Борисов – прекрасен посредник между Турция и ЕС

От 30 г. такава отговорност не е падала върху европейски политик!
Обновена: 29 авг 2016 11:46 | 29 авг 2016 10:52, Анисия Иванова
58
Борисов – прекрасен посредник между Турция и ЕС
Снимка: БТА

Посещението на премиера Бойко Борисов в Турция отложи Берлинската среща и това предизвика редица коментари в Европа. Журналистът Юлий Москов и дипломатът Георги Димов гостуваха в "България сутрин", където споделиха мнението си за дипломатическите совалки и посредничеството на България между Турция и ЕС.

"България има особена политическа тежест в Европа - започва да регулира безнадежно сложен проблем. Върху Борисов падна такава отговорност, каквато не е падала 30 години върху европейски политик. И засега той се справя прекрасно", коментира Юлий Москов.

Той е на мнение, че Европа не разбира по никакъв начин Турция, която се възприема за велика сила, има национални идеали и президентът Реджеп Ердоган е готов да се бие за тях.

Още по темата

"Ангела Меркел предпочете Борисов да отиде в Турция, да го изчака и след това да се проведе Берлинската среща. В отношенията между Турция и Европа некоректният партньор е Европа. Не са дадени обещаните 6 млрд. евро, не са отпаднали визите - значи Европа лъже Турция", според журналиста.

Дипломатът Георги Димов сподели, че важният въпрос е дали играем солово или екипно, като подчерта, че той е за екипната работа. Специалистът разясни въпроса с исканото от Анкара отпадане на визите за турски граждани.

"Има три нива - отпадане на визите, което важи само за държавите, които са в ЕС. Второто е визова либерализация, което касае още Украйна, Грузия и Косово. Поставените условия на ЕС не са само към Анкара. Третото ниво са визовите облекчения - ще се премине към облекчения за определени контингенти турски граждани, които не представляват опасност за Европа", обясни гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Дипломатът добави, че ако Брюксел се огъне за визовата либерализация, това ще означава, че ще бъдат излъгани другите три страни.

Юлий Москов настоя, че не е правилно Ангела Меркел да се обръща към бежанците с "всички сте добре дошли", а след това да ги разпраща по други държави.

"Тези държави нямат мюсюлмански общности и не желаят да бъдат създавани такива. Ние не сме виновни, че Европа ни наказва. Има нечестно отношение към България, защото на Гърция се дадоха 700 млн. евро за справяне с проблема, а на нас 6 млн. евро", коментира още Москов.

Журналистът добави, че политиката на премиера Борисов го кара да мисли, че бежанците няма да ни залеят.

"Той удари по масата в Берлин и каза: "Това не става", завърши Юлий Москов.

Георги Димов предложи три конкретни мерки, за да не ни залее вълна от бежанци: "Лично Борисов да спира самолетите на летището, министърът на МВР да ги спира на границата и укрепване чрез армията на границата с Турция".

Разговорът чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 7 години
Боже какви ***!?Лижат и се облизват-ах колко вкусно!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко Тиквата от комунистическата Банкя с комсомолската секретарка на ГДР. Наведени със свалени панталони и навити поли. Чакат да поемат турския.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О-о, той въобще е прекрасен! И е много послушен - вижте как стои пред класната!
39
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Прекрасен посредник е Бойко. В Турция приказва едно, пред Меркел - друго, а за вътрешна консумация дава мнение в някакво село.
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Платените *** и другарите се побъркват от удпехите на Бойко , давай Бойко скъсай им душата на тези злобари аз съм турчин живеещ в Турция но за теб ще гласувам, от години не бяхме видяли добър бг политик радваме се че накрая ти се появи.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли в момента европейски политик за който да се пише и говори повече?
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** *** си изтриха пръстите и клавишите да плюят Бойко, най-вече за собствено успокоение и на тези,които им плащат.Коментарите им преобладават в сайта и звучат като-"Много сме,силни сме",а пък "тъпия" Бойко 10 пъти ги навира на кучето в гъзза и през Ноември ще е 11-тия. Другари,има два варианта - или вие сте тъпите, а Бойко умния, или сте платени писачи. Изберете си! Ограничен е избора, но други опции не съществуват. Хайде сега хакайте ми минусите, това това ще потвърди правотата ми.
35
0
 
6
 
! Отговори
Има преди 7 години
старо правило да не влизаш с гол *** там дето си ги мерят,но явно и има безстрашни или по-точно казано *** податливи хора,дето не им пука!
34
1
 
9
 
! Отговори
beks1 преди 7 години
ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ НАШИЯТ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ,,Б,,ЪЗОЛИЗЕЦ.MADE IN ,,BG,,
33
7
 
6
 
! Отговори
до чудото преди 7 години
Премиера не е преводач бе . Ти ако си зубрил "езици" се пробвай на друго място.И стига с тея езици има един -български а за другото се грижат професионални преводачи.
32
3
 
17
 
! Отговори
Евровизионер преди 7 години
Боже, боже, баце бил ударил по масата в Берлин! Е, няма такъв виц, няма такъв смях! Май се почна с предизборния PR! По-голямо унижение за български премиер не е имало, те ми го възхваляват! В България окончателно и безвъзвратно са подменени всякакви стойности. Бойко си постигна целта. Обратното броене започна, чакаме само да видим кога *** ще плъпнат по улиците.
31
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Защо им е на Меркел и Ердоган ,Путин и Оланд посредници.Пълни глупости и то Борисов дето не знае никакви езици.Просто това е предизборната му кампания,предния ден Местан в Турция,после той с Ердоган-виждате ли ме колко съм важен.Лидерите на големите държави си говорят без посредници,не им трябва някой записки да води за да им каже какво другия искал да каже.Пълни глупости!
30
4
 
20
 
! Отговори
онбашия преди 7 години
В Турция са трогнати от Борисов. Обещали са му да го направят онбашия на банкянския конак. След като България стане отново част от османския ислямски халифат, или ако повече ви харесва, турската империя!
29
3
 
16
 
! Отговори
gtf преди 7 години
някой яко се е напушил, меркелица ползва бойко, щото на него толкова му е акъла и прави, какво то му кажат без да мисли. Тропнал по кое ?! ..защо не затвори границата, като е такъв мъж, отстояващ националните ни интереси ? Границата може да се затвори, никой няма право да поставя под въпрос решения свързани с националната сигурноси и суверенитет, пък било то дори и меркел.
28
1
 
14
 
! Отговори
тука има, тука нема преди 7 години
Фигаро тук, при баба Ангела, Фигаро там, при султан Ердоган!
27
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Да отиде при Ердоган написа си какво трябва да каже на Меркел и затича към нея.Даже на пресконференцията ни показа какви записки си е водил.Такава пародия на политик и държавник никъде по света я няма ,а ние герой си го правим.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата история прилича на зоопарк. Някой трябва да влезе в клетката на гладния лъв, за да го нахрани. И Меркел попитала кой ще желае. Другите премиери избутали Бойко отпред.
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От двамата Андрешковци разбираме, че Европа /разбирай западна Европа/ е излъгала Турция да пусне бежанците, пък сега не си плаща за това и на Гърция са дали 700 млн. а на нашите гащници само 6 млн, та Митничарско село мизерства.
24
1
 
15
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. Между големите сили няма посредници още повече ако са от някаква незначителна в световен мащаб държава, каквато е България. Големите сили се договарят пряко помежду си. Турция не е най-големите сили в света, но е достатъчно голяма сама да се договаря с най-голеите световни сили. Борисов просто си прави реклама, но май не усеща, че така става смешен.
23
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само така. България има изключително положение и браво на премиера,че тропа по-масата. Къде е гръка бе? Ако в Сирия унищожиха жилищата на хората , то за България ще се води атомна война.