Българинът: Не е важен законът, а корумпираният – в затвора!

Искаме промени в изборните правила, но не веднага, твърдят социолози
29 ное 2016 11:44,
15
Българинът: Не е важен законът, а корумпираният – в затвора!
Снимка: Reuters, архив

76% от българите предпочитат евентуални промени в изборните правила да се случат след повече обмисляне и без да се бърза. Хората масово са чували за повдигнатите обвинения срещу бивши и настоящи министри, одобряват ги и желаят те да продължат.

Близо половината от българите се съгласяват с крайното твърдение: "Не е важно да се спазва законът, важно е корумпираните да са в затвора". Това са част от изводите от проучване на "Галъп Интернешънал Болкан" измежду 805 пълнолетни българи.

76% от българите се съгласяват, че с промените на изборните правила не трябва да се бърза, за да се направят те разумно и да не настъпи хаос. 21% предпочитат бързите промени, за да се спази волята на народа. Останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят.

"Това показва, че българите не биха се възпротивили на по-продължително и внимателно обмисляне на изборните правила и процедури", коментират социолозите.

85% от анкетираните твърдят, че са чували за обвиненията срещу бивши и настоящи министри. Това е сериозен дял декларирана запознатост и свидетелства за висок интерес сред обществото.

Сред чувалите преобладава одобрението. Над 70%, например, одобряват, че Румен Овчаров е бил обвинен, близо 60% - че Добрев и Москов са били обвинени. Според социолозите това означава, че има общо и инерционно убеждение, че властта у нас е корумпирана.

Колкото по-дълго е участвал във властта даден човек, толкова по-висок е общественият негативизъм към него. Затова и близо 90% са съгласни, че с подобни обвинения трябва да се продължи, а близо две трети се съгласяват, че когато става дума за правосъдие, най-важното е то да е бързо. 

Неодобрението към обвиненията се движи между 15 и 30 на сто. След неодобряващите личат най-вече поддръжници на съответните политически формации, от които произлизат обвинените.

48% от анкетираните са съгласни с твърдението: "Не е важно да се спазва законът, важното е корумпираните да са в затвора". Също 48% не се съгласяват, а останалите се затрудняват. Това показва изключително желание за бърза справедливост и сериозни очаквания тази посока, коментират от "Галъп Интернешънал Болкан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 7 години
Е и що да са важни законите като са писани от същите против които уж трябва да действат.
12
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Партии, социолози и медии са против МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ щото много мислят за народа и ги е страх да не стане грешка. Олигархията да не вземе властта. Щото от 6 г. премиера не е от СИК. И правителствата не ги правят Пеевски и Прокопиев и Гр. Ганчев и Черепа и ВЗлатев и БМанчев.
11
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
Социолозите да са за мажоритарни избори - НИКОГА. Социолозите папкат от партиите - преди избори фалшивите проучвания да не ги плащам аз. НАРОДЕЕЕ всички са против теб и искат прехода да продължава до пълното обезбългарияване на тази територия.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов вече 2 години лъже хората че ще се бори с корупцията. Как да се бори като от своите хора трябва да започне ?Пълен лъжец, но успя да вземе заеми и да ги присвоят набързо. Крадците от ГЕРБ, БСП, реформатори, Патриоти си пазят гърбовете.За народа никой не помисли защото и народа за себе си не мисли
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Румен Гечев кога ще го прибират в пазарджишкия затвор?
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко % от народа никога не са давали нещо (в пари или в натура), за да получат услуга или привилегия?
7
0
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 7 години
Какъв е смисъла от тези обвинения като накрая излиза че са чисти и невинни.Като Христо Бисеров.Няма смисъл от този прах в очите на оскотелия народ.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом според българина законът не е важен, как няма да има корупция?
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
голямо крадене в тази държава ей,и един виновен не намериха,всичко що е държавно ,общо или национално ,моментално се ошушква ,разпределя и разпродава,цялото черноморие бетонираха с крадените милиарди и навънка изнасяха и кредити теглиха от наше име и уж в наш интерес и все по-бедни сме и един човек няма отговорен за това
4
0
 
11
 
! Отговори
Пабло Ескобар преди 7 години
Тука не можеш да се изпикаеш без някой чиновник да е протегне ръчичка......
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦАЦАРАТУРАТА е най-корумпирана, а именно тя праска непослушните министри :) Интересно ЗАЩО няма нито един обвинен от кабинета Орешарски ? Сигурно са чисти като сълза . Няма обвинени за обира на века КТБ !!??
2
3
 
7
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
ne triabva da ima davnost sa sloupotrebi sas vlasta.ina4e kasano ne triabva da se tarsi otgovornost ot poslednite trim,a i ot ministar predsedatelite koito sa bili nad tiah i triabva da badat kontrolirani.i sa krali saedno s tiah ,ili minimum s tiahno saglasie.otdelno triabva da se varnem na taka nare4enata privatisazia.kadeto ima6 kardinalno rasgrabvane na darjavnoto imu6testvo.ne 4e sega e rasli4no.
1
0
 
30
 
! Отговори
Бо преди 7 години
И накрая осъдени няма!