Радев, Манолова и Фандъкова с най-голямо доверие

Кабинетът се радва на 31% доверие
17 дек 2017 14:15, Александър Попов
47
Радев, Манолова и Фандъкова с най-голямо доверие
Графика: Галъп Интернешънъл

Закономерни са тенденциите, които "Галъп интернешънъл" установява по отношение на доверието в основните институции и политическите личности в годината.

През декември доверието в президентската институция е очаквано високо, а доверието в правителството е по-високо от това в парламента, сочи изследване на "Галъп интернешънъл" по отношение на доверието в основните институции и политическите личности.

Най-харесвани са личностите, които са по-далеч от ежедневния политически процес.

Институцията на президента завършва годината с нива на доверие от 56% срещу 29% недоверие. Така президентската институция затвърждава обичайния си висок обществен авторитет, който беше силно разколебан в предходния мандат. Личното доверие на Румен Радев е на закономерно сходни нива с доверието в институцията. Вицепрезидентът Илияна Йотова пък се ползва с лично доверие от 25% - това също е сравнително висока оценка на фона на доверието за останалите политически фигури у нас.

През декември правителството има 31% доверие и недоверие от 58%. Това са равнища, които се повтарят сравнително устойчиво през годината.
Така първите няколко месеца на кабинета "Борисов 3" се оказват с равнища на доверие малко по-добри в сравнение с началните месеци на предходния му мандат, по-благоприятни от началните месеци на мандата "Орешарски" и много по-неблагоприятни в сравнение с началните нива на първия кабинет "Борисов" през 2009 г. Налице е обичайното за всяка власт "износване" на подкрепата, но и достатъчно знаци, че ГЕРБ има дълготрайно влияние.

Около загубените от ГЕРБ избори за президент Бойко Борисов донякъде загуби и личен рейтинг и слезе на нива под 30% доверие. Пролича и стандартната за такива случаи тенденция загубилият избори да продължава с ниски нива на доверие. Следващите месеци обаче показаха, че Борисов е в състояние сравнително бързо да "наваксва" одобрение и то се върна на нива над 30%. Това го прави един от одобряваните политици у нас. Разбира се, няма ги драматичните амплитуди от по-ранните му политически години, когато беше новонавлизащ, респективно по-харесван, политик.

Парламентът, по традиция, е с по-ниско доверие от правителството в края на годината - 70% негативни и 22% позитивни оценки. През 2017 г. се долови известно укрепване на доверието в парламента. Вероятно повлия характерното за цялата година мобилизиране на електората на управляващите партии, които имат по-сериозна периферия.

Отношението към институцията на Народното събрание стана по-благосклонно още след идването на служебното правителство в края на януари 2017 г. Парадоксално, по-благоприятни стойности на одобрение в парламента дойдоха в период, когато той на практика отсъстваше. Това се дължеше на общото успокоение, което обичайно идваше след разрешаване на политически кризи, като тази с подадената от Борисов оставка през есента на 2017 г.

Основните политически личности

В края на годината най-харесваните от българите политически личности са Румен Радев, Мая Манолова и Йорданка Фандъкова. Това са и трите политически личности, които имаха положителен рейтинг в годината, т.е. доверието превишава недоверието. Сравнително високо доверие има и Бойко Борисов, както и един "пакет" от личности като Илияна Йотова, Лиляна Павлова, Мария Габриел, Красимир Каракачанов, Томислав Дончев, Корнелия Нинова, Екатерина Захариева и др.

В последната една година се забелязва ръст на доверието при Мая Манолова – заради активността и заради възможностите, които позицията на омбудсмана дава. От двайсетина процента при встъпването в длъжност, сега доверието е 51%.

Укрепване на доверието има и при Корнелия Нинова – трайно под 20% преди година, до трайно над 20% сега. Това е немалко повишаване за политик от партия, която има по-скоро предвидим като величина електорат и това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
7
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Чуете ли Галъп ментето, значи слушате ДС-то.
44
0
 
3
 
! Отговори
Маги преди 6 години
Вие от Галъп сте шегаджии.Моля ви, не е първи април, а ме карате да се смея неудържимо. Ама как хубавичко сте се справилииии. Напомняйте ни по - често от кои партии са велики, за да се ограничим само и единствено с техният избор. А бе, я да си останат до живот, защо ли са ни избори изобщо. То и мат'рял не остана, а след време нЕкой от великите ще дръпне И шалтера на България. Натам сме се запътили, към закриването и.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доверието на СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ е .......30% .Недоверието на СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ е.....59%.Мъка, много мъка българино !!!Не го искаш , но ТОЙ , заедно с ъс всеки само и само да граби !Прочети цялото изследване !!!
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По надолу в изследването : На кого вярвате ? На .......... Цветан ......9% !На.............РАДЕВ ........75% !!
41
6
 
1
 
! Отговори
Е , КАК БЕЕЕЕЕЕЕЕ... преди 6 години
РАДЕВ , ХОДИ НА "ХАНУКА"...И ВЕЧЕ Е ПРИЗНАЛ НОВАТА СТОЛИЦА НА ИЗРАЕЛ??!!!КАК , НЕМА ДА Е НА ПЪРВО МЕТО...ХА,ХА,ХААААААААААААААА...ЗНАЕ , ПРЕКРАСНО , КОЙ ДЪРЖИ ПАРИТЕ...ХА,ХА,ХАААААААААААААА.....НЮХ ,ЧУДЕСЕН ИМА РАДЕВ......НАЛИ , ДРУГАРИ "ПРИВАТИЗАТОРИ"!!!?
40
4
 
2
 
! Отговори
ПУНТА МАРА .... преди 6 години
"ГАЛЪП -МУНТИ ИНТЕРНЯШИНЪЛ"-----МЕНТЕТА ЗА ВСЕКИ.......!АМА , ЗАЩО ЛИ , НЕ СЪМ ОЧУДЕН...??!!!!!
39
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Манолова и Фандъкова са си за затвора. Радев още се държи достойно.
38
7
 
25
 
! Отговори
Яне преди 6 години
Ненам кой има доверие на Фандъкова, марионетката за схемите на ГЕРБ. Окепазаиха цяла София, че и по кварталите с небостъргачи се сдобихме. Оставка и всичките на новоизбран прокурор и в затвора!
37
10
 
5
 
! Отговори
Така е преди 6 години
На тиквата рейтинга в Европа е 80%.Там знаят кой може и кой не.
36
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до Анонимен 30Ако хората не искаха ГЕРБ те нямаше да управляват 3-мандат...Хората не искат крадливи комунисти...
35
4
 
26
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Абсолютно фиаско, всички софиянци вдигнаха ръце от Фандъкова и нейните невежи бюрократи, София става все по-голяма клоака, но не защото идват селяни, а май по-скоро защото се управлява от безхаберници
34
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този който НЕ прави нищо. ..Винаги е с най-голямо "доверие"...
33
0
 
8
 
! Отговори
Веско преди 6 години
О-о, гадният Лютви Местан има и "да"!?!?
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
FANDYKA OTKYDE NAKYDE
31
4
 
13
 
! Отговори
сара преди 6 години
Аз от родопското село до границата имам най-голямо доверие във Фандъкова. Само тя може да ни помогне на нас, живеещите в тези затънтени краища.
30
3
 
23
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
За такива като теб всички са дъщерни фирми на БСП. Истината е съвсем ясна - хората вече не искат ГЕРБ и некадърните им управници.
29
3
 
29
 
! Отговори
Моята класация преди 6 години
Преди малко проведох проучване в селската кръчма. Резултатите:1. Първи, както винаги от 10 години е 170-килограмовия кофпомпаджия, който след като пробяга 100 метра на футболен мач му кърпят менискуса, който вече успешно е започнал да чете втора книга в живота си и е стигнал до трета странница2. Втори, е апартаментният физкултурник, абсолвента от училището за бавноразвиващи се.
28
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дъщерната фирма на Позитано 20, която нито е Галъп ,нито е интернешънъл под мъдрото ръководство на психотерапевта Александър Райчев отново публикува небивалици!Спокойно може да им се присъди първа награда за научна фантастика!Половината от прогнозата да е истина, *** Н. вече щеше да е премиер и да купува втори Техноимпекс!
27
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фъндкува пускала фъндък като млада.
26
12
 
2
 
! Отговори
Ало Ваньо!? преди 6 години
Лицата от таблицата/скалата ще се молят да лежат в български затвор. Иначе Мишо Бирата ги чака. Оляха се. Но руснаците обичат да залагат на пропаднали типове с много зависимости. Позор.