Красимир Дачев: Цените на тока клатят основите на икономиката ни

Държавата взима 40% от това, което сме произвели, заяви той
Обновена: 15 авг 2021 17:51 | 15 авг 2021 17:45, Петя Славова
70
Красимир Дачев: Цените на тока клатят основите на икономиката ни
Снимка: БГНЕС

Нещата се докарват до абсурд, защото се друсат основите на фундамента на българската икономика. Най-големите енергийни консуматори са енергоемките предприятия. Тази оперетно-телевизионна политическа криза ще ни се види като детска градина в сравнение с кризата с тока. Когато гигантски предприятия спрат, това е базата, която генерира приходи в държавата. Започва да се клати икономиката. Това заяви пред Нова тв председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев.

Още по темата

"Като освободим хората, държавата трябва да им плаща. Парите извират там,където ние вдигаме шум. В генезиса още са заложени проблемите. Трябваше да се свържем с другите държави да сме отделна икономика, но тъй като по трасето Словакия – Чехия не можем да се свържем през Румъния, но се свързахме с Гърция, където е най-скъпият ток в света – малшанс, отново ударихме греда", коментира Дачев.

"И министъра да се отстрани, и министър-председателя да се махне, енергетиката няма да се промени. Но трябва всички партии да се обединят, за да се направят големите промени", посочи той.

Според Дачев, Бойко Борисов 10 години не е могъл да се справи с този проблем. "Трябва по-голяма критична политическа маса. Тя не може да се събере, защото вътре има интереси, които са заключени", заяви председателят на БТПП.

"Всички търсим да се спасяваме единично. 160-170 гласа трябва мнозинство в Народното събрание, които да направят промяната. Ние сме в много деликатно положение поставени. Хората ще разберат – като варена жаба. Увеличи ли се токът – всичко се увеличава. Водата, брашното, всичко. Ще стане пълзящ ръст нагоре, пълзяща инфлация, която ще изяде всичко", прогнозира Дачев.

"Държавата взима около 40% от това, което сме произвели и се преразпределя. Често се разпределя неправилно. Фондовете се източват, стимулира се сивата икономика, която не вкарва пари в бюджета", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МИНЕ СЕ НЕ МИНЕ ВРЕМЕ И ТУ ДАЧКО, ТУ БОРАЧКО ПОЧНАТ ДА СЕ ПРАВЯТ НА ВЕЛИКИ. АБЕ ПРЕЖИВЯЙТЕ СИ ТАМ КОНСКОТО НА КОКЪЛА, КАТО НЕ СТЕ СПОСОБНИ НА ДРУГО...
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно прав е , но трябват действия , а не само думи. И се откъснете от Гърция , постройте и Белене, всичко се качва нагоре в цените, заради най-скъпия ток в Европа , който имаме в България, а в същото време някои мощности са изключени, за да няма спад на цената, някои преминават към собствена енергия, защото им е писнало да им покачват цените, други строят водни турбини, но не ПОКРАЙ реките , както е редно, а ВЪВ реките и унищожават реките, флората, фауната!
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то така става като дойдат много учени да ни управляват чак от Харвард интелигентно ни обраха за радост на електората
55
0
 
7
 
! Отговори
не-икономическо чудо преди 2 години
Абе драги коментатори, вчера ни затрябва едно голямо парче фазер(от гладкия ламиниран или МДФ ) и понеже е Събота работят само големите магазини, обиколих 4те най-големи и само в Бриколажа имаше, но не го дадоха, защото режели разни рамки и други дреболии. Имало липса на фазер по някаква причина! За каква основа на става дума, ние сме едни прекупвачи на всичко, не е сигурно дали има и едно нещо правено от а-я само в България. Нямаме даже суровини като месо, мляко, цвекло, имаме едно зърно.
54
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия за 3 месеца разказаха играта на цяла държава счупиха цялата икономика
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А има малoyмници, които искат да закрием АЕЦ Козлодуй и да не строим АЕЦ Белене. И като ни вдигнат цената на тока още три пъти, ще станем напълно демократични, за най-голямо удоволствие на ЕС, който ще ни продава тока на тройни цени!!!
52
2
 
6
 
! Отговори
АМА НАЛИ ИСКАХТЕ . . преди 2 години
ПРАВО ИКОНОМИКА ФИНАНСИ СЧЕТОВОДСТВО ФИЛОЛОГИЯ ЖУРНАЛИСТИКА - ЯЖТЕ СИ ДИПЛОМИТЕ С ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ! ! !
51
1
 
6
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
ТЕЦ-МАРИЦИТЕ 1,2,3,....СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ РАБОТЯТ , СТИГА ДА ИМА КОЙ ДА ПЛАЩА ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИИ И САНКЦИИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ!...А , ВИЕ ИМАТЕ ЛИ ПАРИ...?!
50
3
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Мислете му гражданятааа ,ний на селу моем сякък ! Зимъс кът спре електриката и нимоа ви мисла.А у магазиня кът дигнът ранътъ и гза ви паяжина жа фане !!!!
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мариците със сигурност ще работят до 2030 година и вероятно още 20 години след това.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още преди тридесет години трябваше да се справим с едни хора с имунитет , но щом не можем те ще се разправят с нас ! И така ще е вечно ! Всичко отива в техните джобове и гуши . Те са правовия ред ! Държавата е тяхна .
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро канадското познат като язовирчето ни го тури по харвардски
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 2025 год няма да са ви виновни Мариците защото бате ви Бойко ги спря с разписването на плана за зелената сделка.Това което виждате сега ще бъде всеки ден и час на 01.01 2025.400лв MW,0,60-1.20Kw за населението.Но пък ще сте еко и зелени.
45
3
 
15
 
! Отговори
ххх преди 2 години
Не искате атомна енергия,купувайте "зелена" енергия джендаре.
44
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марионетките на Чорапа съсипаха държавата...
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо не каже как Къдравия те правише на маймун и му носеше парите в чанта, иначе ти спираше тока, ако не му ги занесеш и всичко на поточната линия отиваше за ***.
42
1
 
19
 
! Отговори
срочно преди 2 години
Да се провери на какви цени се изнася тока за други държави.
41
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има фалити и ще запвочнат престъпленията да се увеличават.
40
2
 
3
 
! Отговори
8 милиона от Европа преди 2 години
за северно пристанище Несебър.Колко от тях ще присвоят?!
39
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли прозрачност за АЕЦ Козлодуй , колко е за нас колко за Русия.