Следващият Стив Джобс

Може ли основателят на Amazon да заеме „престола” на покойния гений?
Обновена: 29 окт 2011 13:22 | 29 окт 2011 13:20,
46
Следващият Стив Джобс
Снимка: Reuters
Със смъртта на Стив Джобс в началото на месеца технологичната индустрия загуби една от своите икони. И според CNN на дневен ред веднага се е появил въпросът: откъде тази индустрия ще черпи вдъхновение сега, когато Джобс го няма? 
 
Новият изпълнителен директор на Apple Тим Кук най-вероятно ще продължи успешния бизнес на предшественика си, но трудно можем да си представим, че именно той ще вдъхновява технологичното общество така, както го правеше Стив Джобс. 
 
Създателят на Facebook Марк Зукърбърг има звездния ореол, но той и компанията му все още са твърде млади и следователно непроверени от времето, за да поемат палката от легендарния иноватор. Що се отнася до Google, основателят Лари Пейдж, както и доскорошният изпълнителен директор Ерик Шмид нямат необходимата харизма. 
 
Но има един технологичен лидер, който изглежда притежава необходимите качества, за да успее да заеме мястото на Джобс, посочва CNN. И това е Джеф Безос – основател, президент и изпълнителен директор на Amazon.
 
Безос ръководи бизнеса си по същия начин, както Стив Джобс ръководеше своя – безкомпромисно залагайки на дългосрочната инвестиция пред краткосрочните печалби и готов да рискува с големи вложения области, които на пръв поглед не са пряко свързани с дейността на компанията. 
 
Джобс преведе Apple от персоналния компютър към музиката с iPod и след това към мобилните телефони с iPhone. Пътят се оказа повече от успешен и превърна Apple в най-голямата и най-богатата технологична компания в света. 
 
Джеф Безос се стреми да прави същото в Amazon.
 
Преди пет години в Amazon забелязаха, че имат много свободен капацитет в центровете си с бази данни, който се ползва само през празничния сезон. И така решиха да дават свободния ресурс под наем. 
 
Сега стотици водещи интернет компании, сред които Foursquare и Yelp, движат бизнеса си чрез уеб услугите на Amazon. 
 
Някак си неусетно от онлайн магазин за книги Amazon се превърна в най-важният доставчик на онлайн пространство за данни. 
 
През 2007 година Amazon представи устройството си за четене на електронни книги Kindle, което бързо се превръща в хит на пазара. Сега предстои нова гигантска стъпка – следващия месец в продажба ще бъде пуснат Kindle Fire. Модификацията ще предостави цветен дисплей, онлайн магазини за приложения, музика и видео, ще разполага със специално модифициран браузър за по-бързо сърфиране в интернет. 
 
И може би най-важното – ще струва под 200 долара, което е в пъти по-малко от лидера при таблетите iPad. Не случайно от Amazon трябваше да направят милиони бройки в повече от предварително планираните, за да изпълнят всички заявки. 
 
Някак си неусетно от онлайн магазин за книги Amazon може да стане един от водещите играчи на световния пазар за таблети. 
 
Приликите между Безос и Джобс се виждат не само в бизнес начинанията. Те имат и сходни характери. 
 
Шефът на Amazon е определян като микромениджър, за когото контролът е над всичко. „Пред него лудите на тема контрол изглеждат като надрусани хипита”, казва бившият служител на Amazon и настоящ на Google Стив Йеге. Безос иска да знае всички подробности за абсолютно всеки договор, който се подписва от компанията. Освен това всяко официално съобщение за пресата, в което е цитиран, трябва да мине през негова проверка. Близко до параноята състояние, присъщо и на Джобс.  
 
Но това е нищо в сравнение с отношението на Безос към нелоялността към фирмата или каквото и да е недоволство от страна на служителите. Джеф Безос не пропускал да напомня на подчинените си, че са истински щастливци да работят в Amazon и по принцип трябвало да си плащат за тази чест. Освен това лепял бележки с припомняне, че той е шефът върху бюрата на тези, които му противоречат. Авторитарно управление и изискване за преданост, които в никакъв случай не бяха непознати и в Apple. 
 
„Джеф Безос е невероятно умен”, признават хора от кухнята на Amazon. Казват, че хора като него по-скоро приличат на свръх интелигентни извънземни с периферен интерес към човешките дейности. Още една явна прилика с Джобс. 
 
Гадже от гимназията разказва за Безос, че още от ранно детство е искал да печели много пари – но не за да бъде богат, а за да използва тези пари за промяна на бъдещето на света. Сякаш тогава е говорил самият Стив Джобс, а не с 6 години по-младият Безос. 
 
Двамата са абсолютно педантични, когато става въпрос за сигурност и пазене на корпоративни тайни. Неслучайно изтичания на информация от Amazon и Apple са изключителна рядкост за разлика от Hewlett-Packard, Google или Facebook например. 
 
И Безос, както дадения за осиновяване Джобс, има тежко детство. Майка му го ражда в тийнейджърските си години, а биологичният баща напуска семейството само година по-късно. Неслучайно Джеф взима фамилията на втория си татко. 
 
Разбира се има и разлика между двамата технологични иноватори. Стив Джобс напуска колежа преждевременно и му трябват няколко години, докато се насочи към амплоато си. Докато Безос завършва Принстън и веднага след това започва работа на Уол Стрийт. 
 
Джобс има хипарски дух и практикува будизъм, докато шефът на Amazon е класически компютърен специалист, обзет от мания по космическото пътуване.
 
Естествено, най-същественото различие е фактът, че продуктите на Amazon не могат да се сравняват с емблематичните iPod, iPhone и iPad. Поне засега... Но може би след няколко години Безос ще може да се похвали и с подобна прилика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
3
 
! Отговори
Стив Джобс?? преди 12 години
Стив Джобс просто беше хитър бизнесмен - нито е открил двигателя с вътрешно горене, нито е полетял пръв със самолет. Сега го изкараха бог след смъртта му, та да не би да паднат продажбите и авторитета на фирмата. Жалко, че много хора го мислят за кой знае какъв гений :) Колко хора тук са с Макинтош и колко ползват продукти на Бил Гейтс?
43
0
 
4
 
! Отговори
varg преди 12 години
Стив Дбобс не е гении а терорист,които въвлече света в материализма.
42
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 12 години
Типично за българина да завижда на хора постигнали такъв успех..(към някой коментари по-надолу)..ясно Ви е, че никога не можете да постигнете тези успехи и започвате да ръсите простотии.Едно "благодаря" би свършило по-добра работа ... хейтвайте сега .. комплексарчета...
41
0
 
3
 
! Отговори
адон преди 12 години
И какво като се държиш като Стив Джобс - рак ....смърт голям пример няма що. Да прогнозирам ли какво ще се случи с ЧОВЕКА Джеф Безос рак .... ......Човека е вманиячен в контрола - викатму егоцентризъм. Води да задръстване на организма и блокиране на обменните процеси. Честито на печелившите.
40
0
 
4
 
! Отговори
do 32 преди 12 години
А ти какво измисли баце, освен този кух коментар? Сигурно поне още стотина такива, да не кажа всичко което ти е минавало през главата....
39
0
 
2
 
! Отговори
javorenator преди 12 години
Мindless___ е по-подходящо за профила ти.
38
3
 
3
 
! Отговори
do 23 преди 12 години
Аве, пикльо мамин, ти дори не можеш да напишеш "евреин" без правописна грешка, ходи да ядеш на майка си арийската ***...
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
iSiktir
36
0
 
7
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Няма?! Ти си куха лейчица и даже не го осъзнаваш. Гениални хора има от всяка нация и раса, както и *** като тебе (второто за съжаление), само едно име ще кажа, което е достатъчно: АЛБЕРТ АЙНЩАЙН. А ако почна да изреждам колко значими евреи има през последните 50-100 години, 20 коментара няма да ми стигнат. *** нацисти
35
1
 
4
 
! Отговори
laura преди 12 години
Хубава статия. Напълно е възможно този Безос да постигне успеха на Джобс. Всички отдавна сме се запътили към дигиталните технологии, така че е въпрос на време абсолютно всичко да се прави по електронен път. Изглежда че Безос също има визионерски поглед, а това е много важно.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
каквото джобс направи с музиката пращайки цд-тата в историята същото ще направи безос с книгите: "През 2020 г. хората ще купуват хартиени книги водени главно от емоционални, сантиментални или други подобни причини."
33
5
 
7
 
! Отговори
Невен преди 12 години
Ти като си много умен колко телефона измисли и колко милиона имаш?Научете се да признавате постиженията на хората.Никой не го възхвалява.Ако беше постигнал нещо в живота си съм сигурен,че нямаше да пишеш така, защото щеше да знаеш колко е трудно.Сигурен съм че ти си от тези на които им е виновна държавата,политиците,президента,шефа ти е *** и не те оценява и така нататък.По цял ден работата ти е да псуваш по форумите и да си избиваш комплексите.
32
3
 
11
 
! Отговори
Spacer преди 12 години
Имам чувството, че един и същи човек пише подобни *** под всяка статия...Що за изолирано и комплексирано зомби трябва да си, за да напишеш подобен коментар...Главата просто не ми го побира......
31
30
 
15
 
! Отговори
Fearless___ преди 12 години
Айде стига с тоя *** Джобс бе!Ееееееееееееее голямо възхваляване голямо писане голямо говорене за тоя.Да го провъзгласят за светец и да му празнувате празника някой си скапан ден от тъпия ви живот!Всеки ден да му се молите по 3 пъти.Голям гений голямо нещо.Измислил 2 телефона и 1 таблет и голяяяяяямо чудо.Нобел да му дадът посмъртно.Скапаняци....
30
6
 
12
 
! Отговори
Невен преди 12 години
самият факт,че в момента пишеш в този форум е благодарение на стив джобс и бил гейц,които са били партньори в началото.Допринесъл е не малко и за самият windows .Не коментирайте хора които ще останат в историята на света.Много сме ниско за тези коментари.
29
2
 
7
 
! Отговори
до 29 преди 12 години
А за какво говориш?
28
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
28:Моля?! Стив Джобс Е гений. Проучи какво е направил, и не нямам предвид нито айпода, айфона или айпада.
27
42
 
29
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Стив Джобс изобщо не беше гений. Не е направил нищо толкова значимо, че да е незаменим.
26
17
 
14
 
! Отговори
Omega Man преди 12 години
Тежко детство, деспотичен характер, нужда от признание и подчинение - типичен комплексар. Ето затова през целият си живот никога не съм работил нищо - защо да се подчинявам на такива грандомани? Проявих още като млад далновидност и заложих на печелившата карта - женското милосърдие и майчини инстинкти, а не на кариера в някаква служба, да превивам гръбнак пред някакъв комплексиран *** :)))
25
7
 
6
 
! Отговори
пунчо преди 12 години
е,много сте големи тук,ама на живо!(до 25)