Военни кораби на САЩ в Баренцово море близо до руските води

Това става за първи път от 80-те години на миналия век
5 май 2020 08:28, Елка Василева
71
Военни кораби на САЩ в Баренцово море близо до руските води
Снимка: архив, БГНЕС

Американски военни кораби влязоха в Баренцово море, близо до руските териториални води в Арктика, за първи път от 80-те години на миналия век, предаде Франс прес, като се позова на военноморските сили на САЩ.

Става въпрос за общо четири плавателни съда - три разрушителя ("Доналд Кук", "Портър" и "Рузвелт") и снабдителният кораб "Съплай".

Те са влезли вчера в Баренцово море, придружавани от един британски боен кораб - фрегатата "Кент".

Целта на маневрите е да се потвърди "свободата на корабоплаване и да се покаже безупречната интеграция на съюзническите сили", обясниха ВМС на САЩ.

В комюникето се подчертава, че "нито един американски (военен) кораб (не е) влизал в Баренцово море от средата на 80-те години на 20-и век".

Руското министерство на отбраната е било уведомено за курса на корабите на 1 май, "за да бъде избегнато каквото и да било недоразумение, да бъдат намалени рисковете и да бъде предотвратена всякаква случайна ескалация".

Вчера министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че противниците на страната му остават заплаха в момент, когато пандемията от новия коронавирус ограничава движението на американските въоръжени сили, отбелязва Франс прес, цитирана отБТА.

"Наблюдаваме увеличаване на активността на Китай в Южнокитайско море. Виждаме, че руснаците продължават да изпробват нашата военновъздушна отбрана в Аляска и на северната граница", каза Еспър по време на видеоконференция, организирана от института "Брукингс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
3
 
! Отговори
тя преди 4 години
Ех, тия пусти американци, немирясаха !
64
6
 
2
 
! Отговори
NASA преди 4 години
Всичките оръжия на крепостните, които имат са конвенционални, а това ги оставя на нивото на Занзибар и Горна Гваделупа. С космическа Америка никой не може да се сравнява. Бъдещето на света е без феодалните тирани...
63
2
 
7
 
! Отговори
SS преди 4 години
a интересно, къде ще се дянат хамериканеците, ако китайците и руснаците ЕДНОВРЕМЕННО решат да се разгърнат - едните в Южнокитайско море, а другите - по моретата около в Аляска... :)
62
4
 
11
 
! Отговори
Интересно преди 4 години
Влезли, но преди това учтиво питали руснаците.Интересна статия.Сега сигурно руснаците ще пошетат из Мексиканския залив и фиордите на Аляска.
61
8
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
не ви искаме защитата махаите се от нас вървете в мексиканския залив да си правитеученията няма да ни скарате с русия ние сме тук от векове за вековеубии-ци махаите се не ви стигна вируса сега и военен конфликт ще спретнете
60
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 60"В наши дни цената на горивото е толкова ниска, че не плаши никого"Сигурен ли си?:)))))))))))
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до45Така ли ви каза Путин?
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Като имат пари за гориво, нека дойдат"-----------------В наши дни цената на горивото е толкова ниска, че не плаши никого. Доказателство е кръгосветното плаване на газпромовския достроител на "Северен поток-2" тръбоукладчикът "Академик Черский", който преди 83 дни тръгна от Находка в Тихия океан, Охотско, Японско, Южнокитайско морета, Сингапур, Коломбо, Индийски океан и вместо да премине през Суецкия канал, заобиколи Африка от юг, защото му било по-изгодно. На 03.05. пристигна в Калининград.
57
6
 
14
 
! Отговори
анонимус преди 4 години
ФАЩ отива да лапка на Русия... за празника!
56
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само конфликт ни остава и ще забравим за вируса?
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като имат пари за гориво, нека дойдат по-близо.
54
6
 
23
 
! Отговори
Сирена преди 4 години
Русия ги следи, дано да не прати Лош летец да им изключи всичките системи, ще има бързо напускане на кораби и поръчки на Памперси, поне доналд кук има Експериенс.
53
7
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Ах тези лоши руснаци, как са си сложили териториалните води близо до демократичните кораби ;) !!!
52
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да влезат и в северното Черно море. Но едва ли ще могат да излезат...
51
2
 
5
 
! Отговори
до 37 преди 4 години
Уж не я брои, пък все натам гледат.Та и ти така. Не те интересува, но коментираш, защото не те интересува.
50
7
 
6
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен - 50 - а може би и двете страни играят игра която им липсваше повече от 30 години. Тези плуват в Баренцово море. Другите пък летят с Ту 95 около Алуетските острови, на границата на Норвежкото въздушно пространство и вдигат непрекъснато по тревога ту американски, ту норвежки ту британски самолети. Разлика няма. Двете страни на един медал - свръх амбиции на имперска основа. Не разбирам защо едните са ти по симпатични от другите.
49
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна е известно, че Русия е най-агресивната страна в света. По цялото земно кълбо те нагло се намесват във вътрешните работи на САЩ. Сега към Русия се присъединява и безпардонният Китай.
48
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
47, никой никога не е твърдял, че Баренцово море е руско, но ...В западната част на акваторията на Баренцово море преминават пътищата на стратегическите ядрени субмарини и тежките ядрени ракетоносни крайцери на Северния ВМФ на РФ. Даже сега, в този момент, в акваторията на Баренцово море се извършват изпитания на новата хиперзвукова руска система на базата на Яхонт (Оникс).Може би последното е истинската причина "Доналд Кук", "Портър", "Рузвелт" и "Кент" вчера да влязат в Баренцово море?
47
7
 
19
 
! Отговори
от 44 преди 4 години
Колко дни ще издържат пиндосите?04-05 май 2020 г.Вахтата ти започва, а Иджисът на Дончо Кук свети и реве.Вахтата ти завършва, а Иджисът на Дончо Кук свети и реве.Лягаш да спиш, а Иджисът на Дончо Кук свети и реве.Сънуваш кошмари от типа на руснаците превземат Дончо Кук на абордаж.Събуждаш се неотпочинал, а Иджисът на Дончо Кук свети и реве.Дали ще окрякат пиндосите в Баренцово море до Деня на Победата?Или още на Гергьовден ще оцветят палубите в кафяво и ще избягат презглава?
46
5
 
19
 
! Отговори
до45 преди 4 години
...С други думи, Северния флот на РФ продължава да е въоръжен с видеата на Путин.абе то и кримския мост беше уж видео анимажия пък сега урките газ пи..аят