Милен Керемедчиев: ООН е с вързани ръце конфликта между Русия и Украйна

Русия не е готова за военни действия в Украйна
Обновена: 31 яну 2022 23:02 | 31 яну 2022 22:50, Нели Христова
38
Милен Керемедчиев: ООН е с вързани ръце конфликта между Русия и Украйна
Снимка: БГНЕС

САЩ и Русия не сближиха позициите си за кризата в Украйна на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН. Продължиха с взаимните нападки и заплахи.

"Съветът за сигурност е остаряла организация. Тя бяга след събитията. Каквото и да се говори там, само ще се говори, но няма да се вземат решения. ООН е с вързани ръце в тази ситуация", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той е убеден, че Русия не е готова за военни действия в Украйна.

"Тези 130 000 военни, струпани на украинската гОраница, заедно с тяхното въоръжение, не са достатъчни за пълномащабна военна операция в Украйна. Редовната украинска армия се състои от 280 000 души състав, може да мобилизира още 150 000 запасняци. Предстои от тази седмица до края на февруари едно много мащабно учение в Беларус, където Русия ще докара елита на своята военна промишленост. Целта на Русия е да нагнети напрежението до максимум. Ако в момента е горещо, то най-горещият период на противопоставяне между САЩ и Русия ще бъде през следващия месец", прогнозира Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че има реална възможност Русия да окупира рускоезичните погранични територии. А целта на Путин била слаба Украйна, за да я контролира по-лесно.

"Така ще превземе още една апетитна част на Украйна. Ще създаде пореден буфер между себе си и нарастващото присъствие на НАТО в региона. Ако откъсне още едно парче от Украйна, това ще доведе до криза и дестабилизация в страната", заяви бившият зам.-външен министър.

Той подчерта и икономическия аспект на напрежението - криза с доставките на газ за Европа и вдигане на цените. А сред най-тежките санкции, които може да рефлектират и върху другите европейски държави, е спирането на плащанията през системата за парични преводи SWIFT.

"Пробваха тази санкция срещу Иран и имаше катастрофален ефект върху икономиката. Тази мярка ще се върне като бумеранг срещу европейските страни членки. Държавите няма да могат да се разплащат за енергодоставките от Русия. 35% от потреблението на газ от ЕС идва от Русия, за Германия това е 55%. Търсят се алтернативи, но те не могат да заменят този директен достъп", каза още Керемедчиев.

Бившият зам.-външен министър не вижда реална опасност България да стане мишена на руски ракети.

"Вижда се, че действията на НАТО са последващи - първо Русия струпа войски на границата с Украйна, докара кораби в Черно море и НАТО реагира. Няма опасност от реални военни действия в България и региона. Дестабилизирането на Украйна ще има косвена роля за България. Очаквам активирането на руските служби", коментира още Керемедчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
7
 
! Отговори
Луд с лопата преди 2 години
Научи се да пишеш е *** .Тогава публикувай статии.
23
0
 
13
 
! Отговори
Ванс преди 2 години
А басмачите на Кадиров чакат знак..
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 33, 34--значи армията на ХОХЛИТЕ е отписана вече. а и нямат толкова бройки 500 000.
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОЙ И ПАУЛУС ПРЕЗ ВСВ РАЗПОЛАГАШЕ СЪС 200 000 ЕЛИТНИ ВОЙНИЦИ, АМА РУСНАЦИТЕ ГИ ИЗМЪКНАХА ОТ ДУПКИТЕ КАТО ЧЕР* ВЕЙ.
20
1
 
25
 
! Отговори
Растата преди 2 години
А все още няма изяснения чий го дирят НАТО в конфликта между Русия и Украйна? Това никой не го коментира, само едно и също повтарят като папагали - Русия е агресор, ще напада, окупатори. Дори Украйна не е член на НАТО, американците нямат право да се намесват там, но само нагнетяват положението, а медиите подложно изпълняват функциите си. Положението не е толкова страшно, колкото го изкарват натовците.
19
8
 
1
 
! Отговори
приматЪ няма преди 2 години
печеливш ход...
18
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българино, прочети внимателно и вникни в бълвочите и заявленията на бившия зам.-външен министър. Оцени качеството на калинките, които те управляват. Тикви или харвардци е без значение. Слуги, но не на своя народ.
17
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Керемедкчията уточнил, че имало реална възможност Русия да окупира рускоезичните погранични територии. А буквално един абзац по-рано, той бил убеден, че Русия не е готова за военни действия в Украйна. Получава се точно като безумните изказвания на Зе-клоуна - всяко следващо изречение, противоречи на по-рано твъдяното.
16
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако целта на Русия е да отслаби Украйна, то целта на САЩ е да отслаби цяла Европа.Който не го е разбрал, явно е глyпak.
15
9
 
25
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Пълна подкрепа за господин Путин и братска Русия ! украйна е измислена държава с фалшива история ! Трябва да я анексира !
14
2
 
21
 
! Отговори
Асан преди 2 години
ООН е като Е врогейския съюз Събира само членски внос :)))
13
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
130 000 армия ? Това да не е 44та година... 5 Дрона и малко изстребители и тая армия остава на снимки. И какво като отцепи 100км гранична територия? Нима това ще е спаси от ракети на Нато ? Стига глупости тея просто са професионални крадци на чужда територия и окупиране на държави. Нищо повече.
12
3
 
33
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
ООН отдавна е с вързани ръце и практически няма място в тоя свят. Къде беше ООН, когато САЩ чрез своя инструмент НАТО избомбиха под фалшив предтекст Югославия, Ирак, Либия или Сирия? Тази организация е нищо повече от една говорилня, в която разни хора си чешат езиците..
11
4
 
26
 
! Отговори
Мастър клас! преди 2 години
Трябва да му се признае на Путин - изкара горещите глави на урките да се поохладят в ледените окопи!
10
2
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
ООН,организация полезна единствено на западните кръвопийци.
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Керемедчиев, как Русия не искала и не била готова за война? Ти май си станал двоен агент и вече работиш едновременно за САЩ и Русия. Скандално изказване. Двоен агент, вербуван и от КГБ, вече нямаме вяра в твоите евроатлантически убеждения. Спираме парите.
8
3
 
23
 
! Отговори
Водка шнапс преди 2 години
Съвет от Германия към САЩ. Най-добрата стратегия за война с Русия е за не воюваш с Русия. Справка, Наполеон и Хитлер.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киримидчиев, слабо изказване. Не си нападнал достатъчно Русия в интервюто. Не заслужаваш да ти се увеличи заплащането от посолството на САЩ. Мони Паси и Петю Стоянов и други евроатлантици се справят много по-добре от тебе. Те ще бъдат повишени в звание и заплащане. ЦРУ не обича да бъде лъгано с отбиване на номера, колкото да се вземат парите от ЦРУ. Изпълнявай задачите съвестно и по заповедите.
6
1
 
9
 
! Отговори
Ко преди 2 години
СЗО и ООН, говорители, закривай.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ искат Украйна да нападне Русия, Донбас и Крим. Украйна не иска. Украйна казва: "Дай пари, не война". САЩ се наложат санкции на Украйна за невоюване срещу Русия и неосвобождаване на Крим и Донбас. Украйна лъже САЩ и демократичния свят, че иска да освободи Донбас и Крим. Демократичният свят ще наложи санкции на Украйна и ще спре да дава пари и безплатно оръжие. Байдън разбра, че САЩ трябва да смени Афганистан с Украйна, за да афганистанизира Украйна и да я накара да воюва с Русия.