Предлагат 1000 лева подкрепа за домакинствата

Коментар на Георги Тошев и Богомил Николов
1 дек 2022 11:39, Росен Стойчев
34

"Европейските домакинства започват да очакват преките помощи, които Регламент 1854 на Съвета на ЕС предвижда. Самият регламент създава собствен механизъм за финансиране и формиране на излишъци, който се явява таван на свръхприходите на електроенергия.
Още по темата
Това са парите, които да отидат по сметките на домакинствата и малките и средни предприятия за справяне с кризата с високите цени на енергията", заяви председателят на Института за развитие и управление на ресурсите Георги Тошев в студиото на Bulgaria ON AIR.

По 1000 лв. помощи годишно да получават домакинствата за справяне с високите цени на енергията. Идеята е средствата да се събират от свръхпечалбите на енергийните компании.

Той уточни, че същевременно се освобождават националните бюджети, за да могат да насочат собствените си усилия и средства по посока големия бизнес и енергийноинтензивните производства на държавите членки. Гостът се надява българското правителство вече да е готово с мерки.

"Ако започнат да се прилагат различни механизми, те са свързани с измерване, отчетност, има голям риск за неточности и за спекулации. Не е лошо тази помощ да бъде еднаква за всички. Домакинствата, независимо от формата на отопление или на енергия, която използват вкъщи, всички са засегнати, така че може да се приложи такъв подход, освен това дава възможност на домакинството да избира", посочи Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".

Тошев поясни, че средствата, които ще бъдат дадени, не е необходимо да бъдат задължително похарчени в заплащане на сметката за ток, а целта е да се запази покупателната способност на хората, за да могат активно да участват в икономиката.

"Европейският законодател разчита на здравия разум, кризата е риск. Този регламент е с временно действие, той е колкото кризата. Нека имаме доверие на гражданите, че най-добре знаят нуждите си. Не е необходимо ние да ги насочваме", каза Николов.

Той даде сведения, че парите могат да се харчат и за стимулиране на декарбонизацията, използване на възобновяеми източници от домакинствата и енергийната ефективност.

"Тези средства, които ще бъдат акумулирани в бюджета на домакинствата, е възможно да бъдат насочени към закупуването на интелигентни измервателни устройства", добави Тошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Км преди 1 година
Иииии......кога??????
24
0
 
1
 
! Отговори
Хохохо преди 1 година
Ай.де де давайте...стига бла бла
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът не е даваш 1000лв на някой а всичко да се калкулира правилно иначе едни ще плащат повече за да могат да дафат на други пари Другите са от малцинството най веротно дето нито работи нито плаща осигуровки
22
0
 
1
 
! Отговори
Супер преди 1 година
Тъкмо ще заведа жената на двудневен СПА...
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще връща заемите?!
20
1
 
6
 
! Отговори
До26 преди 1 година
Та как викаш ще я победиш тая инфлация,след като имаш борсова цена на електроенергията и горивата и тя е умишлено завишена до небесата и после по веригата всичко останало хвърчи и то нагоре?
19
0
 
4
 
! Отговори
Хора замислете се преди 1 година
Проблема не е печалбата на енергодружествата, решението не е да вземем едни 1000 лв. Проблема е некадърното и некомпетентно управление, което така и не разбра че с раздаване инфлация не се бори ! Ако утре държавата рече , че аз и ти взимаме голяма заплата и ще ни удържа по 20 % да раздава на римляните, че те нямат пари добре ли ще е ? Не може просто да взимаш от някой щото много изкарва. С предизборния си популизъм ще ни докарат до фалит !
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе не разбрах, на всички ли ще дават или само на калпазаните и мошениците.
17
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 1 година
От къде да си взема 1000 лева???? Другото е бля, бляя... Та кога да ги чакам???
16
2
 
12
 
! Отговори
До19 преди 1 година
Първо направи разлика между рецесия и депресия,след това твори по форумите!Второ при задачата се инфлационна спирала която ще продължи най малко десет години няма да видим ни едното ни другото,единствено което ще случи след тоя цикъл е,че ще обеднеем като църковни мишки!
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези по голяма глупост не можаха да измислят. Нали трябва да намалят инфлацията и да спрат покачването на лихвите и цените. Не е възможно дърва по 200, гориво по 3.5, газ и ток *10до*15, и накрая мислят че ще подпомагат с 1000лева годишно. Ако не стабилизирате енергийния и финансов сектор всичко ще е ала бала.
14
0
 
23
 
! Отговори
Д-р Исня преди 1 година
Ако държавата си прибере половината от свръхпечалбите на компаниите, то ще има още повече за чекмеджетата и гардеробите, но не и за публична инфраструктура, публично здравеопазване, образование, култура, наука...и така нататък и така нататък!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основната лихва в България скочи рязко За първи път от 2009 г. тя надхвърля 1% Фед сигнализира, че високите лихви ще останат по-дълго време Войната с инфлацията далеч не е приключила, предупреди Джером Пауъл
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяхте ли днес лихвите на БНБ? Знаете ли че цял свят влиза в глобална депресия вкл. САЩ? Ами тогава се надявате от ЕС да ви дават. Ще ви дадат някой лев за да ви заблудят както и на европейците и следва СВИВАНЕ на всичко. А вие се надявайте на коледни подаръци/ Просто свърши хубавото време, а навън вали Мими Иванова - Вече свърши хубавото време
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това значи ли, че еврохейовете ще прибират свръхпечалбите на нашия АЕЦ за да плаща масфара на бедните дойчовци?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не може европа е социализъм а тук е капитализъм и в русия и китай е капитализъм ето ви по-глобална тема много на дребно гледате Зелените субсидии в САЩ засилват опасенията за германската индустрия ЕС спешно се нуждае от нови инструменти, за да предотврати скритата деиндустриализация
9
1
 
14
 
! Отговори
До13 преди 1 година
Хайде "икономисте"обясни как Европа прибира голяма част свръх печалбата на своите енергопроизводители и после я разпределя при бизнеса и домакинствата а тук не може?Слушам те "иконоМАЙЗЕРЧЕ"
8
1
 
9
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
До Анонимен 13Нищо лично, ама 90% от Българите са геополитици. Ти от кои точно си?
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 ами икономист съм, запознат с геополитиката и световните процеси в икономиката, но като гледам колко ви е акъла, няма смисъл да си губя времето приятен ден
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който се топли на ток да се дотира от свръхпечалбите на елекроразпределителните дружества, който се топли на дърва да го дотират мутренските дърводобивни фирми.