Романтика и котенца... Как джихадисти пленяват сърцата на девойки

Експерт: ИД има фантастично функциониращ отдел за социални медии
25 юли 2017 22:10,
76
Романтика и котенца... Как джихадисти пленяват сърцата на девойки
Снимка: Facebook

Какво тласка млади момичета като Линда В. в редиците на т.нар. "Ислямска държава" (ИД)? Много от тях явно вярват, че в света на джихадистите им е отредена ролята на героични майки и съпруги, които предават ислямистката идеология на следващото поколение, пише "Дойче веле".

Още по темата

Всъщност, това не звучи особено привлекателно. Важното е обаче как е опаковано подобно послание.

Любовни истории и котенца

"ИД провежда специална кампания, насочена към жени и млади момичета", изтъква етноложката Сузане Шрьотер от университета във Франкфурт, която е експертка по въпросите на ислямските общности. Когато набира свои привърженици от нежния пол, терористичната организация набляга на романтиката, казва Шрьотер.

Т. нар. "Ислямска държава" поддържа блогове, които разказват любовни истории за момичета, отишли в "халифата", и техните смели джихадисти. "ИД жъне огромен успех сред младите жени с видеа, които показват нейните бойци с малки котенца", посочва Сузане Шрьотер. Посланието е ясно: джихадистът е не само силен и смел, той е и мил защитник.
Възможно е и 16-годишната германка Линда В., за която се говори от дни насам, да е била привлечена от ИД именно по такъв начин.

"ИД разполага с огромен и фантастично функциониращ специален отдел за социални медии", обяснява експертката. Фантастично функционирщ, защото джихадистите не просто използват всички канали като Фейсбук, Туитър, Ютюб, Инстаграм и Снапчат, а и защото имат специфичен подход към целевите си групи.

Линда В. от малкия германски град Пулсниц попада точно в целевата група на ИД. За такива като нея ислямистите произвеждат мили и романтични съдържания в социалните медии.

"Тази програма рязко контрастира с жестоките видеа, с които биват привличани привърженици сред младите мъже", посочва Шрьотер.

Примамките дебнат навсякъде

В полза на ИД обаче работят не само любовните истории, а и въпросът за смисъла на живота. "Проявяването на лек интерес към исляма също може да се окаже начало на радикализирането. Интерес, породен от търсенето на смисъла на живота", посочва социологът Щефан Хумер, който проучва тероризма и екстремизма в интернет.

Още в самото начало на своето съществуване ИД започва да засича в мрежите интересуващите се от исляма и ги захранва с "ислямистко оцветени" информации. Онези, които потърсят още информация, биват насочени към форуми и така за пръв път попадат и на истински джихадисти, обяснява Хумер. Така още при търсенето на обикновени понятия като "джихад" и "шериат" човек може да попадне на сайтове, свързани с ИД.

"Това е класическа психология", допълва Хумер. Било в супермаркета, в джамията или в онлайн-форума - когато някой търси помощ и получи отзвук, той е и много по-склонен да приеме онова, което му се предлага.

"А това, което предлага ИД, е общност и опора. Точно за такива неща копнеят много от младите хора", посочва експертът. Джихадистите им обещават: "Ела при нас, нашата общност ще те приеме с отворени обятия."

Веднъж повярвали на обещанията, младите хора вече лесно могат да тръгнат към военните региони на самопровъзгласилия се "халифат". "На младежи, които вече са започнали да се радикализират, трудно може да се окаже въздействие", посочва Сузене Шрьотер.

Експретката добавя, че що се отнася до германската ученичка Линда В, изобщо не е сигурно дали това, което е преживяла в Мосул, ще разбие представата ѝ за "идиличния" свят на ИД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЩирлицСпрете да правите реклама на тези ***.*** = руснаци. Еми кво да правим като братушките ти са най-многобройни в ИД?
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАЗИ ЛИНДА НАЛИ ВЕЧЕ НИ Я ПОКАЗАХА?
29
0
 
2
 
! Отговори
а преди 6 години
вече го повярвах, с този долнопробен матрял се цели дееволюирането на човешкия вид за да бъде управляван по-лесно от елита... след няколко века света ще е населен с 97% *** маймуни които натискат копчета 2%бели супервайзъри 1% елит.
28
1
 
2
 
! Отговори
а преди 6 години
тая кака "лелка" изглежда сякаш има гените на 4-5 раси освен едната вежда, и всичките вървят обратно на еволюцията:))))
27
1
 
4
 
! Отговори
фен на танас преди 6 години
Не знам ама сигурно са я сцепели от мандръсане.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Използват вариант на играта "брадат кит"...
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 23821Абе...*** е имало от древни времена и винаги ще има!В древен Рим и Гърция си е било нещо нормално.В харемите на султаните също е нормално да има мъже преоблечени като жени...Така,че предерастия до шия от веки-веков-forever
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28 не бе 4овека е иранец нормално да прили4а все пак сме рода не сме славяни
23
5
 
42
 
! Отговори
Петър Велики преди 6 години
"Какво тласка млади момичета като Линда в редиците на ИД?"Ами отрицателния коефициент на интелигентност, ето какво ... !!! :D
22
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко трябва да си т*па, за да не знаеш какво е ИД и да гледаш точно там снимки с котенца? Направо не е за вярване.
21
0
 
78
 
! Отговори
асд преди 6 години
Значи, какво искате да кажете? Щом европеиските мъже не изнасилват жени, имат уважение към тях, зачитат личната им свобода и т.н., следователно са гейове. Така ли? Значи, европейския мъж, който от сутрин до вечер е на работа, чуди се как да свърже двата края, как да издържа семейството си с честен труд, е гей, а онези ***, дето по цял ден си чешат топките, са големите мъжкари. Да ви имам разсъждението!
20
7
 
27
 
! Отговори
Софакъл преди 6 години
Tия демократични кюрди на снимката жена не са виждали май ще я "освобождават" една две седмици от стреса натрупан при талибаните.Кво ли не први една германска девойка за един нормален секс ...
19
10
 
20
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
АМИ ТАКА Е ,ЩОМ РОДИТЕЛИТЕ ИМ ЗАБРАНЯВАТ ЗА ПРАВЯТ СВОБОДЕН СЕКС ,ТОГАВА ДЕВОЙКИТЕ МЮСЮЛМАНКИ ТЪРСЯТ СЕКСА НА ДРУГО МЯСТО ДОРИ И ПРИ ТЕРОРИСТИ !
18
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нерезите здраво са й разкаляли нивите на момата. В нейния отчаян поглед и техните доволни мазни усмивки се разбира истината. Имало е брутална групова нацепка.
17
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами .. така ще е, като евро*ейският съюз на почит е вярата в парите, суетата, изродията, пълна липса на морални ценности. западната част на Европа се ислямизира, но народите изпитали "миролюбивият" ислям помним и никога няма да забравим истинското му лице.
16
23
 
43
 
! Отговори
23821 преди 6 години
Именно в Европа мъжкото население изоставя своята идентичност и се превръща вгей, транс и незнайно още какво. момичетата имат нужда от мъжко присъствие, а не от нюансирани разнополови мекотели. Нещо неясно има ли?
15
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в Ракка си имаше два бардака където работеха основно рускини абе нищо ново под слънцето
14
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единият в краят в ляво обръснатия прилича малко на Бербатов ,Бербо да не е почнал да играе в ИД ????
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевТова къде го прочете??? Да ти кажа под секрет, много ме съмнява :d
12
3
 
40
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Спрете да правите реклама на тези ***.После да не се чудите,защо има атентати,и къде изчезна детето ми-ами затова има атентати, и детето ти е при терористите.