Вълни по пътищата, морска болест... Магистралите скараха БСП и ГЕРБ

ГЕРБ дали комисията за председателството на БСП, но не, защото заслужават
3 май 2017 12:23,
37
Вълни по пътищата, морска болест... Магистралите скараха БСП и ГЕРБ
Снимка: архив, Bulphoto

Гордостта на кабинетите "Борисов" 1 и 2 - магистралите, скараха депутатите от ГЕРБ и БСП. В близо двучасови дебати народните представители коментираха качеството на пътищата, има ли неравности, хваща ли се морска болест и има ли тоалетни на аутобаните. Върнаха се и години назад с взаимни критики за кабинета на Станишев, Орешарски и Борисов.

Това стана по време на дебатите за създаването на временна комисия за установяване на пропуските и нередностите в дейността на АПИ. То в крайна сметка не бе прието и създаването й бе отхвърлено от мнозинството при гласуването.

Още по темата

Комисията, която трябваше да проучи имало ли е пропуски в изграждането на пътищата, бе предложена от левицата. Повод за това стана и влизането на прокуратурата в Агенция "Пътна инфраструктура", според която са допуснати злоупотреби за над 50 млн. лева при строежа на лот 1 от магистрала "Марица".

Въпреки че дебатите бяха за нередностите при изграждането на пътищата, темата стана повод за остри нападки между мнозинството и опозицията.

Шефът на групата  на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че неудобните участъци по магистрала "Тракия" са строени от кабинета "Станишев".

"Вие построихте 80 км на три пъти по-високи цени, а ГЕРБ са изградили инфраструктура от 300 км, която гарантира безопасност при пътуването", настоя Цветанов и се обърна към левицата дали не са забравили "Цанков камък".

Заместникът на Борисов също така настоя, че при ГЕРБ се пускат еврофондовете, а при БСП се спират.

"Пет пъти сте управлявавали и пет пъти сте водили държавата към фалит", обвини Цветанов червените и настоя, че никой не иска левицата да се връща на власт.

Той коментира и защо от ГЕРБ са поискали Деница Златева да запази поста си и да продължи работата си по председателството на ЕС.

"Искахме да направим приемственост, защото това е национална кауза. Това е нещо, за което трябва да се обединим, но вашият манталитет е да рушите и вкарвате омраза", обвини Цветанов.

Той каза още, че е предвидено при разпределението на комисиите БСП да вземат комисията за председателството, не защото го заслужават, а защото това е демократичният начин.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отвърна на критиките и не се съгласи, че предложението за Златева е приемственост и разбирателство, а отстъпление от предизборните обещания. По думите й е неприемливо преди изборите всички да са един срещу друг, а после - "всички вкупом на софрата".

"Защо искате да унищожите нормалността да има дясно и ляво. Защото усмирихте Патриотите, "Воля" и искате да сложите капан и на БСП, но това няма да се получи. Не защото сме деструктивни, а защото сме принципни", отвърна Нинова и допълни, че не може да подведат своите 1 млн. избиратели.

По повод на спрените еврофондове соцлидерката напомни, че бяха замразени плащания по време на кабинета "Борисов" 2. А за петте управления на БСП Нинова отвърна, че Бойко Борисов е управлявал два пъти и два пъти е подал оставка.

Основна причина от левицата да поискат създаването на комисия, която да установи нередностите при изграждането на пътищата, е че според тях процедурите са опорочени и се заобикаля законът за обществените поръчки.

От ГЕРБ обаче видяха опит за извличане на политически дивидент и атакуване на силните страни на опонента, тъй като правителствата "Борисов 1" и "Борисов 2" отчитат като най-голям успех именно в изграждането на инфраструктура. Според тях не трябва да се изземва работата на контролните органи и парламентът не може да излезе с подобно заключение. Не трябва и да се превръща в другарски съд и да търси "под вола теле".

"Няма от какво да се притеснява ГЕРБ, особено в тази сфера. Това може би е един от най-големите успехи", заяви Александър Ненков от ГЕРБ, но уточни, че самото име - комисия за установяване на пропуските и нарушенията в дейността на АПИ, хвърля обвинения към агенцията.

"Няма защо да дублираме работата на прокуратурата. Не трябва да ставаме съд или прокуратура", заключи Ненков.

Филип Попов от БСП контрира, че прокуратурата се занимава с престъпления, а в комисията ще се търсят пропуски и нарушения.

Бившият транспортен министър Ивайло Московски пък се усъмни, че изобщо има експерти и в ГЕРБ, и в БСП, сред народните представители, които да могат да оценят изграждането на пътищата.

Кирил Добрев от БСП заяви, че няма магистрала, която след изграждането й да не е била затваряна за ремонт след няколко месеца. Той запита риторично и кой е карал по магистралите без да получи "морска болест".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много меки бяха съдиите, та Цецо пак наду бузи. Колко дела се водят? Колко прокурорски проверки? И ако проблемът беше ГЕРБ или БСП нямаше да се впрягам, но да крадат от сигурността по пътищата и да си плащаме за това, че рискуваме живота си - мерси!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** ти и физкултурник ела да видиш бул. Владимир Вазов само преди няколко месеца го ремонтирахте а сега е на дунавски вълни. Първо си помислих че имам криви гуми викам си сигурно имам и крива жанта. Отидох при гумажия свали ги и четирите жанти качи ги на баланса и се оказаха идеално прави. А и нямаше как да са криви като са чисто нови Тогава се сетих че минах от единият до другият край на булеварда и точно там колата ми заподскача като топка. Това ли ви е качеството бе физкултурник еван фостат?
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз само да попитам - изборите минаха преди месец. За тоя месец дупетатите освен скандали друго май не сътвориха. Та въпросът ми е - а заплата за нищонеправенето взели ли са или да?И докога така?
33
0
 
5
 
! Отговори
Пурко преди 6 години
Виа ша работите ли нещо или пак почвате да са карате бе хаймани с хаймани.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гоу, гоу, гоу БСП.
31
0
 
9
 
! Отговори
Цеко преди 6 години
А па московски е такъв експерт - мани, мани. Отиде се БДЖ-то заедно с летището
30
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На някои *** половината живот им мина в писане срещу Бойко Борисов и явно смятат и втората половина да я изкарат на същата хранилка. Вятърът на промените е все от Запад и все по-силен, а те си извадили чура, пуснали струята, а тя все в тяхното лице пръска. Някои се опитват и по-сериозни "нужди" да освободят срещу вятъра-всичко пак по тях се лепи. Вонят, вонят от 100 км., а се натискат да се смесят със народа,че и претендират да го представляват.Другари уайномети, подценявате българите.
29
3
 
5
 
! Отговори
хах преди 6 години
Факт е, че най-зле е частта направена от Станишев. Само в дясната лента де, ако караш само вляво няма проблеми.
28
2
 
19
 
! Отговори
мао преди 6 години
Де що е построено от Баце , всичко е *** , отсечката от 20 км. преди Стара Загора е не на вълни а направо на макарони , но е така защото , като дадеш 60% от спечелената поръчка на който трябва , с останалите няма как да направиш нещо качествено , във всичко е така , течащи тунели на метро , течащи подлези на НДК , разпадащи се стъпала по подлези , ръждясващи спирки и най голямото крадене и безхаберие е прословутото саниране ...... *** си го заслужава , сам си го избра и сега ще храни Прасето
27
15
 
6
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
БСПарите ще си изядат топките от мъка, че са във вечна опозиция! Ха ха ха....
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пътя Хемус бил магистрала. Това не е вярно, егати коловоза е
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-много катастрофи стават на магистралите.Магистрали на смъртта.
24
1
 
11
 
! Отговори
БОРИСОВ СИ МИСЛИ преди 6 години
ЧЕ ЩЕ ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА КАТО ВЕЛИК СТРОИТЕЛ НА МАГИСТРАЛИ. ЕДВА ЛИ.И ХИТЛЕР ПОСТРОИ ГОЛЕМИТЕ МАГИСТРАЛИ НА ГЕРМАНИЯ (КОИТО СТОЯТ НЕПОКЛАТИМО 9 ДЕСЕТИЛЕТИЯ) , но остана в историята с други деяния.
23
2
 
11
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ КРАДАТ МНОГО преди 6 години
НО В 2020 Г. ДАЛАВЕРАТА СВЪРШВА.ПЪК И АНГЛИЯ ЩЕ ДРЪПНЕ МНОГО МИЛИАРДИ ОТ ПАНГАРА.
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАГИСТРАЛИТЕ СА ПОСТРОЕНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.КОЙТО ДАВА ПАРИТЕ, ТОЙ Е СТРОИТЕЛЯТ.ЩЯХА ДА БЪДАТ КАЧЕСТВЕНО НАПРАВЕНИ АКО ГЕРБ НЕ КРАДЯХА ТОЛКОВА МНОГО. В ТОВА СЕ СЪСТОИ ТЯХНАТА "ЗАСЛУГА" . а, и ленторязането.
21
0
 
4
 
! Отговори
_ преди 6 години
Така де, в дясната, не в лявата...
20
0
 
9
 
! Отговори
_ преди 6 години
Факт е, че в дълъг участък от магистралата има "канавка" в лявата лента. Също така съм абсолютно сигурен, че никой не е виновен за това. ;)
19
4
 
6
 
! Отговори
03.05.2017 преди 6 години
Първо и най-важно...БСП от много години не са имали 1 милион избиратели...нека е ясно :)Второ...по-добре с магистрали отколкото без...някой брои ли жертвите напоследък...щото са 600-700 и вече им се виждат малко ли?Трето... трябва да се направят и Хемус и Струма и Калотина...ако остане време и до Русе и Видин отбивки и остава само морето....там за да не се отнема от плажа...да се бутат по тария път ;)
18
8
 
16
 
! Отговори
Цвък преди 6 години
Цветанов в голляма грешка си , искаме всеки друг , но не и Вас и по-специално теб, стига си плюл или друга не можеш освен да говориш глупости.
17
13
 
10
 
! Отговори
Dinosaurus преди 6 години
Абе защо никой не говори за северна България, за "Хемус", за "Русе-В. Търново", за "Черно море"?А, защото *** забиха "Хемус" в Правец и до там; и погребаха пари за цялата останала част от аутобана. Не знаете кой е от Правец? Слаб 2! Не знаете какво е Техноимпекс и колко строителни и пътни специалисти е ограбил? Е, в такъв случай вярвайте на Корни - ура, другари! А северна България да си чака инфраструктура; ние летим по две магистрали...към Анадола!