Новият шеф на БАН на крака при Борисов, договори 8,3 млн.

Парите отгоре отиват за млади учени, за демографски проекти
23
Новият шеф на БАН на крака при Борисов, договори  8,3 млн.
Снимка: БАН

Въпреки че парламентът в крайна сметка не се съобрази с искането на учените и не им отпусна повече средства за следващата година, новият председател на Академията акад. Юлиан Ревалски успя да договори още пари на среща с премиера в оставка Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов.

Още по темата

Правителството ще финансира целево БАН с 8,3 млн. лв. за следващата година, стана ясно след срещата им.

Целевото финансиране ще бъде насочено към млади учени и докторанти, за проекти, свързани с демографската политика, за изучаване на сеизмологичните опасности, за работа на БАН в областта на образованието - проекти, свързани с нови подходи в образованието и квалификацията на учители.

За тази дейност ще бъдат отделени 5,8 млн. лв., поясни акад. Ревалски.

В рамките на 8,3-те милиона Министерството на енергетиката ще финансира целево с 2,5 млн. лв. проекти, свързани с енергийната ефективност, които ще бъдат осигурени по различни фондове, единият от които е Норвежкият, обясни Ревалски.

По думите му той е получил уверение от премиера, че по всички предложени от БАН дейности и одобрени от правителството в оставка, ще се работят с всички следващи правителства, тъй като са полезни за българското общество.

Финансовият министър в оставка Горанов обясни, че става въпрос за целево финансиране на конкретни научни анализи и разработки, а 2 млн. лв. ще бъдат дадени за младите учени и докторанти.

Решението ще бъде фиксирано в нормативен акт на правителството, като целта е да не се превърне в институционално финансиране и да отиде за режийни разходи на БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние се борим за 3 лв . на ден , а Дядо Коледа прибира 1 три лион за година . Ето кой може да спонсорира нашата Наука така , както трябва , но и Тя трябва да се прави , така както трябва . И светът не е съвсем нормален . Да се надяваме , че и в тази класация сме на Последното място .
17
0
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 7 години
До до 9Донякъде си прав(a). Но има и друга причина за комичните креатури в БАН.За да получи редовна докторантура със стипендия към някой от научните институти, човек трябва да се яви на конкурсен изпит. Комисията се състои от научни кадри на същия институт, те преценяват кой от кандидатите има нужните знания и качества, за да стане успешен учен.Защо в повечето случаи предварително се знае кой ще спечели конкурса и чие протеже е въпросният човек? Често пъти той е скандално незнаещ и неможещ.
16
0
 
7
 
! Отговори
до 9 преди 7 години
ако в БАН има хора, които нямат нужното образование и култура, проблемът не е в БАН а в началното, основното образование и в университетите. Защо е допуснато такива хора да се имат пропуски в образованието си, а да могат да имат шестици в училище, да вядат лесни дипломи, да имат дипломи за Бакалавър и магистър в университет?Да, сигурно един магистър може лесно *** се уреди в БАН, а после като му излезе ТЕЛК-а е невъзможно да бъде уволнен, колкото и да е неспособен.Но вината тук не е на БАН.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като имаше два протеста през ноември началото на декември и какво - само се появиха хейтъри колко е безполезна БАН, заради това че клати правителството.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това изглежда в очите на хората , които не спят , като нарушение на Закона за Държавния Бюджет . Ако науката беше поискала назаем от нашите и европейските футболисти , би получила много повече .
13
1
 
12
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Ревалски поревал на рамото на ББ и готово! Пари има! Щеше да е по достойно да изведе учените на протест. Пари нямаше да спечели, но уважение ДА. Жалко!
12
0
 
9
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Нормално за България напоследък, всичко е да е на обратно. В случая Царя не дава, пъдаря дава. И това било парламентарна република. Пък и защо не! Нали ПАРЛАМЕНТ произхожда от ПАРЛАМА и МЕНТА.
11
3
 
5
 
! Отговори
Да работят по проект преди 7 години
свързан със сеизмологичните опасности, това е добре.Относно проблемите на образованието, по-долу даскал Андрешко е обобщил проблема много точно.Но демографските проблеми?!?! И един най-обикновен, средно умен гимназист ще формулира и проблемите, и причините за тях, и начините, по които да се решат! Някой с по-здрави лакти се е уредил да вземе допълнителни пари и му е най-лесно да се прави, че ще работи по такъв проект!Разработвайте лекарства, бе! Нали се хвалите, че имате такива експерти?
10
4
 
8
 
! Отговори
дон Корлеоне преди 7 години
Е, как да откажа на умните хора прочели вагон книги? Ми. и те знаят, че аз съм прочел само една.Пък и само 10М искат, Горанов все ще ореже отнякъде тези трохи.
9
1
 
20
 
! Отговори
Даскал Андрешко преди 7 години
В БАН ли са най-добрите специалисти от сферата на методологията на образованието и квалификацията на учителите?Не, те не са там. Въпросът пак опира до това как да бъдат усвоени едни пари и как да ги изхарчим така, че после да можем да ги отчетем като вложени в проекти, за чието разработване най-подходящи са били едни наши хора.
8
4
 
16
 
! Отговори
Колко от младите преди 7 години
учени в БАН са нечии протежета?Може ли някоя социологическа агенция да установи това или е нужно да се включи частна детективска агенция? На добър детектив няма да му е трудно, защото във всеки институт се знае кой на кого е човек.Отделни млади хора имат качества. Но какво да кажем за 35-годишни жени, които се държат като тийнейджърки, а нивото на знанията им е като на студент второкурсник, който не е получавал на изпит оценка, по-висока от "добър (4)", хем след ходатайство?
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така де !стига проекти за перефундацията на джапанките!Все правим велики открития,все шампиони по олимпиади ии медали на кило а сме последни!
6
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дотам сме се докарали - не Парламента, коато най-висш орган да решава дали да се отпуснат пари или да не се отпуснат, а да ходиш и да просиш пред Краля-Слънце.(А някой помни ли че преди 2 години Плевневлиев също обеща 10 милиона на БАН и....нищо.
5
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕЙ ТОВА БЕШЕ ЦЕЛТА. Парламентът да не даде пари, но като се отиде при великия вожд да му се поклониш, да целунеш ръка и да се примолиш, и ТОЙ, ВЕЛИКИЯТ ЩЕ ДАДЕ МИЛИОНИТЕ. Какво тук значи някакъв парламент.
4
3
 
27
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Кралят Слънце обича да му се ходи на крака
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хубаво, ама не е нормална тая история, пари да се дават само ако лично отидеш при ББ. Как може ББ да дава пари, които собствената му група са отказали (естествено по негово настояване). И освен това, защо не са 10млн. както се бяха разбрали, а 8? И освен това, искам дебело да подчертая - един учен може да работи максимум по 2 основни проекта и да произведе нещо качествено. Работата по една тема изисква около година работа, ако ще и 20млрд. да има, няма как да работиш по 100 проекта.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така де, поолижете от тук от там, погевезете се, човека никой не е върнал. Ама да му излизате с рогите напред, с протести и др. нЕма да стане.
1
1
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Сети ли се този новоизбран шеф на академията да целуне ръка на "слънцето". Щото ако не е Борисов, ако той не се смили пари няма.До там сме я докарали в държавата -един човек дава ,взема,уговаря но когато нещо го хванат в крачка никога не е виновен-те другите са виновни.