Цветанов си хареса 2 април за предсрочния вот

Няма партия, която да състави кабинет в това НС, твърди той
19
Цветанов си хареса 2 април за предсрочния вот
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Няма нито една партия, която да може да състави кабинет в рамките на настоящи парламент, защото ГЕРБ няма да подкрепи никоя. Това отсече шефът на парламентарната група на политическата сила Цветан Цветанов.

Той увери, че ГЕРБ няма да застане зад Патриотичния фронт, дори и те да не върнат мандата, ако президентът Росен Плевнелиев ги избере за третата сила, на която да го връчи.

Още по темата

"Заявили сме категоричната си политическа позиция, че ще върнем мандата, който ще ни бъде връчен като първа политическа сила в сегашния парламент. БСП доколкото знам и те са се отказали от съставянето на кабинет. ГЕРБ и БСП с тази ясна позиция имат 122 народни представители, което означава, че няма как другите политически формации в 43-тия парламент да могат да формират мнозинство, което да подкрепи бъдещо избиране на какъвто и да е парламент“, коментира Цветан Цветанов.

Затова той бе категоричен, че се върви към предсрочни избори. Според него най-вероятната дата за вота е 2 април.

Най-рано изборите биха могли да се проведат на 26 март, защото новоизбраният президент Румен Радев трябва да ги насрочи, а той встъпва в длъжност за 22 януари. В крайна сметка кога ще е вотът ще стане ясно след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, което ще свика следващата седмица президентът Росен Плевнелиев и на което ще присъства и Румен Радев.

Цветанов съобщи още, че правната комисия в парламента ще инициира широко обсъждане на промените в изборната система и вариантите за въвеждане на мажоритарен вот. Според него партиите трябва да кажат мнението си, но е нужно да се чуе гласът на експертите и на инициаторите на допитването.

Той напомни, че омбудсманът няма законодателна инициатива, макар че внесе вчера свой проект за въвеждане на мажориратната система, който е адресиран до председателя на парламента. Затова шефът на правната комисия Данаил Кирилов подготвял анализ по темата.

"Какво ще стане, ако някои от тези избрани мажоритарно депутати, бъдат избрани за министри – тогава частични избори ли ще правим", попита Цветанов и допълни, че след едни частични избори може пък да има и промяна на мнозинството в парламента, защото не се знае каква е волята на избирателите.

Решението на ГЕРБ е да се съобрази с мнението на тези 2,5 млн. гласоподаватели, които подкрепиха референдума, затова сме внесли за обсъждане въпросите от него в пленарната зала, обясни Цветанов.

Според него е било грешка на политиците, че не са обяснили на избирателите до какво ще доведе въвеждането на мажоритарната система и какви ще са резултатите в крайна сметка, което е ограничило възможността на избирателите да направят "разумния избор".

Всички политически партии мълчаливо даваха съгласие, никой не изрази позиция по време на предизборната кампания, а сега, след като този референдум е факт и е обслужил определени партии, за да бъде атакуван ГЕРБ, те сега разбраха, че са се подвели и са направили нещо, което не е трябвало, обясни още Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2 април влязох ме в НАТО преди 13 г.
17
0
 
2
 
! Отговори
ГАРГОВ преди 7 години
РАЗВОД МИ ДАЙ..РАЗВОД МИ ДАЙ...И ПОВЕЧЕ НЕ МЕ ТЪРСИ.....ЦВ.ЦВ....ВАШАТА ПЕСЕН И ИЗПЯТА БЕ ЧОВЕК....НАРОДА ВИ ПОКАЗА РЕД КАРТ....ОТ ТОВА ПО ЯСНО...ЗДРАВЕ МУ КАЖИ...
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на първи април като не се агитира , той как ще ни лъже?
15
3
 
2
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Чухте ли госпожо Кукурнелия?Имате предостатъчно време да вършеете,но му правете сметка,защото после ще трябва да си обирате крушети и кой от къде е.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този вместо да е в затвора продължава да "ръководи" държавата!
13
0
 
12
 
! Отговори
ДОДО преди 7 години
НАПРАВЕТЕ ГИ НА ПЪРВИ АПРИЛ. ТАКА ПОНЕ ЩЕ СА АВТЕНТИЧНИ
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пожара и физкултурника никога павече няма да видят власт. Те печелеха изборите със своите хора в администрацията пожарната и полицията към 800 000 човека. Но вече тези бройки неможе да им стигнат защото срещу тях са милиони. Сами видяхте Радев с колко милиона спечели президентските избори. Много от тези които не гласуваха на предишни избори сега гласуват след като вече гласуването е задължително и ако не гласуват губят правата си като гласуватели и трябва да подават молби за възстановяване!
11
0
 
7
 
! Отговори
погр ебален агент преди 7 години
По стара традиция, на 2-ри февруари, пожарникаря ще подари на Цецо един геврек.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението на ГЕРБ е да се съобрази с мнението на тези 2,5 млн. гласоподаватели,ТРИ милиона, а не два
9
1
 
11
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Цецо Лажецо вече е напечатал бюлетините с дата 2-ри април! Чака само знак, за да почне да ги брои.
8
0
 
11
 
! Отговори
Ц преди 7 години
по-добре да избере първи април.ден хумора и лъжата.
7
0
 
15
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ЦВЪКИ, А ЗА ПРЕДИЗБОРНИЯ ВИ ЩАБ ТИ ПРЕДЛАГАМ ЦЕНТРАЛНИЯ ЗАТВОР!
6
0
 
15
 
! Отговори
!!! преди 7 години
Първи април най ще ви приляга! И без това сте абсолютни лъжци !!! Изобщо първи април трябва да е ден на българския политик!!!
5
0
 
12
 
! Отговори
иванова преди 7 години
този как има очи да се явявя пред хората, че и да изказва мнения
4
0
 
8
 
! Отговори
шегувка преди 7 години
какво му е на 1 април, притесняват се Митю да не стане Председател на параламента и да се замерват децата с кибапчитъ вместо с портокали и мандарини из кварталите
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще им гласувам. На 31 февруари.
2
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 123лай последен против ГЕРБ
1
1
 
16
 
! Отговори
123 преди 7 години
Пове да беш първи по ще ви приляга. Не годници дол ни