Москов: Няма причина болниците да са търговски дружества

Постъпилите от НЗОК средства да отидат пряко за лечение, поиска той
Обновена: 24 яну 2017 18:26 | 24 яну 2017 18:20, Красимир Ангелов
21
Москов: Няма причина болниците да са търговски дружества
Снимка: БТА

Няма причина болниците да бъдат търговски дружества, обяви пред журналисти в Перник министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов.

По думите му на първо време това, което е необходимо да се случи в следващия управленски мандат, е всеки собственик да има ангажимент към собствеността си и инфраструктурата. Постъпилите от касата средства трябва да отидат пряко за лечение на пациентите и за заплащане на хората, които работят, смята Москов.

Според него ангажиментът за инфраструктурата, за режийните разходи, е редно да бъде на собственика - община, държава, или частник.

Нашите разчети заедно с министерството на финансите са, че за държавните и университетски болници това финансово задължение би било около 92 млн.лв. годишно на базата на разходите за ток, парно, вода и други режийни, които всяко лечебно заведение прави, пресметна Москов. По думите му това е постижимо за републиканския бюджет за следващата година.

Министърът определи болницата като част от базовата сигурност на хората във всяко едно населено място, наред с училището, църквата и полицейското управление.

Средно с около 5 млн. лв. на месец по-малко са заявките за плащане към НЗОК от болниците за месеците ноември, декември, спрямо периода преди въвеждане на електронната идентификация, заяви още здравният министър в оставка. Той припомни, че това е дало възможност на Надзорния съвет на касата да вземе решение за закупуване на допълнителна дейност от болниците за минал период.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
4
 
! Отговори
Dreger преди 7 години
Pepi, ti na doktorite pravish li im akoholtest i vzemash li im prastov otpechatak?!Gledam i ne viaram na ushite si - toia pred tebe e s 2,12 ...
11
4
 
4
 
! Отговори
Бацила преди 7 години
Болниците ако искат да ползват обществени средства т.е. от НЗОК, трябва да са юридически лица по отделен закон и да нямат право да генерират печалба. А всички приходи над разходите да са задължени да инвестират в болницата - сграден фонд, апаратура, битови условия и пр. А цената която получават за лечението трябва да включва всичко заплати, медикаменти, консумативи и т.н. Това което Москов говори са щуротии и ако стане ще закопае още повече здравната система.
10
4
 
10
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Всичко, оставено на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита, саморегулираща се сила, се деформира, изкривява и води до отрицателни, катастрофални резултати.
9
2
 
12
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Правото на модерно, всеобхващащо, висококвалифицирани, безплатно, равноправно Здравеопазване, независимо от доходите на Пациента, е върховно човешко право, заложено в Конституцията.
8
3
 
13
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Това беше една от идеологически мотивираните заповеди на неолибералите, либертарианците, пазарните фундаменталисти, остеритетните фетишисти, технократите, реформаторите и десните от Международния Валутен Фонд, вярващи в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолекувита, саморегулираща се сила - Здравеопазването да се направи на стока, да се търгува с него и да се остави на пазарните сили. Иван Костов го изпълни 1:1
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРОЧЕТЕ ЛИ ЧЕ РЕФОРМАТОРИ И КАЛЪФИ НЕМА ДА ГИ ИМА В НОВИА ПАРЛАМЕНТ И ДСБ
6
2
 
9
 
! Отговори
ник преди 7 години
Ами наглецо,нали твоят шеф,крадливия ром ги направи такива!Тогава къде беше,та си траеше? Или мислиш хората за *** и не помнят
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надо, Надо, предизборни кампании некой не гледа вече, много преди това, всеки е решил вече за кого да гласува или да не гласува въобще - като например твърдо да не гласува за ГРОБ ха ха
4
6
 
12
 
! Отговори
www преди 7 години
А НЯКОЙ ДА ЗНАЕ ЧЕ 70 % ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ ПО БОЛЕСТ СА ФАЛШИВИ ?????
3
4
 
9
 
! Отговори
Бх преди 7 години
Айде изчезвай вече, писна ми с твоите глупости
2
0
 
17
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 7 години
Пример. В цяла Стара Загора болниците перят бельото (разбирай чаршафи, калъфки, манти) на цена Х (около 1 лв. на килограм). Държавната болница пере на 2.5 лева на килограм. Защо ли ? Защото е ДЪРЖАВНА и това е начина за източване на болниците, на държавните енергийни предприятия и така нататък. Защото по ЗОП (закона за обществените поръчки) може. Ей за това няма да се оправим. ЕСО (енергийния системен оператор) купува работни обувки на цена 60 лева а същите в частните фирми взимат за по 30 лева.
1
2
 
24
 
! Отговори
лошо преди 7 години
Точно това че болниците бяха превърнати в търговски дружества докараха всички беди на здравеопазването и болните бяха превърнати в стока.