Руски митрополит: Ленин не принадлежи на Червения площад

Според духовника, за някои той е светиня
5 окт 2020 08:10, Петя Славова
53
Руски митрополит: Ленин не принадлежи на Червения площад
Снимка: БГНЕС


Руската православна църква смята за необходимо да се подходи с повишено внимание към погребението на тялото на Владимир Илич Ленин, заяви ръководителят на Синодалния отдел за външни църковни връзки митрополит Иларион в телевизионния канал "Русия 24". Според духовника тази стъпка може да се предприеме, когато не предизвиква опозиция в обществото.

Той отбеляза, че Ленин не принадлежи на Червения площад заради "червения терор" и репресиите, започнали по негово време, но припомни, че за някого тялото му е светиня.

"Ако тялото на Ленин сега бъде изнесено от Мавзолея, това ще бъде посегателство върху вярата на онези хора, за които остава светиня", обясни представителят на Църквата, цитиран от БГНЕС.

Затова Иларион призова да се действа внимателно по този въпрос, за да не предизвиква конфронтация в обществото. А погребението на Ленин трябва да стане след известно време, убеден е духовника.

Митрополитът смята, че след погребението Мавзолеят трябва да бъде запазен като паметник и използван като музей на масовите репресии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
лелин преди 3 години
махорка,водка и оружие,в блатная
41
1
 
0
 
! Отговори
мръснасатанинскагад преди 3 години
тоя гад,е избил толкова хора,че ви е бедна фантазията,села и градове
40
1
 
1
 
! Отговори
куку преди 3 години
Явно искат да го освобождават за следващия чирус
39
1
 
2
 
! Отговори
Да му се сложи край преди 3 години
Ако Русия имплантира в тялото на Ленин робот говореш и изпълняващ командите на Путин и излъжат светът че са намерили научен начин да върнат Ленин към живот, това ще е истинска катастрофа за света поради тежката форма на стокхолмски синдром от който страдат народите на всички бивши републики от съветският лагер. Българите първи ще искат да се върнат към СССР тогава. Добре че Путин не се е сетил как да върне СССР и да управлява в сянка чрез Ленин. Дано погребат единственият му шанс.
38
1
 
2
 
! Отговори
BG преди 3 години
Това е, даи им на руснаците само бомби, ракети, оръжия и разбира се алкохол !
37
2
 
10
 
! Отговори
Истина и правда преди 3 години
Този митрополит явно не е истински християнин т.к.никой Божи служител не предава истината и не се кланя на човешки идоли,още по-малко може да нарича светиня тялото на един нечестиви враг на Бога и престъпник срещу човечеството виновен за смъртта на милиони невинни хора заедно с диктатора Сталин,които са слуги на дявола като Хитлер и другите престъпници срещу истината човечеството и мира. Да наричаш светиня нечестиви е като ислямски терористи наричат джихад 'свещена война дяволски дела срешу Бога
36
4
 
17
 
! Отговори
Илич преди 3 години
Мумията на масовият убиец да бъде изгорена!
35
3
 
16
 
! Отговори
Ленко преди 3 години
Мъртвец на червеният площад????Тоталитаризъм в действие.
34
6
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Социалното равенство е неприемливо,но още по-лошо е умишлено предизвиканото неравенство,когато крадливият има повече от честният човечец.Уважавайте историята.И къде видяхте да пищи ,че Ленин е Бог.Пиши,че е светиня за някого,че е ценност,не изопачавайте смисълът.
33
8
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 години
След 100 години сегашната демокрация може да бъде описана като по-лошо от фашизмът,знае ли човек.Трябва да има историческа памет независимо от пристрастията на отделните хора.Гледаш го вегетарианец,а след пет години най-голям фен на свинските пържоли, променил си мирогледа.Хора бъдете разумни и имайте уважение към историята.
32
4
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До Атанас ВелмазовЩом Ленин е Бог, защо не продължиш с изброяването и на останалите "богове"! :Сталин, Гошо Тарабата, Тодор I - ви Правешки, Вълко Червенков...Само не знам, Трайчо Костов към боговете ли спада, и ако да, би ли ми припомнил, кой го изпрати на бесилото?
31
14
 
6
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Ленин е БОГ ! Вечна слава и признателност на братския руски народ !
30
2
 
10
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
Да се държи мумия на централния площад е кощунство.Духът на Ленин протестира.
29
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоТи наред ли си бе, Зозо? Какво ще прави руския консул по време на война във вражеска държава?
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно с грантаджии ***, пфу!
27
1
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Анонимен ....Не руснаците, ами любимите американци бомбардираха България и избиха без никаква причина хияди цивилни българи жени и деца....Абсолютно без нищо. Само сме им обявили война и сме им сваляли самолетите, които са бомбардирали Плоещ в Румъния. Точно Русия без никаква причина бомбардира Варна и Балчик. И познай, убиват руския консул :))))))))))))))))))))))))))))))
26
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не руснаците, ами любимите американци бомбардираха България и избиха без никаква причина хияди цивилни българи жени и деца.
25
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28Ами те любимите ти руснаци откраднаха 40 вагона история с помоща на гръцките попове по времето когато са имитирали овобождение. Как да си знаем историята? Любимия ти Путин защо не я върне? Може би иска още 40 милиона жълтици?Русия - хазарски каганат. Какво още не разбрахте, тухлени глави?!
24
8
 
15
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 28Ми да, не можем да разберем. Аз също не мога да разбера. И се питам, как така германците си гръмнаха всички паметници свързани с Адолф Хитлер и нацизма?Покажи ми за пример поне един такъв паметник, поне един бюст на Хитлер, поне един пречупен кръст да виждаш някъде да има?Защо ние тогава да не гръмнем паметника на Червената Армия?Какво ни пречи?
23
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах един архивен видеоматериал, където Ленин дава интервю на английски език и същевременно гали котката си.Значи, Ленин е обичал животните, така излиза.Което обаче разбива на пух и прах всички теории на психолозите, че масовите убийци мразели животни и обичали да ги измъчват.И нацистите са обичали животните, Хитлер си е имал куче например.