Каналджийството – скъп бизнес, граничарите се изкушават

Пътни полицаи също са в схемата на трафикантите на мигранти
17
Каналджийството – скъп бизнес, граничарите се изкушават
Снимка: БТА, архив

В България има канали за преминаване на бежанци, но са малко и няма свободно движение на мигранти през страната. Това коментира съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който редовно обхожда границата ни с Турция.

Още по темата

Според него за всички е ясно, че в схемата на трафикантите участват граничари, а и пътни полицаи, които ги насочват по по-малко оживените пътища.

"Това е много скъпоплатен бизнес, който изкушава, има участие на граничари, не става без тях. Един мигрант може да трябва да плати и 2000 евро, за да бъде прекаран от границата на запад, по 17 човека в един микробус, излиза че каналджията може да изкара 60 хиляди евро на ден за едно транспортиране", коментира той пред bTV.

Симеонов обаче настоя, че въпреки подкупите има и много заловени каналджии.

По думите му има десетки осъдени и чакащи делата си за незаконен транспорт на бежанци, както и българи в Турция, които вършат тази дейност, но се страхуват да се върнат у нас, защото ще бъдат заловени.

Той коментира, че въпреки всички - граничните полицаи и военните работят изключително много и съвестно.

"Ходя в Малко Търново и виждам че си вършат работата. Всяка нощ има три смени по 8 часа. А всъщност не са 8 часа, защото понякога пътуват по 12 часа. Пътуват с часове наред и работят", каза той.

Според него довършването на оградата с Турция не са бави, а просто районът е много тежък.

"Оградата се прави трудно, има участъци, които са наклон от 45 градуса, там се носят торбите с бетон. Странджа е насечен терен, как се прави ограда в пропаст, там е като джунгла, но който стой в София му е лесно", посочи Симеонов.

Той коментира и другата актуална тема - евентуалната смяна на кандидатура на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Според него не бива да се изпада в истерия, защото постът е символичен и няма значение кой го заема.

По думите му истинската власт е концентрирана в ръцете на Съвета за сигурност, а генералният секретар е просто секретар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Охранителите на българската граница са най-големите "патриоти" - не пропускат никой без да си плати мизата !
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то тогава излиза,че всека страна,партия си внесла мигранти и се сдобила с тях ще си ги мести вътрешно тук-там като за избори вече с големи автобуси по познати схеми и маршрути,плащане на калпак и кат социални слаби по 120 мигранти в автобус или с влакчета и знамена кат през исторически времена,което значи,че първите социално слаби станали богати и да се натъкми легендата карат мигранти пролетарии,ама бързат от туй,че търсят по други места от собствени бивши пролетариит кафяви кисти да чистят
10
1
 
5
 
! Отговори
Бакъря преди 7 години
Отнемете привилегиите им, намелете размерът на платения годишен отпуск, намалете обещетенията им при пенсия от 20на2заплати,увеличете пенсионната им възрст на 90години,намалете заплатите им на 200лв. - за да заработят правилно и да не се изкушават.Нещастници продажни!Защо батисахте държавицата ни?!
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За всеки мигрант аз получавам по 800 лева боли ме Фара другите да бачкат за пестен кинта
8
1
 
2
 
! Отговори
до8 преди 7 години
То да е само Валери. Волен вече открито защитава Ердоган по телевизията си след опита за преврат. Волен е про-Ердогановски настроен а Валери е Фетхулахист.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каналджийството и трафика се организират от по горното и най горното място. Появява се съответната група, която си е платила, бай редови граничар я спира с боен вик ,Ура'', ръкомаха като овчар да се връщат обратно, докладва и началниците му казват да прибира хората, защото има деца, бременни, бягат от война, БХК... Сетне много бързо съответните платили си получават свободен режим, статус, път към Меркел и така.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако има мигрант 2000 евро в единия джоб и още 1000 в другия на всеки случай за преход,храна за какво му е да плаща на калджии с разпокъсани канали за връзки нарочно зяради пая щот на дребно излиза по скъпо кат закон освен,че за прехвърляне и отдаване на поръчки се убира каймака,още нощувки и др.екстри,скъпо излиза според пътя,то първата сума щом се знае ще да е кат за дестрибутор уточнена с ген. вносител,карго от врата на врата с права,отсъпки и т.н. учястия за регулация от и до,а не само билет.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те щом граничарите се изкушават, какво да кажем за политиците! Вижте, редовият граничар няма как, много трудно е да направи нещо такова, дори и да иска. Преди години - да! Тук там наряд, всичко спи и може солови изпълнения. Сега наоколо бъка от колеги, фронтекси, мронтекси, термокамери, видеокамери.Тоя началник там на монитора вижда както нарушителите, така и подчинените. Та нали така ги насочва, видно от показаното по телевизора за как припкат на записа насам натам.
4
0
 
14
 
! Отговори
bub преди 7 години
Къде му отиде пламенния патриотизъм на тоя човек? Все по-рядко му се чува гласчето?Що всички така млъкват, бе?
3
1
 
8
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Аз ли не мога да смятам или наистина 2000 х 17 = 60 000 ?!? :)И този депутат няма ли си друга работа та постоянно си пътува покрай границата?
2
0
 
13
 
! Отговори
Пипипи преди 7 години
Докато се начудите какво да правите и как да я строите тази ограда , страната ни се напълни с мигранти ! Скоро ще и спрете строежа , защото средствата ви трябват за бежански лагери.
1
3
 
7
 
! Отговори
ДОДО преди 7 години
А ЩОМ. ХОДИШ ТОЛКОВА ЧЕСТО ЗНАЧИ И НА ТЕБ. ПОДАВАТ