Новата порода лидери – Тръмп, Ердоган, Мадуро, Орбан...

Те използват мандатите си, за да подкопаят върховенството на закона
Обновена: 20 юли 2017 23:02 | 20 юли 2017 22:55, Елка Василева
67
Новата порода лидери – Тръмп, Ердоган, Мадуро, Орбан...
Виктор Орбан и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Доналд Тръмп е представител на нова порода лидери по света, които се стремят да използват демократичния си мандат, за да подкопаят върховенството на закона, заяви ръководителят на юридически и правозащитен орган.

Генералният секретар на Международната комисия на юристите (МКЮ) в Женева Саман Зиа-Зарифи окачестви президента на САЩ като "авторитарен популист" и го сравни с лидерите на Турция, Филипините, Унгария и Венецуела.

Зарифи посочи като пример забраната на Тръмп за пътуване на граждани от шест страни с предимно мюсюлманско население и определи тази политика като "доста проблематична" от гледна точка на конституцията на САЩ и международното право.

"Различното сега е, че определен вид популизъм всъщност се използва, за да се подкопае идеята за върховенството на закона", каза Зарифи в интервю в централата на МКЮ, в чийто състав влизат 60 видни съдии и адвокати от всички региони, които се стремят да защитават правата на човека и върховенството на закона.

"В новия популизъм има известно безсрамие, което е ново. Не че хората отричат, че нарушават правата; това, което казват те, е, че могат да нарушават правата, защото по някакъв начин са овластени от народа", каза той.

Зарифи, който оглави МКЮ през април, каза, че новата порода популисти включва турския президент Реджеп Тайип Ердоган, венецуелския Николас Мадуро, филипинския Родриго Дутерте, унгарския министър-председател Виктор Орбан и лидера на управляващата партия в Полша Ярослав Качински, пише Ройтерс.

"Бих казал, че в САЩ Тръмп е авторитарен популист. Той има авторитарни наклонности, но все пак се сблъсква с механизми за контрол и противовес", заяви Зарифи. "Затова не е напълно оформена авторитарна фигура."

Върховният съд на САЩ преразгледа части от изпълнителната заповед на Тръмп, която забранява влизането на хора, пътуващи от Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. Тръмп казва, че тази политика е насочена към противодействие на тероризма.

"Ако я погледнем отново от гледна точка на закона в САЩ - аз съм американски адвокат, тя изглежда доста проблематична", каза роденият в Иран Зарифи, който се е преместил в САЩ като младеж и има научна степен по право от Корнелския университет.

По думите му решението на Върховния съд ще бъде "проверка за здравето на системата на контрол и противовес в САЩ".

Турската съдебна система е "политически компрометирана"

Репресиите на правителството на Ердоган доведоха до арестуването на 50 000 души и временното отстраняване от длъжност на 150 000 в годината след неуспешния опит за военен преврат в Турция, където съдебната система "сега е политически компрометирана", каза Зарифи.

Турското правителство казва, че действията са оправдани от сериозността на заплахата за държавата от опита за преврат.

В понеделник държавният прокурор поиска съдът да върне в ареста местния директор на "Амнести интернешънъл" и още девет активисти, които очакват да бъдат съдени за членство в терористична организация. Този месец турски медии цитираха Ердоган, който каза, че те са били задържани въз основа на разузнавателни данни и че съдебната система ще вземе своето решение.

Зарифи обаче заяви, че съдебната система е трябвало да откаже да разглежда случая.

"Занимаването със случая подчертава много сериозните притеснения - и всъщност тревога в този момент, които изразяваме за независимостта на съда и правната система в Турция през последните няколко години".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
42 преди 6 години
До 36И защо да не са лидери, или само ти си такъв...***.
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Новата порода лидери Тръмп, Ердоган, Мадуро, Орбан..."===Само дето те не са лидери...
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен-15/браво робе много добре знаеш що е робство и имал ли е почва у нас
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 46 ХехА колко пари ръси западът, за да ни убеди, че при тая псевдодемокрация, животът ни е по-добър, ВЪПРЕКИ мизерията, глада, разрухата, издевателствата на ромите??? Нещо да кажеш за тези неоспорими факти? Нямаше ги по времето на соца. Защо се настаниха в последните 30 години??? Не трябваше ли да е мнооого по-добре? *** стана много зле!
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото масите си направят сами, друг не може да им го направи. От глупост и необразованост си избират самовлюбени диктатори, не смеят да ги свалят, защото си мислят, че не могат и после - "кой ми *** в гащите?!?". "Ерата на тълпите" на Льо Бон е по-актуална от всякога.
20
7
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Ако към тая Плеяда от звездни величини, добавим и товарищ путин, картинката ще стане пълна, въпреки че всички тези светила на новото време, не могат да се мерят и на малкия пръст на Слънцеогряният Велик лидер - Ким Чен Грух. А иначе не е чудно, че показаният горе на снимката - Виктор Орбан има афинитет към Ердоган, след като преди това недвусмислено изрази симпатиите си, и към товарищ путин ... !!!
19
0
 
5
 
! Отговори
Яница преди 6 години
Някои хора наистина мислят, че краят наближава, а други гледат с насмешка!!! При всички положения си стува да ЭАДЪЛБАЕМ в темата!!! Неэнайно эащо един от най често срещаните сюжети е иэчеэването на вида ни, дори опустошението или раэрушението на цялата ни планета, эаедно с нас!!! Човешкото въображение е способно да иэмисли много начини, по който светът ни да рухне!!! Апропо, при една ядрена война, човечеството ще се върне в КАМЕНННАТА ЕРА!!!
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все отбор ***.и.
17
2
 
15
 
! Отговори
Тъжно... преди 6 години
След като успяхме да превърнем прекрасната идея за либерална демокрация в нео-либерално извращение не можем да очакваме друго. Идеята за толерантност се изврати в Кончита Вурст /както и да му се пише на това нещо името/. Когато няма нормални хора, които да кажат не на един безполов свят се раждат диктатори. Кой американски президент беше казал, че ако фашизмът се завърне ще е с маската на либерализъм?
16
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Мадуро по никакъв признак не пасва думата "лидер"! Той е един полуграмотен автобусен шофьор назначен на длъжност "диктатор"!
15
7
 
7
 
! Отговори
до 46 Хех преди 6 години
Отдсавно е установено ,че повечето от коментарите ги пишат машини. Целта е да се насъди недоверие към съществуващата система, да се възвеличает именно такива *** за каквито пише в статията. Наскоро бе публикувано и колко милиарди дава Русия по света за реклама на путин. Лошото е, че и в БГ имаме такива уклони- Боко Тиквата, но просто той самовлюбен в себе се не може да разбере, че е много нищожен за да направи каквото и да е било. Но се опитва....уви на наш гръб.
14
1
 
10
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Много се чудя на някои мнения - Как е възможно да се пишат такива цинизми и глупости в публичното пространство? Не искам да си вадя заключения за никого, но с какво обогатява това обществото? Ми тук могат да "влязат" и младежи, тинейджъри... За това ли имаме интернет? Това ли е начина да изразиш мнение вече? Аз несъм моралист, но ми става много тъжно като чета такива неща. Освен че е безсмислено, е и цинично.
13
2
 
32
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Еми за появата на "Новата порода лидери Тръмп, Ердоган, Мадуро, Орбан..." са виновни "Старата порода лидери - Меркел, Оланд, Обама..."
12
3
 
36
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Не съм съгласен Орбан да се слага редом с Ердоган. Орбан много мъжки защитава интересите на унгарския народ,браво. Къде и ние да имахме премиер като Орбан,а не слуга с вечно наведена стойка пред брюкселските пенсионери...
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези хора които са ги мислили тия закони нямат никаква връзка с реалният свят.И защо тия организации който се грижат за правата на човека винаги се грижат за някакви терористи,избягали затворници,садистични извратеняци,побъркани фундаменталисти и тн?Ето и този Саман Зарифи- роден в бунището дошъл при белите хора станал човек.И продължава да иска да превърне светът в афро-арабско гето.Трябва да им закрият жалките комисии и организации и да ги екстрадират кой откъде е.В пустинята има много права.
10
10
 
12
 
! Отговори
100%TURK преди 6 години
До до турк.Какво знаеш ти за свободата. .....Дадоха ви я за има няма 30 години и се оплескахте......
9
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая порода НЕ е нова. Много е стара даже ...И света е страдал доста от тая порода.
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северноамериканският белоглав орел, латиноамериканския кондор и европейският орел не могат да имат нищо общо с анадолски кpacтав плъх. Едните са горди птици, а другото е храна за влечуги.
7
7
 
10
 
! Отговори
100%TURK преди 6 години
Това са новите лидери на бъдещата световна политика !Те стоят твърдо на позициите си и изпълняват обещанията си пред електората . При тях , "гурбета" в политическите им виждания е изключен , и затова печелят избори след избори. Наричат ги най често диктатори , с цел да ги опетняват ,но ефекта от това е слаб !И същите които го правят , паралелно с това се оплакват от вреден либерализъм и прекалена толерантност. ....по това ще ги познаете !С две думи бъдещето в тия лидери !
6
2
 
2
 
! Отговори
чъки преди 6 години
Ново порада *** сее зараза по точно казано.