ЕС да помага на Турция да спазва законите

На трудностите да се отговори с повече демокрация, предлага Плевнелиев
Обновена: 25 юли 2016 17:06 | 25 юли 2016 16:25, Камелия Цветанова
56
ЕС да помага на Турция да спазва законите
Снимка: БТА

България и Словения са незаобиколим фактор на мир и просперитет в Югоизточна Европа от гледна точка на бъдещето на региона и посоката на развитие. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента на Словения Борут Пахор по време на официалното си посещение в Любляна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Президентът призова съвременните предизвикателства в Европа да бъдат посрещани с дипломация и сътрудничество.

"Приветстваме всяка инициатива за заздравяване и подсилване основите на Европейския съюз, като ключов фактор за мир и разбирателство между народите. От първостепенна важност за стабилността и просперитета на региона е европейската интеграция на Западните Балкани", заяви Росен Плевнелиев.

Двамата държавни глави се съгласиха, че България и Словения заедно трябва да играят решаваща роля за продължаване на процеса на разширяване на ЕС със страните от региона.
 
Двамата президенти обсъдиха развитието на ситуацията в Турция.

Росен Плевнелиев изрази загриженост от събитията в южната ни съседка и повтори призива си върховенството на законновия ред и гражданските права и свободи да бъдат спазвани без изключение.

"Сега е времето на всички трудности да се отговори с повече демокрация", категоричен беше президентът.

Европейският съюз трябва да помогне в Турция да бъде запазено нормалното функциониране на институциите и върховенството на закона и да бъде гарантирано доброто образование, заяви още Росен Плевнелиев.
 
Миграцията е едно от предизвикателствата, които Европа трябва да посрещне с единство, с навременни и адекватни решения, каза още той.

От Любляна държавният глава отправи призив Европа да действа по-категорично за разрешаване на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка, за да преодолее кризата от безпрецедентния миграционен натиск по външните граници на ЕС.
 
В контекста на миграционната криза президентът  посочи, че България е изградила много добри отношения с турските институции.

"Имаме справедливо споразумение за реадмисия с Турция", коментира Росен Плевнелиев и изрази надежда то да бъде прилагано ефективно.
 
Двамата държавни глави бяха единодушни за необходимостта от общи усилия в борбата с тероризма и подчертаха, че европейските общества не трябва да се поддават на страха.

"В условията на предизвикателства пред Европа и сигурността на нашите страни от жизнено важно значение е и сътрудничеството в областта на отбраната и по въпросите на сигурността, особено в рамките на НАТО", посочи Росен Плевнелиев.

Според него трябва да се засили сътрудничеството и обменът на информация между разузнавателните служби на европейските държави.
 
Трябва да допълним добрия политически диалог с още по-добро икономическо сътрудничество, заяви словенският президент Борут Пахор.

"Вярваме, че европейската идея и силните европейски институции ще надделеят над актуалните предизвикателства, но трябва да положим заедно усилия", каза той.
 
В отговор на журналистически въпрос българският президент заяви, че България, заедно с Румъния, ще настоява за ясен план и перспектива за отпадане на визите за пътуване на български граждани за Канада. Този въпрос може да бъде обвързан и с преговорите за Споразумението за свободна търговия ЕС-Канада.

"Очакваме да получим такава перспектива и сме оптимисти за следващата фаза на преговорите. Осъзнаваме важността на Споразумението за свободна търговия с Канада. България ще подкрепи усилията на ЕС, така че да се намери справедливо решение, което да защити правата на всички европейци", заяви президентът Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво има да помагаш на някой който се опитва да си играе с доверието ти ? Ердоган от една страна се опитва да спаси Турция, от друга страна знае отлично от опита на съседните мюсюлмански страни, че начина па който иска да спаси, Турция ще бъде разединена и ще доведе да вътрешна война. Накрая ще обвинят я Америка, я Русия, я Израел. С религиозни закони се стига само до война. Историята показа и сега показва че всяка религия за да расте и властва се нуждае от много кръв и човешки жертви.
36
1
 
2
 
! Отговори
Любопитко преди 7 години
До Анонимен"дето майка му го е събирала с черпака от килима, преди да го зачене."С черпак ли, толкова разводнен е бил?
35
1
 
5
 
! Отговори
роско меката китка преди 7 години
Незабавно да обявим война на Русия,ще изпратим наща гемия, и двата читави самолети да превземат Москва.За кмет като превземем Москва ,ще сложим кой,ами кой крадливия цар,той за 800 дни ще оправи горите в Сибир,ще ти изрежи и ще ги продаде.
34
2
 
17
 
! Отговори
сандо преди 7 години
с всяко едно изказване на господина русофилите в България стават все повече и повече,нека му благодарим от сърце
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мало.умието на Плевнелиев е незаобиколим фактор. Затова ще го прескочим на изборите.
32
1
 
7
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Тези двамата ли са незаобиколими фактори! На Турция не и трябват нито ЕС ,нито Янките нито НАТО. Ердуган не е такъв *** като тези на снимката. Тои много добре знае ,кои му спретна преврат за да подпомогне пръкването на една Кюрдска държава! Защо се правите ,че не забелязвате обрата му в отношенията с изброените и неочакваната симпатия към Путин и Русия !
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оня, белия чай дет го пие Ердогановца, явно не е понесъл на президента ни ...
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Под демокрация, разбирайте, дебели охранени вегани по улиците и един президент дето майка му го е събирала с черпака от килима, преди да го зачене.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев 16.03.2016г. "Възхищавам се на хуманизма и човещината на канцлера Меркел. В изключително трудно време тя дава пример за ценностно ориентирана, отговорна политика - за разлика от много други политици в Европа, които мислят и действат краткосрочно, изцяло водени от тясно партийни и национални интереси."
28
2
 
19
 
! Отговори
Estatistico преди 7 години
Имам чувството, че Ердоган има повече подръжници от Плевнелиев в България..къде е тръгнал този женчо да се прави на геополитик? Щом твърдеше, че България може да отвърне на евентуална "руска агресия" подобаващо, не е трудно да се прецени умствения му капацитет.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЕС да помага на Турция да спазва законите"Като не спазват законите, да им мятаме по една бомбичка. От тия по-малките. На ден не повече от десетина хиляди да им мятаме, докато започнат да спазват законите(или измрат, което настъпи първо). И преди да мрънкате - това е демокрация по американски.
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам познато турско семейство дето реши да се изселва там. Не издържаха и три месеца. Най-много се бяха впечатлили в отношението към жените там. А мъжът се възмущаеаше, че не може да изпие една бира на улицанта, понеже ще го линчуват. Диващини.
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не се интересува от диваци. турция не е интересна даже за турците. Ако пък толкова я харесваш, отивай и никога не се връщай. Обаче там номерата ви не вървят и все тичате тука, в лошата България... сени гиди кьопеклер
24
3
 
10
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Запада загуби Турция. Безвъзвратно. Край с Запада. Цъкайте минуси *** като Генов и америка за България но край. Свършено е с вас. Забравете Инджирлик, вземете си ядрените бойни глави и се махайте! Няма да ползваме ядрено оръжие в Европа.Очакваме Йелоустоун..дано.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
турските сайтове никой не го интересуват.
22
4
 
5
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Няма "глупости". Аз следя турските сайтове. Арестуваха техници от Тюрксат. После ги пуснаха. Един човек от техниците е убит от пучистите.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
догановците и в България и в турция по-скоро могат да се запознаят скоро със Свети Петър.
20
8
 
3
 
! Отговори
Американ Таймс преди 7 години
Турция ще замени запада и щатите с русия, когато мине на калашници и мигове, т.е. никога.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плюнко ще гъделичка Ердоганя по брадичката и ще припява: "Гъди, гъди, кого ще правим демократче?"
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До турчинаГлупости.