Първанов: Ако от БСП си присвоят Радев, ще сгрешат

Да се избира между Европа и Русия - няма такава алтернатива!
21 яну 2017 11:24, Елка Василева
33
Първанов: Ако от БСП си присвоят Радев, ще сгрешат
Георги Първанов. Снимка: архив, Булфото

"Уважаеми господин президент, ние Ви вярваме, направете всичко, за да оправдаете това доверие". Това заяви третият президент на България Георги Първанов, който говори за петия президент Румен Радев и пътя на страната ни при бъдещото управление на новоизбрания държавен глава.
 
"Познавам Румен Радев като офицер, като генерал, но това е крайно недостатъчно, защото е много различно от качествата, нужни за президента. Ще трябва да влезе в нови обувки", заяви Георги Първанов в интервю за Нова тв, взето в четвъртък, веднага след като Румен Радев положи клетва.

"Да, общо между мен и Радев е, че и в двата случая не очакваха да спечелим. И дотук свършват аналогиите", заяви Първанов.

"Непоискана подкрепа не давам. Но съм готов да помагам," каза Първанов за отношенията си с Радев. "Чухме се след победата му, за да го поздравя. Ако има нужда, бих помогнал. Както съм помагал и на Плевнелиев в самото начало. Търсил е съвети, макар и по по-незначителни теми и по чисто технологични въпроси. Това беше година - година и половина след избирането му. Но по-добре е да го има този диалог", коментира Първанов.

Още по темата

Той пожела на Радев да бъде президент на всички хора и на всички партии. "Със сигурност ще има опити от БСП да го задушат в обятията си, да го приватизират като капитал в такава политическа ситуация. Но ако от БСП решат да си го присвоят изцяло, ще сгрешат. Защото много хора отидоха да гласуват за господин Радев, за да елиминират Борисов след неговата реплика, че когото и да посочи, ще е президент", добави Първанов.

По повод предстоящите парламентарни избори той заяви: "Не бих искал да влизам в ролята на социолозите и гадателите, аз очаквам сложен резултат. Ще има близки резултати на редица партии“, смята Първанов.

Според него ще трябва да се правят сложни коалиционни партньорства. „Освен ако не се стигне до партньорство между ГЕРБ и ДСБ, което не ми изглежда логично. Преди 5 години да, но към момента - по-скоро не. Голяма коалиция сега изглежда невъзможна, защото твърде много неща се изрекоха. И всяко сближаване ще изглежда изкуствено и ще заложи много мини", каза Първанов.

Речта на Радев беше твърде предпазлива, беше по-традиционен и консервативен, оцени Първанов.

„Тази реплика към депутатите "имате една седмица" не се вписваше в контекста на цялото слово. Въпреки че не одобрявам групата депутати, създаващи шум в залата, аз не бих произнесъл тази реплика. Не мисля, че трябва да се концентрираме върху това. Но в бъдещите консултации той трябва да печели депутатите от различните партии, а не да ги прави врагове", каза по темата за президентската реч и изпуснатата реплика Георги Първанов.

"Хубавото е, че може би ще отворим България към всички страни - и към стари наши приятели, и към арабския свят, към всички", каза третият президент за очакваната политика на петия.

Относно думите на Росен Плевнелиев, че ако се тръгне по път за излизане на България от ЕС, той лично ще застане на барикадата, Първанов коментира: "Измислена е тази барикада. Уверен съм, че никой в България не иска страната ни да бъде вън от ЕС, а да има друг ЕС. Да има ангажименти към малки и средни страни като България. Не от нас идва деленето на ЕС, а от големите, делят го лидерите", смята Първанов.

"Да се избира между Европа и Русия - няма такава алтернатива", каза още Първанов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой от досегашните ни президенти не е завършил президентска академия, инто ВУЗ за политици. Какво толкова се вторачват в Радев? Та той е висш офицер със ссъответната подготовка. Защо не ги впечатлява магистратурата "Стратегически проучвания"? Срокът от 7 дни трябваше да им се напомни на лоясалите безденици в народното събрание. Репликата е попаднала право в целта, щом като се вдигна толкова шумотевица.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде,хайде Гоцко,не ревнувай!Др.Решетникова те прекара!
18
2
 
4
 
! Отговори
Първанонелюбников преди 7 години
Точни и премерени изказвания.Ах, колко ти пречеше властта...
17
2
 
17
 
! Отговори
Българка преди 7 години
Първанов и той като всички досега управляващи нищо не направи освен да се нагуши.А България трябва да поддържа добри взаимоотношения с всички страни включително и Русия.Това е в интерес на страната.
16
2
 
12
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Трябва все някой президент да е противопостави на дупетатите ,а не като Първанов да си топли местенцето и да не се задява с седящите в топлите кресла в парламента . Първанов с какво се запомни -с "Големит шлем " който се счупи отвсякъде -той не можа да защити проекта "ГОЛЕМИЯТ ШЛЕМ" страхувайки се от депутатите и Борисов .
15
0
 
13
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 7 години
Президентът Румен Радев, в речта си каза,че въпроса е затворен.България е член на ЕС и НАТО.Още каза,че ще работи за подобряването на отношенията с ЕС и НАТО.
14
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз избирам Русия!
13
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гоце е американски агент! А България иска референдум за излизане от НАТО и ЕС!
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Референдум по темата не трябва да има.Не може някакви пияни и неграмотни селяни да определят бъдещето на България.Референдуми се правят в развити демократични държави,но дори и там понякога простотията и невежеството надделяват.Англиччаните вече започнаха да усещат каква груба грешка направиха.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как се уял червения ***.
10
2
 
14
 
! Отговори
Ема Робъртз е сука преди 7 години
Българите бягат, и лaйната на Виденов не си достоен да ядеш, *** изостанал, българите почнаха да бягат, заради отпадъци като Симеон и тиквуна защото те са виновни за сегашното състояние на страната
9
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъжете се Г-н Първанов, аз съм за излизане от ЕС. Като сте толкова убеден предизвикайте референдум по въпроса, а стиска ли Ви?
8
2
 
9
 
! Отговори
до Хамлет преди 7 години
хахах ... Плюсче от мен, а отговора вероятно е - Защото ние сме будали, коя от коя по-голяма... :)
7
20
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕНЕРАЛ РАДЕВ НЕ Е КУКЛИЧКА НА КОНЦИ! ОЩЕ ОТ ПЪРВОТО СИ ВЛИЗАНЕ В ПАРЛАМЕНТА ГО ДОКАЗА НА ЕДНА ШЕПИЧКА ОТРЕЕПКИ! НЕ МИСЛЯ, ЧЕ ЩЕ ИГРАЕ ПО МУЗИКАТА НА БСП. ИМА ПЪЛНАТА ПОДКРЕПА НА НАРОДА СИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА ХИЛЯДИ ОБИКНОВЕНИ ХОРА, КОИТО НЯМАТ И НЕ СА ИМАЛИ НИЩО ОБЩО С БСП!
6
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си присвоят? Че Радев Е БСП. Това че спечели е единствено само защото гербавите номинираха онова недоразумение Цецка. Макар, че на предизборната кампания дори тя беше по-адекватна от Радев.
5
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Именно защото не е политик ще го изядът с парцалите. Да не говорим че не си знае правомощията.
4
22
 
27
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Вие наистина сте наивници и си заслужавата съдбата.Продължавайте да вярвате,че Радев е 'независим' и,че сам ще си нареди кабинета без наставленията на Нинова.
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една поправка, Гоце - хората гласуваха за Радев ИМЕННО защото не е политик. Това би следвало да ви наведе на мисълта - цялата политическа с.в.о.л.о.ч.- че "избирателите" ви мразят и в червата.
2
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първанов направи добронамерен и балансиран коментар.Всички се надяваме новият президент да оправдае очакванията ни.Но трябва да бъдем толерантни и търпеливи за дребните грешки на човек,който никога не се е занимавал с политика.Дано за важните за страната неща да взема правилните решения.
1
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да Гоце, най-добре да го оставят на теб и ортака ти Тиквата, докато Пикаещият озучава спалнята на мулташката адвокадка...