискван. Технически едва ли е трудно в единия вид лични карти МВР да влагат чип, а в другия вид да не не го влагат.
16
1
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 8 години
Идеята е добра, но не мога да си представя как МВР ще издава два модела лични карти. Не помня да е имало такава дандания, когато бе въведен чипа в паспортите преди 5 години. Че и той на всичкото отгоре, определено е безконтактен.
15
1
 
2
 
! Отговори
GORO преди 8 години
Няма да има конфликтна точка при положение, че всеки като заявява лична карта посочва иска или не да бъде с чип. Тогава всички са доволни. Просто решение за всички заинтересовани страни.
14
1
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 8 години
Ама разбира се, друго си е частните издатели на електронни подписи да цоцат парички от хората, които искат да използват благата на 21-ви век. При положение, че е постигната същата цена, ако някой вижда недостатък в това всеки да си носи електронния подпис в личната карта, нека се обоснове.
13
1
 
0
 
! Отговори
GORO преди 8 години
До ДимитърОтклоняваш се от темата. Говорим за чип в личните карти. Иначе можем да си говорим много, но нямам толкова време и символи на разположение!
12
2
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 8 години
До GORO:Умнико, а за всички останали *** закони, които приемат постоянно, някой пита ли те?
11
2
 
5
 
! Отговори
GORO преди 8 години
До хаНаясно съм с чиповете. Не подценявай хората. Да, банковата ми карта е с чип, но разплащателна сметка мога да ползвам и без банкова карта. Банката не ме задължава да имам карта /с или без чип/. Същината на въпроса е, че се нарушава правото на избор на човека. Не приемам нищо без да съм съгласен. Това е положението. Чип ако има просто ще го трясна с един чук. Който иска да си слага чип и инплантиран в тялото, по - добре че няма да си загуби документа. Изборът е ваш. Свободата си е моя.
10
1
 
3
 
! Отговори
Joko преди 8 години
"Едно от опасенията на депутатите от ГЕРБ е било, че тези електронни лични карти биха били по-скъпи !?!?!? " Наивно обяснение на цървулите, които превзеха жълтите павета ! Да ни е честито.
9
2
 
6
 
! Отговори
asdnasd преди 8 години
Да бе, скъпи ставали.... празните пластики с чип струват по левче. Виж, ако ще ги прави Шиши, може и да са много скъпи.
8
4
 
6
 
! Отговори
ха преди 8 години
До GOROЯвно не си наясно за какъв чип става дума!личните карти с чип са полезни за много услуги при електронно правителство.А банковата ти карта с чип ли е и кой те пита искаш ли или не?
7
8
 
5
 
! Отговори
добро преди 8 години
Картите с чип ще са много полезни,те могат да се използват и като електронен подпис,електронен здравен картон и пр.
6
2
 
2
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До Анонимен 14Хайде отговори ми като си толкова отворен, поставих ти конкретен въпрос. Не знаеш, нали, само плямпаш. И сложи някакъв ник там, че анонимен много криминално ми звучиш.
5
2
 
5
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До Анонимен 11Хайде господин уж много учен, поръчайте си сега примерно скица от кадастъра без електронен подпис, да видим как ще стане без да висите на опашката ;)
4
8
 
5
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До Анонимен 4Явно си от хората, които искат да висят по опашки тук и там за някаква услуга от държавата, както и да гласуваш на урната заедно с шведите. Като не знаеш за какво е чипа и как се ползва по-добре не се изказвай. Досега сме налели стотици милиони за това пусто електронно правителство, без лична карта с чип от него смисъл няма.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като ще има електронно правителство питам се аз, за какво ще сте ни вие в Парламента?
2
1
 
4
 
! Отговори
НА РБ ЧИПА Е ДЕФЕКТ преди 8 години
и затова никой не ги иска
1
6
 
4
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Работата е малко странна, ГЕРБ уж все говорят за електронно управление, а сега дават на задна. МВР отдавна са пуснали обществена поръчка за новите документи, като там е предвидено да са с чип. Има обаче нещо много притеснително в поръчката, а именно, че чипа не трябва да е контактен, а безконтактен. Оттук следва всеки, който иска да го ползва като електронен подпис да закупи адски скъп четец, към 150 лева, за сравнение четец за контактен чип е 10 лева.