През 2017-та: Забогатяваме, но се усеща политическо напрежение

АФИС: Наблюдават се два контрастни тренда
17 дек 2017 11:43, Александър Попов
136
През 2017-та: Забогатяваме, но се усеща политическо напрежение
Графика: АФИС

Декемврийското изследване на "АФИС" потвърди два контрастни тренда - броят на хората, чието материално положение е облекчено, нараства, но в същото време усещането за политическо напрежение и желанието за ремонт на властта се събужда отново.

Повишението на минималните заплати през януари съживи кръвообращението в пазара на стоки и услуги от първа необходимост, което даде верижен ефект върху останалите доходи. Ако през март 20% от домакинствата бяха с доход на член от домакинството под 200 лв., през декември този дял спада двойно – на 10%.

Този ефект обаче не обхваща еднакво всички социални категории. Само една пета, или 21% от хората, съобщават, че за година заплатата на поне един член от домакинството е нараснала. Делът е значимо по-висок в областните градове, при 30-39-годишните, при служителите и, колкото и неочаквано да звучи, при хората, гласували за ГЕРБ и ОП на последните парламентарни избори.

Наблюдаващото се в последните две години увеличение на поръчките в индустрията, заедно с емиграцията, отслабват финансовия натиск върху наемния труд. Загубата на работно място се случва в 20% от домакинствата (за разлика от обичайните в годините на кризата около 28%). По-редки стават случаите на съкращаване на работното време. Запазва се обаче дисбалансът в правата им като работници и потребители. Седем години след дъното на кризата, случаите на забавено разплащане за положен труд са по-чести, отколкото през 2010 г. Съответно хората с дългови проблеми, вместо да са по-малко, са повече (30% при тогавашните 18%).

Общественото мнение изпитва по-малко песимизъм, отколкото в началото на годината, относно личното благосъстояние и перспективите на страната. В оценките за състоянието на България се наблюдава умерен спад на постоянните източници на безпокойство (безработица, доходи и пенсии). Това на свой ред води до нарастване на относителната тежест на проблемите на корупцията, финансовата стабилност, здравеопазването. В личен план обаче, расте и делът на хората, за които бедността и неясните перспективи са най-важен проблем. Това показва, че плодовете на растежа не се разпределят равномерно.

От друга страна, материалната стабилизация не се трансформира в повишено доверие към политическата надстройка.

Предпочитанието за промени във властта постепенно нараства. Ако след март желанието за нови избори беше спаднала с 14%, достигайки 13%, то през следващите месеци то постепенно расте и вече достига 21%. Аналогично расте и нагласата за създаване на нов кабинет в рамките на сегашното Народно събрание.

Осем месеца след изборите усещането на населението за политическо напрежение по върховете отново се пробужда и достига 41%. Това се обяснява не толкова с представата за наличие на алтернативна политика и неин носител, колкото със заразителния ефект на нервността и неувереността, която бе демонстрирана по върховете – по конкретно от ГЕРБ по повод на корупционните разкрития и темата за приватизацията по време на прехода.

След кратковременно следизборно освежаване, рейтингът на основните институции отново се ерозира плавно. Доверяващите на парламента спадат от 25% на 22%, на правителството от 33 на 32%, на армията от 49 на 42%, на медиите от от 43% на 41%, на синдикатите от 25% на 21% и т.н. Доверието в президента е достигнало  определен таван от около 57%. Изключение е Европейският съюз, който бележи растеж от 48% на 52%.

И Нинова, и Борисов стоят стабилно начело на своите партии. Въпреки впечатлението за вътрешно напрежение Нинова се ползва с доверието на 87% от избирателите на БСП. Борисов е още по-стабилен: 95% от избирателите на ГЕРБ му вярват. Едва 3% и 1% от избирателите съответно на БСП и ГЕРБ са на мнение, че при избор на нов лидер, различен от досегашния, партията ще стане по-силна.

Сумарната оценка за сегашната управляваща коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти остава без съществени промени, но агрегатните суми крият комбинация между растящо недоверие сред негласувалите за тези две сили и растящо доверие сред гласувалите за тях.  При това се наблюдава асиметрия. Сред последователите на Патриотите се подобрява отношението към лидера на ГЕРБ, докато сред тези на ГЕРБ отношението към Валери Симеонов се влошава.

Проучването е осъществено в периода 5-11 декември 2017 г. по метода на прякото интервю „лице в лице“ в дома на респондента. Интервюирани са 1010 пълнолетни български граждани. Изводите са представителни за мнението на населението с избирателни права на територията на страната. Проучването е направено със собствени средства в рамките натрадиционната изследователска програма на АФИС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
2
 
! Отговори
Хайдукин преди 6 години
Пълни глупости!?!Тоя за кой го пише това за неква част от обществото дето е само на лист.Реалността е друга бавят заплати ,карат да пишем споразумение да ни ги изплащат на вноски,за изработени от миналата година ,от тая година имам да взимам за септември до сега.Не ги пишете тия глупости ами отидете по фирма на фирма ,говорете с работници ,служители да разберете истината,журналистчета!?🏴🏴🏴🏴🏴
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СисиКолко пъти поскъпна месото?А сиренето?Колко пъти ти скочиха сметките?
115
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина много мрази да му се кажа, че е добре.На него любимото му е да качва снимки от екскурзии, кръчми, пълни маси, да се фука с нов телефон 1000лв през няколко месеца и да реве как едвам връзва двата края.
114
1
 
3
 
! Отговори
Един-едничък линк! преди 6 години
Който говори чудесно и обяснява ВСИЧКО:https://rsf.org/en/ranking индексът на медийната свобода, познайте кой е по-назад от Албания дори !
113
3
 
11
 
! Отговори
extremist преди 6 години
.......СУДЖУК И БИРА.....И МАЛКО ОТ КТБ......И 13 000 000 000 ЗАЕМ....МДААААА - ТИКВАТА ЗАБОГАТЯВА
112
5
 
20
 
! Отговори
"Булгаристанец преди 6 години
Кой е забогатял: вие или ние?
111
6
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Днес сутринта в магазин LIDLL,няма да кажа в кой град, видях цена за череши от Чили 29.90 лв. След обед цената беше вече 9.99 лв. една измислена цена като във всички западни, а и по сляпо подражание в някои нашенски фирми, Толкова ли сме забогатели клетите българи, че да се влияеме от печалбите на чужди компании. Утре тези череши сигурно ще са в контейнерите, ама пуста мода, колко сме забогатели пръд...лов;и !
110
5
 
18
 
! Отговори
Не е стъкмистика ;) преди 6 години
В личен план аз съм напред с 50000 евро в сравнение с миналата година....,но живея и работя в нормална държава ,отдавна се евакуирах от държавата на тъпите мутри.Може би написаното има впредвид ,че хората забогатяват след като се махнат от Мунрандия.
109
11
 
6
 
! Отговори
u4en преди 6 години
В Сф. работа колкото искаш ! Работиме МНОГО...няма делник.няма празник ...работиме и за фирма и по свой проекти. В СФ. били сме стигнали средноевропейски заплати - как няма да е така. като работим колкото тях !
108
6
 
19
 
! Отговори
Протестър преди 6 години
Готина стъкмистика, биха й повярвали бавноразвиващите се и ***.
107
5
 
7
 
! Отговори
ДО: 109 преди 6 години
Трябва ли тогава да буди учудване факта, че Валерката Симеонов погна нас, българите по черноморските ни курорти, че сме дигали голям шум, но електората го остави да прави каквото си иска (щото електорат, щото иначе няма пак да го изберем я)?
106
1
 
12
 
! Отговори
хахахха преди 6 години
Пембен Кольо ряпа да яде! Тия го туриха в малкия си джоб...
105
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
300 000 ромеи позабогатяха по време на изборите, като гласуваха за герб.
104
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз в личен план през 2017-та година не съм забогатял и с една стотинка.Като изключа единият процент класове за трудов стаж (едно нюню левчета към мизерната ми заплата), които и без това "бизнесът" иска да ми ги вземе!!!А дано от новата 2018-та все пак усетя малко забогатяване, да се моля на Дядо Коледа Щото на ГЕРБ да се моля няма смисъл. Знам, че Бойко Борисов не е Дядо Коледа, пък и да не се бръсне, брадата му не е бяла. А пък и не дава. Стиснал се е като кокошо д****.Та в какво да вярвам?
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До: 106Ами явно (нелогичния) изводът който следва да си направим от това е, че не искаме да сме богати, искаме да сме бедни, пък не сме, затова има политическо напрежение.
102
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"През 2017-та: Забогатяваме, но се усеща политическо напрежение."---Нещо не се връзва това твърдение.Хем забогатяваме, хем има политическо напрежение !?
101
3
 
18
 
! Отговори
А така до 101 преди 6 години
Администрацията на БНТ с общините е над 200хилядиСъс семействата си и роднини - 1милион. Гласуват за ГЕРБ иначе ще изпаднат от хранилката
100
3
 
28
 
! Отговори
Сиси преди 6 години
Увеличените заплати и пенсии ги изяде в пъти цените на месото, сиренето, яйцата, маслото, а сега водата, тока, ТЕЦ и другиСега сме по бедни от преди увеличението на заплатите и пенсиите.
99
3
 
14
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
Ако отидете при 1011-я дали щеше и той да ви каже, че е забогатял? Тия 1010 да не би да са софиянци администратори и да пазят процентите за б.б. иначе ще им истине столчето
98
4
 
12
 
! Отговори
Тъц преди 6 години
В София средната заплата е по-висока, защото тук са парламента, министерствата, агенции всички с големи заплати и бонусиПриказката едни ядат зеле, други месо, значи средният българин яде зеле с.месо