Зеленски: Светът да е готов за възможността Русия да извърши ядрена атака

Санкциите срещу Русия са от огромно значение, заяви украинският президент
16 апр 2022 10:29, Елка Василева
368
Зеленски: Светът да е готов за възможността Русия да извърши ядрена атака
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че светът трябва да е подготвен за възможността Русия да извърши ядрена атака.

В интервю за Си Ен Ен Зеленски каза, че "всички страни по света" трябва да бъдат подготвени за възможността руският президент Владимир Путин да използва тактическо ядрено оръжие във войната си срещу Украйна.

Още по темата
Зеленски посочи още, че Путин може да посегне към ядрено или химическо оръжие, защото не цени живота на народа на Украйна. „Не само аз – целият свят, всички страни трябва да се притесняват,“, каза Зеленски,

Той бе попитан дали се тревожи от последните коментари на директора на ЦРУ, който каза в четвъртък, че Русия може да използва тактически ядрени оръжия в своята инвазия.

„Не само аз, целият свят, всички страни трябва да се притесняват, защото това може да е истината“, каза Зеленски, като за кратко премина на английски с акцент. „Трябва да мислим, че не се страхуваме, да не се страхуваме, а да бъдем готови“, продължи той. "Но това не е въпрос за Украйна, не само за Украйна, но и за целия свят".

Миналия месец говорител на Кремъл каза, че Русия ще прибегне до ядрени оръжия само, ако е изправена пред екзистенциална заплаха.

Зеленски беше попитан и за потъването на ценния руски военен кораб "Москва", но се отклони от съобщенията, че той е бил ударен от две украински ракети. „Знаем, че вече не съществува. За нас това бе силно оръжие срещу страната ни, така че потъването й не е трагедия за нас. Колкото по-малко оръжия има Руската федерация, която е нападнала страната ни, толкова по-добре за нас”, каза президентът.

Един от акцентите в среднощното обръщение на Володимир Зеленски беше колко ще продължи войната.

 "Успехът на нашите военни на бойното поле е от огромно значение. С историческа тежест. Но това все още не е достатъчно, за да изчистим земята си от окупаторите. Ще продължаваме да се бием. Санкциите срещу Русия са от огромно значение. Те са икономически болезнени. Но все още недостатъчни, за да оставят руската военна машина без ресурси за действие. Призоваваме за повече и по-тежки санкции. Ето тези два фактора ще определят колко дълго ще продължи войната," каза Володимир Зеленски, цитиран от БНТ.

По думите му колкото по-бързо Киев получи необходимите оръжия и колкото по-скоро бъде наложено петролно ембарго на Русия, толкова по-скоро ще има мир.

Зеленски добави, че въпросникът за присъединяването към Европейския съюз е почти попълнен и скоро ще бъде предаден в Брюксел. При посещението си в Киев, председателят на ЕК Урсула Фон Дер Лайен каза, че след като бъде получен, документът ще бъде разгледан във възможно най-кратки срокове.

Делегация от Украйна начело с премиера Денис Шмигал ще посети САЩ идната седмица. Шмигал заедно с финансовия министър на Украйна и управителя на централната банка на страната ще посетят Вашингтон по време на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Очаква се акцент в разговорите им да бъде икономическото възстановяване на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
0
 
1
 
! Отговори
Заки преди 2 години
Страхът е контрол
289
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само като ти чуя пресипналото артистично гласче и ти видя тренураните физиономии, знам че сакаш война. Готов си като московския да си жертваш народа за кинти и за слава. Не знам кой ми е по гнусен от двамата
288
0
 
4
 
! Отговори
Ейджънт Ариел Скит преди 2 години
Хазарският хаганат съществува от 8-до 11-и век на територията на днешна Украйна, от завладяването на Велика България до победата на княз Владимир. Съществуват екстремистки течения в ционизма, работещи по стратегия за възстановяването му. За целите им вероятно е нужно "разчистване на терена"...?
287
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това подобие на човек не викаше ли че ще се мята химическо оръжие.Май сега е по лесно вече за столчета..Ето това е политик. Но времето си показва.
286
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постоянно се опитва да вкара в схемата и други страни и народи за да оправдае своята вина към украинците за това че живота им е разбит.
285
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Динев и Радев от долу сте един и същи. Плюса се отнася за коментара по средата.
284
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До долния прав си исках да сложа плюс но стана грешка по погрешка.
283
6
 
3
 
! Отговори
Динев преди 2 години
Вижте каква философия имат нашите *** които подкрепят Путин,Ами то не подченил Украйна защото щадял цивилните,като че украинците са длъжни да се бият с агресора както на него му е удобно,да излезнат на голото поле и да чакат да ги згази с *** си,старите Урали, камазите,БТР,никаде в световната история няма такива ***,да се бият според удобството на противника а пък и Путин точно това прави стреля по гари,блокове,детски градини,той неможе друго,кога руснака е ценял живота
282
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постоянно се опитва да вкара в схемата и други страни и народи за да оправдае своята вина към украинците за това че живота им е разбит.
281
4
 
3
 
! Отговори
Радев преди 2 години
Като толкова мразите запада защо пишите по американският интернет с западни технологии,защо си купувате западни коли и ходите на гурбет на западна Европа,никой не иска да живее в Матушка рус,и злорадствате на украйнското нещастие,Ами мезнаетели че половината от руската дунавска армия,се състой от казаци,украинци,киевски,харковски полкове полтавски,значи и вие сте вече ***,както наричат вече по цял свят батюшките,некой от вас може и да се разделят с българското си гражданство
280
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Урсула може да се хване на тия брътвежи.
279
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подготвят хората за ядрена атака която да препишат на Русия. Факт.
278
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До колежката права си но лайковете пак зациклиха.
277
3
 
9
 
! Отговори
КАТЯ преди 2 години
ЗЕЛЕНСКИ ТИ СИ ЧУМАТА НА ВЕКА ПРОКЛЕТ ДА СИ
276
3
 
7
 
! Отговори
S преди 2 години
Този е патологичен лъжец
275
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Местното население масово мрази вашата власт Зеленски, махни се! Дори украинската войска не ви поддържа , а е хваната в клещите на чужденци, които я командват и се подчинява от страх,а не по своя воля!
274
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"И какъв е проблема Зеленски просто да бъде убит а Украинската територия да бъде предадена на Русия а населението изселено" ........., няма нужда да изселват населението, мирното население на Украйна , гледа на руснаците като освободители от робство и тирания, само укро-нацистите и чужденците, които държат в ръцете си украинската армия и я командват продължават войната и агонията на населението в Украйна, никой не поддържа Зеленски, нито властта му, никой!
273
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СВЕТЛО БЪДЕЩЕ ЗА БГ!....Абе тя и Европа е колония и живее в страх, а населението тихомълком е убивано масово, не е свободна изобщо, а със сложена на врата вила управлява или по-точно изпълнява чужди нареждания и команди а сега и съсипаха и енергетиката,горивата и търговията с Русия, която също е европейска държава!
272
8
 
8
 
! Отговори
СВЕТЛО БЪДЕЩЕ ЗА БГ! преди 2 години
Много са демоничните и на джуджето по форумите, но е много добре, че от тях нищо не зависи, защото последната дума в тази война ще бъде на войските от Свободния свят. Селските комунисти още не са разбрали, че времето на Антихриста и феодалните му диктатори изтече още в края на миналия век. Бъдещето е на Европа и космическа Америка, която живее в 25-ти век, 400 години преди човечеството.
271
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски ще завлече Запада в Украйна, ще ги прати за зелен хайвер, както заблуждава масовката, така заблуждава и Нанси Пелоси,че има някаква надежда да изклинчат нещо от ситуацията, не , фалита си идва със сигурност, Тръмп просто щеше да договори приемливи условия, докато тези на власт направо ще ги заличат като съществуване, интересно , човешкаката глупост на запад наистина е безкрайна..