Експерт: Балканите и Кавказ са следващите горещи точки

Китай има своя специфична политика спрямо Русия, смята Николай Кръстев
10 май 2022 20:00, Анисия Иванова
108
Експерт: Балканите и Кавказ са следващите горещи точки
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С инвазията си в Украйна Русия не само се изолира, но и направи Европа по-единна. Виждаме, че всички членки на ЕС действат заедно и вече няма държави с много независими политики. Това коментира Николай Кръстев, журналист и международен наблюдател на процесите на Балканите и в постсъветското пространство, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Европа вече гледа на света през общ интерес, който гарантира и икономическата и сигурност. Обединението днес се пълни с много съдържание, всички обединени действат против общ враг. Дори трайно неутрални страни като Финландия, която поддържаше дипломатически контакти с Русия, вече дава сериозна заявка за НАТО“, отбелязва той.

Още по темата
По думите му, Путин вече е сам в Русия и на честването на 9 май в Москва вчера "никой от старите ветерани не го гледаше в очите". За няколко поколение напред Русия ще трябва да обяснява кое я накара да действа по начина, както Хитлер действаше срещу СССР.

Журналистът подчерта, че вече има и по-стабилна координация между Вашингтон и Брюксел, за разлика от времето на предишната администрация на Тръмп. "Вашингтон се завърна в играта, от 6-7 месеца има голяма синхронизация с ЕС, особено по въпросите на Балканите и сега за Русия", каза той.

Според него Балканите и Кавказ са следващите горещи точки. "Европа преоценява своята политика и преосмисля евроинтеграцията на постсъветското пространство", смята той.

"Интеграцията на страни от Балканите и Кавказ няма да стане толкова бързо въпреки силните крачки, които се извървяват в момента, но перспективата за членство в ЕС е знак за Москва да не предприема действия срещу тези райони. Европейският съюз е основан на свободната воля и Русия не може да предявява стратегическия си претенции като например отказването на цяла Източна Европа от НАТО, без да се съобрази с желанията на самите държави", добъви гостът.

Според Кръстев Русия днес е безкрайно самотна, изкопала е голяма яма около себе си и дори Китай не желае докрай да работи с тях.

"Китай засега изчаква и има своя специфична политика спрямо Русия. Въпреки това видяхме, че той отказа да предостави юана като резервна валута. Не можем да смятаме, че Китай и Русия вървят заедно, те просто имат някои общи интереси, но не са толкова свързани".

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
3
 
! Отговори
аман преди 1 година
аман от разбирачи . Балканите , по-точно ?
69
3
 
8
 
! Отговори
Fuckrssa преди 1 година
Китайците да не са и диоти. Напускат и те затъващия кораб /в блатата на Сибир/.Джуджето й разказа играта на русия. Не че някога е била нещо, ама сега е съвсем изпаднала. А Европейците трябва да сме заедно - явно това най-много бърка в здравето на шуткин.
68
3
 
7
 
! Отговори
Ан. преди 1 година
Кръстев едвам завърши училище и от страх да не влезе в казармата влезна в Семинарията. Абсолютен буфосинхронист. Да им имам журналистите. Но за сега добре се пласира! Той е пример за всички, които не им се учи, че все пак имат голям шанс да са видни журналисти :)
67
2
 
3
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
Г-н Експерт! Въпреки цензурата, ние гледахме парада на 9 май и как ветераните посрещнаха Путин когато се ръкува с тях.
66
2
 
15
 
! Отговори
L. преди 1 година
Нито Кръстев, нито Петришки са ми познати като имена. Забелязвам какво огромно количество експерти се нарои по on-air и подобни телевизии. Най са ми смешни младоци, пуснали си рехави бради и коментират например война, като пушка не са хващали през живота си. За казарма даже не говоря.
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Пишеш:"Европа открай време се е отнасяла с Русия, като с държава втора ръка" Ами, расия не е втора ръка, тя е трета-пета и т.н. ръка държава. Притежава по-голяма част от природните русурси, а руснаците живеят като скотове. Бълва само оръжия и заплахи, не може да произведе нещо полезно и красиво.... От създаването си расия е агресор: напада, завладява и унищожава земите и подлага на геноцид хората от съседните и държа... и все хленчи, че някой я заплашва.
64
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голем експерт....големо нещо
63
3
 
10
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
какво прави един човек с журфак "международен наблюдател"? тоя "експерт" наблюдава международно, такале? читалищна работа, фейкове и дезинформация
62
7
 
10
 
! Отговори
Komentar преди 1 година
Сегашното НАТО бъркани яйца може само да направи на Федерация Русия. Образовани ама не са стреляли по тях откъде памперси нямам идея.
61
7
 
6
 
! Отговори
Komentar преди 1 година
Следващата измислена държава е Полша сега е момента да я въоръжите до зъби атомни водородни арабски обстановки от Русия, самолети един много голям парад дори американски ескадрили поне 100 да видят какво е парад. Федерация Русия няма да спре да освобождава. Украйна изпуснахте не изпускайте Полша абдали.
60
1
 
2
 
! Отговори
That's explain преди 1 година
"Европа преоценява своята политика и преосмисля евроинтеграцията на постсъветското пространство"
59
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС не е свободна и народна, а обединение в полза само на англо сакси богаташите за да може да имат колонии без война и да краднат от малките държави. Това са евро океански цености.
58
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Европейският съюз е основан на свободната воля" -- каква свободна воля? лайнapю заври си муцунката в копанята...
57
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният платен лаик с прякор "експерт". Авторитетен е - тлъст и с очила....
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно тези региони сме най-продажните и загубени хора в света. Не случайно си заслужаваме съдбата.
55
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия трябва веднъж и завинаги да обърне гръб на Европа. Европа открай време се е отнасяла с Русия, като с държава втора ръка.
54
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 76. Опака! Един вече се разпозна в по-долното описание, че се и вдигна да защитава себеподобните си. Пък аз нито лук ям, нито знам какъв е тоя автобус 111. Да кажат тези от соц гетата, с "правилния" произход, дето Тато ги докара в софийските панелки.
53
1
 
12
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
Нещо не разбирам логиката на националните предатели, които вадят от девет кладенеца вода, за да ни убедят да си вдигнем ветото. Каква гореща точка като почти всички са член на НАТО А за Босна- не разбирам защо насила някой трябва да бъде заставят да живее с натрапници ***?
52
1
 
8
 
! Отговори
Minko преди 1 година
Става страшно. Цените ,войните , и какво ли още не. Света ще се раздели. Едните за САЩ другите за Русия. Няма средно положение. Искаме неутралитет ? Как ще стане :D Помня си 2000-та година. Не беше такава помия...
51
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чеченците са прабългари,колкото и да не ви се вярва.