БСП: Борисов унищожава жп сектора с лентичков ПР

Левицата поиска оставка на цялото ръководство на БДЖ
13
БСП: Борисов унищожава жп сектора с лентичков ПР
Снимка: Булфото, архив

От БСП поискаха оставката на цялото ръководство на БДЖ и обявяване на конкурс за избора на професионално.

Причината - докато премиерът Бойко Борисов реже лентички на къси магистрални отсечки, транспортният и финансовият министри Ивайло Московски и Владислав Горанов ликвидират жп транспорта.

Още по темата

Соцдепутатът Георги Свиленски обясни, цитиран от пресцентъра на левицата, че само за 5 дни са били ликвидирани 70 влака поради недостиг на изправни локомотиви, с уговорката, че това е временно, а  и пътниците няма да имат затруднения.

"Това са влакове от категорията "местни регионални" и изпълняват социални функции", каза още той.

По думи влаковете са обект на 15 годишен договор между държавата и БДЖ, по който се плащат субсидии.

"С неизпълнението на тези разписания, договорът е нарушен", уточни народният представител.

Той припомни, че подобна уговорка за временно спиране имаше и през първия мандат на Борисов, когато бяха спрени 140 влака и до ден днешен не са пуснати в движение.

"До началото на 2009 г. БДЖ превозваше 32 млн. пътници годишно. Година след началото на втория мандат на Борисов имаме срив с 30% т.е. БДЖ вози с 10 млн. по-малко пътници", посочи Свиленски.

Според него с ликвидирането на нови 70 влака се очаква спад с още между 15% и 20% пътници.

"Кога е откровен Борисов,  когато казва, че ГЕРБ са дошли да градят, а всъщност разграждат БДЖ и то във време на международно напрежение", попита депутатът от левицата.

Според Свиленски не се дава никаква перспектива на хората, работещи в този сектор и ползващи жп-транспорта.

"Кога Борисов ще разбере, че с този си лентичков ПР унищожава цели сектори в държавата. Докато скрито ръководството на БДЖ спира влакове, с икономиите си назначава футболисти в БДЖ на заплата от 1500 лв.", каза още народният представител от левицата.

За сравнение той посочи, че един машинист получава около 600 лв.

"Шефът на БДЖ Владимир Владимиров, вместо да работи за укрепване на дружеството, се е обявил за център-нападател и капитан на новия футболен отбор. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно", коментира още той и допълни: "Настояваме за оставка на цялото ръководство на БДЖ и обявяване на конкурс за избор ново професионално мениджърско ръководство, без футболни амбиции".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Партията БКП-БСП унищожи България и сега ръси мозък и морал. Другари , защо като бяхте на власт не оправихте БДЖ или всичко в Държавата . Сега е лесно да се говорят глупости като сте в опозиция . Апропо , защо не останахте на власт , а само след една година управление си подадохте оставката ? - ЗАЩОТО СТЕ НЕКАДЪРНИ И НЕГРАМОТНИ .
4
1
 
6
 
! Отговори
Чужденец преди 7 години
Бойко има КАМИОНИ и АВТОБУСИ! За КАКЪВ ЧЕб са му железните пътища? Плаща Хамерика да се унищожават!!!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен А след,,скакалците,, дойдоха ГРАБителите и доошушкват де що е оцеляло . Че и ни натресоха 30 милиарда ,и историята им пречи, та ни натресоха и,, владичество и съжителство ,,и отпечатъци като концлагеристи ни събират .Досега от всички ,,Рушители на съвременна България ,,по голям популист ,лъжец ,демагог като ЧервеноГербера и коти ..лото ГРАБ- БКП не е имало .И другите бяха отпадъци,, ама такъв *** !!!!!
2
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не че съм фен на Борисов, но след БКП/БСП е винаги опустушение, сякаш стадо скакалци са минали. Нямат срам тези комунисти!
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В коя държавна фирма се прави конкурс още повече за ръководство - ми тогава калинките дека ке ги назначат.