Плевнелиев надскочи Борисов – по рейтинг

Премиерът обаче е най-желан за президент
Обновена: 10 авг 2011 12:35 | 26 май 2011 16:06,
230
Плевнелиев надскочи Борисов – по рейтинг
Регионалният министър надмина по рейтинг Бойко Борисов. Снимка: архив Булфото

Регионалният министър Росен Плевнелиев изпревари премиера Бойко Борисов по рейтинг. Това сочат данните на национално представително проучване на МБМД, проведено през май, съобщи социологът Мирослава Радева.

Плевнелиев е втори в Топ 10 на българските политици. Министърът има положителен рейтинг с 45% доверие и 43% недоверие. Първа в класацията по популярност е еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Премиерът остава трети и е с негативен рейтинг – той се ползва с доверието на 42% от българите, но 51 на сто не му вярват.

След него са вътрешният министър Цветан Цветанов, Меглена Кунева, президентът Георги Първанов, министърът на земеделието Мирослав Найденов, столичният кмет Йорданка Фандъкова и министрите Николай Младенов и Свилен Нейков.

Борисов обаче остава фаворит за президент и има най-широката твърда подкрепа сред избирателите, за да поеме поста на държавен глава.

24,4% от гласоподавателите със сигурност биха дали своя вот за него на изборите през октомври.

Още по темата

Втора е Меглена Кунева с 15,4%. Твърдата подкрепа за нея расте – с 6% от декември до сега, дори и без да е обявила кандидатурата си и да е започнала кампания, отбеляза Радева. Според нея обществото търси алтернатива на управлението на ГЕРБ, но хората не знаят къде да я намерят.

Като кандидат на БСП Стефан Данаилов би получил твърдата подкрепа на 12,2% от запитаните. Лидерът на социалистите Сергей Станишев е след него с 9,6 на сто, а след него изненадващо се нарежда лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов с 4%.

Кандидатът на Атака Волен Сидеров би взел 3,6% от гласовете. Социолозите отбелязаха изрично, че изследването е правено преди "изцепките" на партийния лидер пред джамията в София.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски би взел 2,7 на сто. Кандидатите на десницата са на дъното – Светослав Малинов на ДСБ получава едва 1,7%, а на СДС Румен Христов – 1,2%.

"Кандидатите на сините не са атрактивни за хората, те не са популярни и им липсва харизма, която да привлече широка подкрепа", коментира социологът Мирослава Радева. Ситуацията й напомняла на издигането на кандидатурата на Неделчо Беронов на последните президентски избори.

53% от запитаните в изследването чистосърдечно си признават, че вътрешните избори на СДС и ДСБ за издигане на общ кандидат на Синята коалиция за президентската надпревара изобщо не ги интересуват. 

Ако Борисов и Кунева се изправят един срещу друг на втори тур на президентските избори, настоящият премиер печели убедително с 31,8% срещу 22,1% за бившия ни еврокомисар. Борисов би спечелил на балотаж и срещу ексминистъра на културата Стефан Данаилов.

Ако на втори тур обаче се явят Росен Плевнелиев и Кунева, резултатите им ще са почти еднакви – около 23%. Регионалният министър все пак би спечелил срещу Ламбо с 27,3% срещу 16,2%, ако битката на втори тур е между тях двамата.

Ако парламентарните избори бяха днес, управляващата партия ГЕРБ би получила 34,1% от гласовете. Коалиция за България е втора политическа сила с 14,5 на сто, ДПС е трета с 4,1 на сто, следвана от Синята коалиция с 3,6 на сто. Атака има 3,2%, а движение АБВ – 2,7%.

РЗС има едва 0,1% от гласовете. Мирослава Радева се оплака, че след като от агенцията оповестили данните от проучването, лидерът на партията Яне Янев се обадил в офиса на МБМД и директно им отправял заплахи.

На президентските избори през есента категорично са решили да гласуват 46% от избирателите. 15% нямат намерение да отидат до урните, а общо около 37% не са решили за кого и дали изобщо да гласуват.

Според Мирослава Радева няма условия за предсрочни избори – вариант, който наскоро допусна премиерът Борисов.

"Не виждам как ще бъдат предизвикани предсрочни избори", коментира социологът. По думите й с тези изказвания Борисов по-скоро "показва мускули".


Боят пред джамията в София, предизвикан от симпатизанти на партия Атака, вероятно ще има сплотяващ ефект върху партията, прогнозира тя.  Според нея подобен тип акции вероятно биха се харесали на екстремистко мислещите хора, например скинхедс.

Случилото се пред „Баня Башъ“ обаче ще действа сплотяващо и на електората на ДПС, част от техните симпатизанти може да се почувстват заплашени, смята Радева. Според нея предстои трагичен резултат за Волен Сидеров на президентския вот. Партията му обаче имала шанс да влезе в следващия парламент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗАЩО ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ ДЪРЖАВАТА СЕ УПРАВЛЯВА КАТО ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА КОМПАНИЯ СИК
213
0
 
5
 
! Отговори
ВСИЧКИ ЗАЕДНО преди 12 години
СРЕЩУ ГЕРБ
212
1
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
аз пък не съм политическа простит...утка и ще гласувам както винаги за кандидата на Синята коалиция!Нови лица с харизъм и необременени със скандали!Имат визия и желание!Писна ми от стари политически ***
211
0
 
5
 
! Отговори
преди 12 години
МИРА РАДЕВА НЕ ЛЪЖИ ХОРАТА -СРАМ
210
0
 
10
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 12 години
Гледах Мира Радева по телевизията, нейното "представително проучване" както тя се изрази е сред 1010 или 1100 човека точната цифра ми бяга? Кое му е представителното на това проучване, че то не е представително дори за Хасково камо ли за цяла България. От десет кладенеца вода извади да докаже, как другите социологически агенции грешали, защото били разочаровани от властта и се оставяли да им влияят чувства. Мире, айде стига де ние не пасем трева от къде ги извади тия 34%?
209
2
 
2
 
! Отговори
до213 преди 12 години
Така може да говори само и единствено, комплексар!!! Тя може да не е президент на някоя "работят президентки на големи мултинационални компании" но и маже да е учен или поне спокойно да работи и да изкарва прехраната си. А тук мъжете ни са пълни с комплекси искат от нас да сме к.ви в леглото, дами в обществото, слугини в дома, майки на децата им, както и да изкарваме поне от 2-е работи прехраната им. Никакво уважение, никакво.
208
1
 
5
 
! Отговори
майка преди 12 години
Права си , Иве, аз съм майка и имам дъщеря, която е на 20г., вече от 1-на тодина учи навън и сигурно нама и да се върне. Тук е подсигурена/просто е 1-на на 3-и къщи и затова/Но тук с честен труд нищо не се постига- нищо. Затова с цената на скандалите от страна на баби и дядовци и дадохме благословията да си търси щастието. Да се развива и да се учи. Желая ти успех, преследвай смело мечтите си!!!
207
0
 
4
 
! Отговори
zvqtko преди 12 години
V Balgariq nqma ka4estven jivot za xora,bez pari.Te sa li6eni ot pravo na jivot,za6toto nito xranata,nito lekarstvata sa ka4estvenni,a magistralite-te ne sa za tqx ,a za rabotodatelite im,koito nqma da im pla6tat.Ve4e q nqma BG.
206
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ - 0.0005% , дори Боко няма да грасува !
205
2
 
8
 
! Отговори
pege преди 12 години
Тоя росенчо за кое ли кресло се лашка? Какво ли му е обещано нищо че иска само да строи, то днес строи мостове утре кабинет .........знаеш ли?
204
0
 
7
 
! Отговори
до 212 преди 12 години
Право пич ,точно казано.Това е за жалост.
203
2
 
8
 
! Отговори
живковист преди 12 години
да се надскачат като магарета. Важното ,че за жалост това правителство тотално се *** и все се оправдава с крадците. Въобще не ги бива. те и от тройката се е...ли мамата. Заложиха капани на Бат Бойко и той нали само от карате и шлангове разбира се оплете като пиле в калчища.Време е да стане президент. То за тази длъжност много акъл не се иска,пък и нищо не зависи от него. Кукла на конци. Сегада видим новосформилата се партия на националното спасение какви"яца" ще ги изяде. Надеждата умира после
202
2
 
7
 
! Отговори
до 202 преди 12 години
Браво Ивенцето, те там много се радват на такива романтички като тебе. И те чакат. Никакво сервиране на ракийки, домашна работа, българи и т.н. А сега познай колко такива като тебе работят Там и Точно какво правят. За да на се объркаш, ще ти кажа, че не работят президентки на големи мултинационални компании, както си гледала в сапунките. Там ще бъдеш ....... попълни сама.
201
3
 
28
 
! Отговори
На дали преди 12 години
Премиера може да иска да стане президент,но АЗ не искам!!!! Има една приказка "Гладна кокошка ,просо сънува"!!!!!Видяхме и това правителство що за стока е!Приличат на "банда *** ,събрани на едни място"!!!!!
200
0
 
8
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 12 години
до галактикаДа предпочетем по-малкото зло.А кое е то ? Всеки сам за себе си да реши.
199
1
 
12
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Чудя се какво ще правя в деня за размисъл - върху НИЩО мисли ли се?! Чудя се и как ще гласувам - може би наказателно. Което си е пак нищо за България ...
198
2
 
5
 
! Отговори
Milka,репортер,Ивчен преди 12 години
Как познахте че съм грозен турчин с малка плоска *** глава? Българин никога няма да напише такива глупости. Обичам да се представям под различни никове и да си говоря сам.Нали знаете колко сме интелигентни ние турците.
197
1
 
8
 
! Отговори
Ruja преди 12 години
До 195: Ако си Милка! Имаш някакъв проблем, но не съм ти аз. Бай *** познати нямам, а отдавна сме се взели с чистокръвен българин. Отчели сме се и към българската нация. P.S. Синовете са ни по 195 см.
196
1
 
8
 
! Отговори
UK преди 12 години
След като мърсеше форума като анонимен с коментари-148,154,159,163,167 реши да се именува Milka,после репортер а сега Ивенцето. Този турчин има нужда от спешна помощ.
195
1
 
6
 
! Отговори
патила на запад преди 12 години
Иве,ако е заради единия *** стой си у българско.И тук е както си я наредиш

Спонсорирани публикации