Ангов: Европа действа единно за газа

Бившите управляващи си въобразяват всякакви далавери, заяви той
28 апр 2022 19:18, Росен Стойчев
42
Ангов: Европа действа единно за газа
Снимка: БГНЕС

„Европа действа единно и всички правим едно и също. Просто ние бяхме първите, които платиха Не става въпрос за плащането в рубли, а за добавянето на едно допълнително звено - посредник по веригата и има трансакция, която не е прозрачна.

Още по темата
Досега се плащаше в долари или евро - на който както му е договора, и „Газпромбанк” превалутираха вътрешно. Сега се иска откриването на сметка, през която вече по един по-неясен път се превалутира”. Това заяви пред НОВА депутатът от ПП Николай Ангов, който е и член на Комисията по енергетика в НС, коментирайки възможността за техническа грешка при плащането на доставките за газ от Русия.

По думите на Ангов в краткосрочен план, при най-лошия сценарий, може да има 20% скок на цената, без да се стигне до прекъсване на доставките. „България и Полша са със спрени доставки. И в момента е активиран Механизмът за солидарност в ЕС, който казва, че при подобна ситуация всеки ще помага. В момента взимаме газ основно от съседни държави – Гърция, Турция и малко от Румъния”, коментира депутатът.

„Бившите управляващи си въобразяват всякакви далавери и се опитват да внушат в обществото, че нещо подобно се случва. Знаете, че ни бяха обвинили, че продаваме евтин газ – то се оказа че купуваме. Това е някакъв наратив, в който се опитват да ни вкарат, ако имаше подобно нещо, то Прокуратурата, която чака само да намери нещо срещу нас – ще го намери”. така Ангов коментира думите на Делян Добрев от ГЕРБ, че „когато има далавера управляващите са ястреби, а иначе са гълъби”.

Според него българското потребление не е чак толкова голямо. „Механизмът на ЕС гласи, че първо си помагаме. И второ – купуваме заедно. Тоест ако ситуацията остане такава, нямаме проблем, защото можем да купуваме от съседни страни на едни разумни цени. Ако обаче се влоши ситуацията, и цяла Европа остане без газ – то лятото нямаме проблеми, защото можем да регазифицираме”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще Европа не действа еднакво Германия вече прие да плаща в рубли, но мощната България няма да приеме, справка - Киро ***
31
0
 
2
 
! Отговори
До34 преди 2 години
Австрия и Германия си имат дългосрочни договори с Газпром,плащат на съвсем различни цени от нашите.Затова и Германия дори продава на Полша газ,но по пазарни цени;)А ние като най-правоверни, се вързахме на глупостите за борсова цена на газа и сега ще правим като вятъра на супата...
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 11 Опитът на престарелия президент Бай Дън САЩ отново да станат властелини на света доведе до разграничаване на държавите в отделни неофициални съюзи. Ти говориш за Източна Европа. Азия без Япония е на страната на Китай, който е съюзник на Русия. Южна Америка е против Байдън. Африка е икономически зависима и реално под протекцията на Китай. Близкият Изток е с Русия.Само ЕС и англоговорящите държави са с Байдън.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другаре, Урсулата купи ли колективно неруска газ за ЕС както се пенеше преди 5-6 седмици?
28
6
 
2
 
! Отговори
Лъжа е преди 2 години
Австрия и Германия НЕ плащат в рубли. Австрийският премиер го каза в Туитър. Ако не знаете езици, освен руски и четете само РИА Новости, поне не се излагайте
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Здрасти Вова, к.30 : кУлуари. И научи, че освен кратък член може да се членува и с пълен член, когато съществителното е подлог в изречението. Да не си племенник на Боце Борисов?
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя Европа действа единно за газа, г-н Ангов? Гърция и Унгария подписаха преди няколко месеци дългосрочни договори - съответно за 6 и 10 г. за газа,сега още 2 държави ще заплащат синьото гориво с рубли. А това,че Урсула се зае да преговаря от името на ЕС с Русия е проблем на ЕВропа - най-отявлената русофобка ще се държи като фюрер и ще ядоса още повече Путин.Да му мисли Германия,която със своята икономика издържа ЕС. Тая европейскс организация де факто работи срещу себе си и стана слуга на НАТО
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз мисля, че хората, които си задават въпроса *** ли ни управляват? бъркат. Не ни управляват ***, управляват ни крадци! Невероятни крадци!, пише лидерът на ВМРО
24
1
 
4
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Домати в била -6лв , хляб -2,35
23
2
 
5
 
! Отговори
Здрасти Вова преди 2 години
Народа не е вече оня който не бе виждал и Радиоточка дори. И за това скоро ще ви влачат за косите в колуарите...
22
1
 
3
 
! Отговори
Цицерон преди 2 години
Дайте ни още от тази превкусна демокрация, за Бога братя англоджедай дайте ни още демокрация.. За се топлим и нахраним.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
i kakvo, rumen radev izkupi li rublite na staria ispanski kral i negovata germanska lubovnica?!
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво единство бе, приятел? Германия и Австрия плащат в рубли. Даже Ватиканът. А на нас ни забраниха. Ега ти единството!
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой па е тоа недорасляк аре махай се
18
10
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 2 години
И коя източна Европа държи за Русия? Единствено русофилите у нас. Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия и останалите са против. Донякъде Унгария е пас
17
6
 
6
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Тия 4-6% потребление от България на газ.....МОГАТ ДА СЕ ДОСТАВЯТ ОТ РУМЪНИЯ , ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ ......ХА,ХА,ХАААААА...комунистите вече почнаха да се тръшкат по земята от ужас , щото Газпром ше им спира хранилките....!..../ А , съпруга на НИНОВА ЩЕ ИЗХВРЪКНЕ ОТ ГАЗПРОМ..../!!!!!!!!!!!!!!!!
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков че ни вкарат безплатен газ от сащ ,алу дипотати ,до кога ще мълчите и за проваленото правителство на пп и коалиции ,вероятно много помните 1996г.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то много варианти няма 1 или супер мошеническа схема 2 или сляпо следване на заповедите от козяк 3 или и двете
14
6
 
3
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 2 години
Само БСП се цепи, и Европа ША им го на....и
13
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не е много единно. България и Полша действат твърдо срещу Русия и отказват шантажа. Австрия, Унгария, Чехия, Франция и Германия си откриха сметки в Руската банка Газпромбанк и си плащат там "в евро".