Боевете в Северодонецк стават по-тежки

Украинските войници удържали врага от три страни едновременно
15 юни 2022 13:45, Елка Василева
76
Боевете в Северодонецк стават по-тежки
Снимка: архив, БГНЕС

Боевете в Северодонецк и другаде в Източна Украйна "стават по-тежки", написа днес в "Телеграм" украинският губернатор на Луганската област Сергий Гайдай, предаде ДПА.

Още по темата
"Но нашите войници удържат врага от три страни едновременно. Те защищават Северодонецк и не позволяват напредване към Лисичанск", допълва той. По думите му в Лисичанск, разположен срещу Северодонецк на отвъдния бряг на реката, има много ранени.

Вече седмици наред индустриалният град Северодонецк е във фокуса на войната. Ако защитата му бъде сломена, това ще бъде голяма победа на руските сили, която би им разчистила пътя да превземат още територии в Донбас, отбеляза ДПА.

В разпространен днес доклад на британското разузнаване се твърди, че руснаците вече контролират голяма част от Северодонецк. Градът е още по-изолиран, защото мостовете, които го свързват с неговия град близнак Лисичанск, са взривени. "Тактиката на Русия за военни действия в градски условия, която разчита на тежка артилерия, е причинила много големи косвени жертви в града", се казва в днешната сводка на министерството на отбраната в Лондон.

По данни на украинското правителство около 540-560 цивилни се намират в бомбоубежище в химическия завод "Азот" в Северодонецк. Според британското разузнаване по всяка вероятност руснаците ще се съсредоточат върху "Азот", а украинските сили ще могат да оцелеят под земята.

Тази сутрин Москва предложи евакуация на цивилните от Северодонецк, но не към територия под украински контрол, за което настоява Киев, а на окупирана от тях земя. Освен това руската страна приканва защитниците на Северодонецк да се предадат, като обещава, че животът им ще бъде запазен.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като плъхове се крият в завода а драскате че от три страни се защитават намерете си други читатели да ви слушат лъжливата информация
59
1
 
1
 
! Отговори
До 66 преди 1 година
Определено има хиляди, дестки, ако не и стотици хиляди тонове "чугунени(глупави)" бомби. Ако реши да ги ползва, жална им мать на Укрите.
58
1
 
6
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
"а украинските сили ще могат да оцелеят под земята"? Колкото оцеляха неонацистите в Азовстал. Да се предават докато могат. Тук няма бункери на пет етажа в земята както в Мариупол.
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тактиката на Русия за военни действия в градски условия, която разчита на тежка артилерия, е причинила много големи косвени жертви в града", се казва в днешната сводка на министерството на отбраната в Лондон. Противоречите си , преди 2 дни обяснявахте как украинците нарочно се биели в градовете,защото иначе нямат шанс
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И по тежки ще стават мисля че на вдички е ясно че Русия не е използвала вдичките си оръжия в тази война и ще има изненади
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украинският губернатор на Луганската област Сергий Гайдай, че то такава украинска област вече НЯМА, явно е избягал от там и от Киев се мисли още за губернатор
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украинският губернатор на Луганската област, че то такава област вече НЯМА
53
9
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Оказа се че ''живия щит'' били ''големите топки'' на ВСУ. Ако за всяко градче се бият по два месеца, то Украйна ще падне след 389 години. Лъсна голия *** на руската армия.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Розата"Запада"са само Европа. За всички далавери на САЩ и Англия ние плащаме. Бежанците от Северна Африка и Близкия Изток при нас се настаниха. Украинците и те. Американците гепиха петролни кладенци в Ирак и Сирия и си финансират операциите. А Европа не само плаща всичко, но й спират нефта и газа. Американците не налагат ембарго на руското ядрено гориво и изкуствени торове. Защото са зависими от вноса им! Но ни спряха газа и нефта от Русия, щото тех не ги касае. Даже печелят пазар за своя.
51
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лека полека. Стъпка по стъпка. С техника за бракуване и малобройни резервисти Русия си постига целите. Сега, както в Азовстал ще оставят две дупки и ще чакат хохолите като огладнеят и ожаднеят да изпълзят от тях с бели знамена. Нито ще харчат муниции, нито жива сила. За никъде не бързат, независмо от внушенията за провален "блиц криг". Залудо англосаксонците подготвяха Украйна за тази операция 8 години. Няма да изтощат Русия и няма да им видят тактитите и реалните възможности. Ще скапят Европа!
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се предават! Стига ревали
49
0
 
8
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Търсят се дакели за лов на язовци в подземни дупки!
48
3
 
17
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Не може да си част от глобална икономика, пшеницата ти от Украйна, енергията от Русия, IT от Китай и да санкционираш същите държави от които зависиш! То може де, но тогава правитилствата си отиват! Избирай или интересите на народа, на който служиш или вратата..Или стани независим и самодостатъчен..но не всяка държава има такива природни ресурси като Русия..
47
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ке падне и този град, и следващия. ВСУ тепърва тма да знае с кого се е хванала да се бие.
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази сутрин ВС на РФ предложи евакуация на цивилните от Северодонецк, но ВСУ отказа.
45
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен до asd преди 1 година
Позор е в 21 век да връщаш нацизма и фашизма Укрите се опитаха и затова сега ядат бой. Целия свят видя предалите се от Азовстал татуирани със всички съществуващи нацистки свастики, черапи и портрети на Хитлер и СС нацисти. Това е ПОЗОР а лицемерния запад си затваря очите затова.
44
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Но нашите войници удържат врага от три страни едновременно. Те защищават Северодонецк и не позволяват напредване към Лисичанск"---->>> Превод от оpккраински: взехме деца и жени за жив щит, ще се бием докато не загубим живия си щит.
43
7
 
26
 
! Отговори
мухахаха преди 1 година
СОрошнята беснее,а мечката гази.
42
7
 
35
 
! Отговори
Розата преди 1 година
От 2005г насам,Русия направи затворен цикъл за всичко,храна,ресурси,оръжие.Нейният народ няма да гладува.Запада ,гледайки от високо на всичко го проспа тоя момент.А сега,всичките възможни санкции да и наложат,ефекта е нулев.Гащите са им вързани.Европа има проблем,Русия няма.
41
33
 
8
 
! Отговори
asd преди 1 година
Позор! В 21 век да избиваш комшиите, за да правземаш, окупираш и анексираш територии.