2017-а: По-високи осигуровки, ръст при заплати и пенсии

Вижте промените в проекта в бюджет на ДОО за догодина
28 окт 2016 18:00,
13
2017-а: По-високи осигуровки, ръст при заплати и пенсии
Снимка: Dnes.bg

Ръст на минималната работна заплата, увеличение на осигуровката за пенсия, замразяване на обезщетенията за майчинство и за безработица, запазване тавана на пенсиите, повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране.

Това са основните моменти в проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 година.

Проектът залага ръст на размера на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт – от 17,8% до 18,8 на сто.

За 2017 г. не са договорени минимални осигурителни доходи, а са запазени нивата от 2016 г. Средното увеличение се дължи на новия размер на минималната работна заплата до 460 лв.

Средният брой на пенсионерите за 2017 г. се очаква да намалее до около 2 179 900. По-ниският брой на пенсионерите се обуславя от плавното увеличение на пенсионната възраст и осигурителен стаж за всички категории труд.

Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2017 г. се предвижда да достигне 341,57 лв., при очакван среден размер за 2016 г. - 331,47 лв., т.е. ще има нарастване с 3 на сто.

Запазва се периодът, от който се изчисляват краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност - 18 календарни месеца при безработица, и 24 календарни месеца при бременност и раждане.

Запазва се режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност - за първите три работни дни се изплаща 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение от осигурителя, а от четвъртия ден на настъпване на неработоспособността се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване.

Проектът на бюджет на ДОО предвижда да се запази периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни; както и размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст на 340 лв. Запазва се размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице на 540 лв.

Всички промени в ДОО вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като едни ти си работил за вашите срамна работа дами и господа няма като ми плати някои друг сметките кредита и другите разходи ще ида *** като няма ще работим това което има а колко сме така из малките градове се не знае баща син маика дъщеря заради тъпата ни държава и тъпите ни хора господ знае
8
1
 
11
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
По-голям социализъм във временана "демокрация" не е имало!За какъв пазар на труда и стоките изобщо говорим,когато тези които са овластени да управляват ни определят минимална заплата.Нали техните заплати се формират от средните за страната които пак от тях зависят.На бюджетна разчитат около милион работещи държавни и общински служители-учители,МВР,военни,лекари,чиновници.Сложете 2.5 млн.пенсионери и 1 млн учащи,безработни,еджипшани.То не останаха работещи!Пак ще има заеми,а кой ще плаща.....?
7
1
 
6
 
! Отговори
ivo преди 7 години
Den na golqma padost za pensionerite!!!!! Ako dojiveqt do sredata na 2017g shte poluchat po 4lv
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
340 лв за майчинство през втората година е подигравка.Трябва незабавно да се изравни с минималната заплата!Премахнете и ДДС от 20 % върху детските стоки. Как може държавата да ти начислява върху необходими неща за бебето/ детето.България има демографски проблем, топи се,...все по малко българчета се раждат.Ако някой има уши да чуе!
5
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гласувайте за Калфин,друг няма..
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, не гласувайте с "не подкрепям никого".Това е капан.Гейберуги.те ще си присвоят гласоветв ви.
3
0
 
9
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
забрави да споменеш и че са забранили да се снимат цените по магазините
2
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През това време в Русия парите се обезценяват, стоките поскъпват, пенсиите са замразени и обмислят данък безработица (ако си безработен, плащаш на държавата 20 хил рубли годишно).
1
9
 
8
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
И на какви основания се вдигат осигуровките ? Производителноста ли се увеличила при тези работници или станаха по квалифициарни или пък може по-дисциплинирани .Като вдигат осигуровките -то ще се вдигат и цените и отново народа ще тегли "каруцата" .Няма роми ,няма българи ...всичките не искат да работят и се поразмързелуваха(ГОВОРЯ ТОВА ОТ ОПИТ) ,А НЕ ЧЕ НЯМА РАБОТА .