Готови сме за председател на ЕС колкото и Австрия и Естония

Триото официално прие програмата за приоритетите на ЕС
24
Готови сме за председател на ЕС колкото и Австрия и Естония
Снимка: Reuters, архив

“Разбира се, че сме на едно ниво с Естония и Австрия по отношение на подготовката на председателството на Съвета на ЕС”, заяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

В петък триото България-Естония-Австрия официално прие програмата за приоритетите на ЕС през следващите 18 месеца. Това стана на среща в Брюксел между българския премиер, естонския и австрийския канцлер, съобщи пресслужбата на МС.

“Без да си поставяме бомбастични цели, може да се опитаме да придвижим доста от приоритетите напред”, каза Борисов в белгийската столица. “Особено по време на нашето председателство са едни от най-тежките за решаване проблеми – бюджетната финансова рамка, енергийният пазар, енергийният съюз, Брекзит плюс кохезионната политика, Балканите”, каза премиерът.

Министърът за българското председателство Лиляна Павлова уточни в кулоарите на Европейския съвет, че приоритетите са пет - икономическо развитие и растеж, сигурност и миграция, икономически и енергиен съюз, промените на климата и Европа като глобален играч на световната сцена. “Тримата премиери обсъдиха приоритетите. Беше изразена ясната воля, че ще работим в партньорство, в духа на търсене на баланс, консенсус и единство по всички важни въпроси”, добави Павлова. “Гражданите на Балканите са европейски граждани и ние трябва да им дадем перспектива, трябва да им дадем усещането, че не само са физически граждани, но имат перспектива за по-добър живот”, каза още Борисов.

Премиерът ни съобщи, че заедно с германската канцлерка Ангела Меркел и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини са провели разговор. “Обсъдихме сигурността по граничните райони на България със страните извън ЕС, както и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС”, добави той. “Просто трябва да се прекъсне нелегалният приток на мигранти”, каза Борисов и съобщи, че европейските лидери са го подкрепили, че България трябва да продължи доброто си сътрудничество с Турция за граничния контрол.

Естония поема председателството от 1 юли, а от 1 януари догодина Съветът на ЕС ще бъде оглавен от България. От юли догодина начело на институцията застава Австрия.

След Брюксел Борисов замина за Берлин, където се срещна с германския финансов министър Волфганг Шойбле в рамките на традиционния годишен форум на семейния бизнес. В него участват над 40 средни и големи фирми като “Либхер”, “Меколит”, “Кварцверке”. За него в Берлин пристигна и бившият президент Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
veneta i. преди 6 години
ABE KA to si e KA...
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТУПАТ ГО ПО РАМЧОТО, ГЛЕДАТ ГО С ВЛАЖЕН ПОГЛЕД, АМА НЕ ГО ПУСКАТ В ШЕНГЕН И ТОВА Е!
16
2
 
0
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Преди доста години Бойко рапортува че за влизане в Шанген трябва само да се измажат едни стени. Сигурно ги мажат с четки за зъби, защото още не сме в Шанген и ако станем, ще е заради изгодата на ЕС да ги пазим от навлеците, които повикаха да им слугуват и сега не могат да разкарат насам-натам по източните ширини.А колкото за готовността за Председателството, навярно Бойко има в предвид дали плочките пред НДК са готови.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И следтова дали ше вържем и цъфнем ??????????????????..................
14
0
 
6
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Този път май ние българите загубихме и хъбчето за газ,което искахме от Русия- всичко отива в Турция и каквото вече кажат от Анадола-това ,Бойко, не е ли връщане на робството? Май,че е същото. Най-после успяхте!Ще продаваме фесове!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това на снимката какво е. Не е ли ранен ***. Може би е мутант или мутрант-***. Може би говори макар и само глупости. Абе е тва е Боко Тиквата. Заприлича ми на горила.
12
0
 
3
 
! Отговори
АМАН преди 6 години
Borisov не е за малка дунавска БЪлгария той е за САЩ..Там ако ограбят от народа 23 000 000 000 за една година и от тях откраднат над 10 000 000 000 даж е нема д а го усетят ни FBI ни CIA ..
11
1
 
16
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Ей го на снимката. Вожд, лидер, стратег и мозък! Да ви е честит трикратния Премиер- слънце, нащата пътеводна светлина без който очевидно не можем!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко,ко ..?!?Мизерници -Председатели ?!
9
0
 
18
 
! Отговори
Чълмъ бей преди 6 години
На снимката - бай *** ,какъв интелект и духовност лъхат само ...
8
0
 
10
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Не трябва да се вживяваме заради един чисто символичен акт.
7
0
 
14
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Само за софри и за мухабети мисли. Крайно време е да започне да работи.
6
0
 
20
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 6 години
За тези шест месеца председателство на съвета на ЕС колко пари за пенсии и заплати ще се изхарчат и накрая пак ще сме в чакалнята за ШЕНГЕН .
5
0
 
19
 
! Отговори
Дано преди 6 години
Дано да дойде щастливия час,когато ти ще си далече от нас.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симитлийскио кмет, много си ***.
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***! Румъния вече е два пъти напред по заплати от нас а той се занимава само със слагачество, шутски истории и слугинаж!Да ти пикам на ЕС - то!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да бе!
1
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много бръчки имаш,Бойко,любов моя,по-малко трябва да се ядосваш.А не като теб,мило и драго даваш за родината,за народа си,а той все ти е неблагодарен!