Как медиите в Русия заблуждават народа си за войната в Украйна?

"Роскомнадзор" налага ограничения на независимите източници на информация
2 мар 2022 19:00, Нели Христова
448
Как медиите в Русия заблуждават народа си за войната в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Никога не е имало по-добра илюстрация на алтернативната реалност, представена от руските държавни медии, отколкото в 17:00 GMT във вторник. Докато BBC World TV открива своя бюлетин с репортажи за руска атака срещу телевизионна кула в столицата Киев, руската телевизия обявява, че Украйна е отговорна за ударите по собствените си градове.

Още по темата

Какво виждат руските телевизионни зрители от войната? Какви съобщения чуват в ефира? По-долу е дадена моментна снимка на това, което обикновените руснаци биха разбрали във вторник, 1 март, докато прескачат от канал на канал между ключовите телевизионни станции в страната, които се контролират от Кремъл и неговите корпоративни съюзници.

"Добро утро", на контролирания от държавата "Канал 1", един от най-популярните канали в Русия, за обикновения зрител е един нормален сутрешен блок, който се среща в много други страни по света, изпълнен със смесица от новини, култура и леки забавления.

Във вторник нормалният ред се прекъсва в 05:30 московско време. Водещите съобщават, че телевизионните програми са променени "поради известни събития" и ще има повече новини и актуални предавания. Новинарският бюлетин предполага, че съобщенията за украинските сили, унищожаващи руската военна техника, са фалшиви, предназначени да "заблудят неопитните зрители".

"В интернет продължават да се разпространяват кадри, които не могат да бъдат описани като нищо друго освен фалшиви", обяснява водещият, докато на зрителя се показват снимки на това, което се описва като "неусложнени виртуални манипулации".

Водещият на руския "Канал 1" показа две снимки на една и съща военна машина - горната снимка е с надпис "Донбас 2014", а долната - "украински монтаж". Той твърди, че горната снимка е на украинско превозно средство, унищожено в зоната на конфликта през 2014 г., и че долната снимка е на същото изображение, манипулирано, за да изглежда като наскоро унищожен руски хардуер. Той казва, че е добавено "Z" - обща маркировка за руската военна техника.

По-късно сутринта, в 08:00 московско време, идва време за сутрешния бюлетин на телевизионния канал NTV, който е собственост на дъщерно дружество на "Газпром" - фирма, контролирана от Кремъл. Той се концентрира почти изключително върху събитията в Донбас, региона в източната част на Украйна, където на 24 февруари Русия заяви, че започва своята "специална военна операция" за демилитаризиране и денацификация на Украйна.

Не се споменават съобщения за зловещият военен конвой, дълъг километри, който си пробива път от Беларус на север към украинската столица Киев, с новини за който започва емисията на  BBC Radio 4 половин час по-късно в Обединеното кралство.

"Започваме с последните новини от Донбас. Бойците на ЛНР (Луганската народна република) продължават настъплението си, след като са изминали 3 км, докато части на ДНР (Донецка народна република) са изминали 16 км", казва водещият на NTV.

Водещият има предвид подкрепяните от Москва бунтовници, които контролират така наречените Донецка и Луганска народни републики след намесата на Русия в Източна Украйна преди осем години.

По "Россия 1" и "Първи канал" - двата най-популярни канала на Русия, и двата контролирани от държавата - украинските сили са обвинени във военни престъпления в региона на Донбас. Заплахата за цивилните в Украйна идва не от руски сили, а от "украински националисти", казва водещият на "Россия 1".

"Те използват цивилните като жив щит, като умишлено позиционират ударни системи в жилищни райони и засилват обстрела на градове в Донбас", обяснява той.

Водещият на Канал 1 обявява, че украинските войски "се готвят да обстрелват жилищни къщи" и бомбардират складове с амоняк в "актове на провокация срещу цивилни и руски сили".

Събитията в Украйна не се наричат ​​война. Вместо това, офанзивата се описва като операция по демилитаризация, насочена към военна инфраструктура или "специална военна операция за защита на народните републики".

В контролираната от държавата телевизия водещи и кореспонденти използват емоционален език и образи, за да направят "исторически паралели" между руската "специална военна операция" в Украйна и борбата на Съветския съюз срещу нацистка Германия.

"Тактиката на националистите, които използват деца, за да се защитят, не се е променила след Втората световна война", казва водещият на сутрешно предаване в сестринския канал на "Россия 1", "Россия 24".

"Те се държат като фашисти в самия смисъл на тази дума: неонацистите поставят хардуера си не само до жилищни къщи, но и там, където децата се подслоняват в мазета", добавя кореспондентът във видеорепортаж, озаглавен "Украински фашизъм".

Обвинявайки Украйна

Пасажът отразява недоказаните твърдения, направени от Владимир Путин миналата седмица, че Украйна използва жени, деца и възрастни хора като жив щит.

Докато медиите на Запад питат дали нападението на Путин се бори за бърз напредък, Russian TV представя руските операции като много успешни. Редовните актуализации дават номера на унищожения украински хардуер и оръжия. Повече от 1100 украински военни инфраструктурни съоръжения са били деактивирани и стотици бойни машини са унищожени, се казва в сутрешните репортажи. Не се споменава за руски жертви.

Руските сутрешни новинарски бюлетини почти не признават офанзивите на нейната армия в други части на Украйна. Кореспондентите на държавната телевизия не предават от места като Киев и Харков - двата големи града, които са били обект на обстрел на домове на хората. Вместо това те се движат крой войските в Донбас.

Но до следобедното издание на новините, NTV най-накрая споменава новинарското събитие, което доминира от часове в BBC - обстрелът на град Харков.

Той обаче развенчава всички съобщения, че руските сили са отговорни за обстрела, наричайки ги "фалшиви".

"Съдейки по траекторията на ракетата, ударът е нанесен от северозапад, където няма руски сили", казва водещият по време на изданието на новините в 16:00 московско време. Четири часа по-късно бюлетин на "Россия 1" отива по-далеч, обвинявайки самата Украйна за бомбардировките.

"Да удари Харков и да каже, че е Русия. Украйна удря своите и лъже Запада. Но възможно ли е да се заблудят хората?", пита водещият.

По време на бюлетин от 17:00 ч. водещата на "Россия 1" очертава това, което според нея е "главната цел" на Русия в Украйна: "Защитата на Русия срещу заплахата от Запада, който използва украинския народ в противопоставянето си с Москва."

За да се противопостави на това, което се описва като "фалшиви новини и слухове" за Украйна, които циркулират онлайн, тя обявява, че руското правителство стартира нов уебсайт, където "ще се публикува само вярна информация".

Телевизионните станции са задължени от медийния надзорен орган "Роскомнадзор" да следват официалния разказ.

Но това не означава, че няма разнообразие в тона на репортажите във вторник. Докато новинарските бюлетини говорят за украинските военни престъпления, Вячеслав Никонов, прокремълски водещ на токшоу за актуални събития по "Канал 1", Великата игра, говори за любовта си към Украйна.

"Много обичам Украйна, обичам украинците. Пътувал съм из страната многократно. Това наистина е брилянтна, прекрасна страна. И мисля, че Русия, разбира се, се интересува тя да бъде просперираща, приятелска страна... Нашата каузата е справедлива. Ще бъдем победители."

Все по-младите руснаци са склонни да научават новините от независими уебсайтове или социалните медии и колкото по-дълго продължава войната, толкова повече изображения и видеоклипове на загинали войници и военнопленници се появяват. Но властите реагират и на това и продължават да забиват пирони в ковчега на независимите изночници на информация.

"Роскомнадзор" нареди на TikTok да премахне военно и политическо съдържание в предложенията си към непълнолетни, като се оплака, че "в повечето случаи тези материали имат подчертан антируски характер". Той също така поиска от Google да премахне това, което описва като фалшива информация за отчетените загуби на руската армия, а Ройтерс съобщава, че отново е наложил забавяне на скоростите на зареждане на Twitter заради "фалшиви доклади" за "специалната военна операция" на Москва и е ограничил достъпа до Facebook.

Институцията инструктира медиите да използват информация само от официални руски източници, когато съобщават за инвазията, като настоява да свалят всички статии, отнасящи се до "обявяване на война" или "инвазия". "Роскомнадзор" ги заплашва с глоби и блокиране, ако не вземат мерки. Сайтовете на независимия телевизионен канал "Дожд" и популярната либерална радиостанция "Ехо Москвы" са блокирани заради предполагаеми призиви за екстремизъм и насилие и "систематично разпространение на невярна информация за дейността на руските военни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
2
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Човек би си помислил, че ако иска да научи истината трябва да вярва само на български медии. Колега, не ме занимавай с глупости, бе.
334
2
 
6
 
! Отговори
Ники преди 2 години
Я кажете вие как заблуждавате европейците
333
2
 
11
 
! Отговори
Смешни сте! преди 2 години
Отказал съм се да гледам тъпотиите на Ризова, Крумова, Дремджиев, Диков и др. Защо да слушам тъпия Бабикян псувните на Хаджигенов, лъжите на Манолова и т.н.
332
2
 
11
 
! Отговори
Защо лъжете! преди 2 години
Влезте в you tube,няма никакви новини от руски тв.само от прозападни и украински,цензура и лицемерие голямо,укрите громят руснаците,само това има в you tube,i non-stop това се повтаря,укри нямат загуби,още малко и тръгват към Москва
331
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а как бг медии лъжат народа български имат ни за слепи *** и неграмотни нима ние не знаем че това е пропаганда
330
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиите в Русия лъжат също, като Путин и Лавров преди Русия да нападне Украйна. Масова дезинформация от времето на Сталин до днес.
329
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можем да преценим без да видим. Монетата има две страни.
328
3
 
11
 
! Отговори
ПРОДАЖНИЦИ преди 2 години
Помня как преди няколко дни статии на dnes.bg които бяха срещу Украйна просто не се отваряха, но сега статиите срещу Русия се отварят. Защо ли изведнъж и посоката на dnes.bg се смени ... ?!?!?!
327
3
 
12
 
! Отговори
До Иван Иванов преди 2 години
Нормално ли е Бабикян да бълва фалшиви новини, а Хаджигенов да псува като селски каруцар? Като виждам как продажните журналисти говорят за нашата реалност, не се съмнявам колко много ни лъжат и за другите неща!
326
2
 
14
 
! Отговори
А вие преди 2 години
А вие не ни забуждавате??? Всеки има познат в Русия или Украйна и поразбираме нещо.
325
17
 
21
 
! Отговори
Тук Смърди! преди 2 години
Сърди на копейки и продажници без морал. Руските *** щъкат! Няма да ни бутнете и с "минуси" и с коментари. Европа сега е по-сплотена от много години назад. Жалки твари сте и като такива ще бъдете приключени като падне режимът Ви.
324
11
 
16
 
! Отговори
EMIGRANT преди 2 години
Не ме е еня за руснаците и за БГ п,одлогите им!Кефя се на от,качалника Жужо,че се набърдучи с всички глупости които кулминира на 24ти!Той е вече труп и не го мисля!Свърши се и със БГ м,урзилките,които са рублофили и също като Жужо не ги е еня нито за Русия,нито за руснаците!Интереса клати феса!Като падне заболотная,те ще са първи американофили и няма да можете да се внедрите в шпалирът който ще правят около американските ни партнъори!!Нищо ново под слънцето.Да живей Украйна и храбрият и НАРОД!
323
4
 
18
 
! Отговори
Сега преди 2 години
Незнам как руските телевизии заблуждават но знам българските как се представят и най вече в НОВА че скачат като клоони
322
2
 
6
 
! Отговори
Шиши преди 2 години
С такива незаблужфаващи заглавия, да не се чудите после защо ви хакват платения дайъ
321
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как медиите в европа, заблуждават цяла европа за войната в украйна?
320
18
 
33
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Вие заблуждавате 100 пъти повече. Вече почти всички мои познати се информират за войната от телеграм и руски сайтове.Там всички е подплатено със снимков и видео метериал .
319
18
 
29
 
! Отговори
То щото ... преди 2 години
западните медии и нашенските преписвачи ни дават "кристалната" истина за бандеровци, азовци и тем подобната фашистка ***!
318
23
 
27
 
! Отговори
Бобчо преди 2 години
Смирете се! Стига с лъжите, не постигате нищо,напротив хората вярват на руските медии,а не на Вас. Учителят Дънов е казал че Русия е свята земя и който тръгне срещу нея ще си счупи краката!
317
8
 
28
 
! Отговори
Пропаганда преди 2 години
Не, Вие сте тези които лъжат народа си при това от десетилетия, продажни ***.
316
9
 
14
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До Амиии.... "! Скоро ще почувстват какво е да те мразят !" Амии вземи западната малко по-радикална реторика и замени Руснаци с Евреи и Москава с Иерусалим. След това сравни получения текст с изкаванията на висши функционери от Третия Райх... Чакаха, надяваха се, Убеждаваха "Целокупния Запад" да спре с политиката си Русия е по черна от Ада ДА АМА НЕ... Като ще ни мразите и наказвате само защото сме Руснаци ПРОСТО НЯМА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ С ВАС както Вие го правите ДЕСЕТИЛЕТИЯ