Тестват лекарство, което вероятно удължава живота

Лекуваните с метформин били с по-голяма продължителност на живот
2 сеп 2015 13:33,
9
Тестват лекарство, което вероятно удължава живота
Снимка: Reuters, архив

За пръв път ще бъдат направени клинични изпитания на лекарство, за да бъде проверено дали удължава живота, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА.

Въпросното лекарство метформин често е предписвано на пациенти, засегнати от диабет тип 2. През 2008 г. изследване на руски учени показа, че то удължава живота на мишки вероятно чрез ограничаване на калорийния прием и контролиране на нивото на гликемия. Публикуваните през 2014 г. резултати от статистическо изследване на учени от университета в Кардиф, Великобритания, обхванало 180 000 души, показаха, че лекуваните с метформин диабетици са с по-голяма продължителност на живота в сравнение с недиабетиците.

Затова експертът Нир Барзилай от медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк лансира проекта TAME /Targeting Aging with Metformin (Вземане на стареенето за мишена посредством метформин)/. В рамките му ще бъде следено здравословното състояние на 3000 недиабетици на възраст над 70 години, някои от които ще приемат метформин 5 години, докато останалите участници ще бъдат включени в контролната група.

Друго лекарство срещу стареенето - рапамицин, също е тествано. То потиска имунната реакция и често е предписвано при трансплантации. Изпробвано е върху мишки и удължило живота им. В момента е тествано върху кучета от учени от Вашингтонския университет в Сиатъл. Надеждите им са рапамицин да удължи живота на кучетата с две до 5 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това лекарство струва 4 лева в аптеката за 30 таблетки, и се изписва на хора с наднормено тегло.
5
1
 
4
 
! Отговори
Ян преди 8 години
Не се вживявайте хорица! Дори и да е възможен този акт, той не ще да е достъпен за Простолюдието!!!
4
2
 
5
 
! Отговори
факт преди 8 години
Само природосъобразния начин на живот удължава реално живота!!!Всичко, извън това ,пълни джоба на някого !!! лошото е ,когато върху децата се изливат амбициите на неограмотените им майки..
3
1
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Нищо особено ,това го направих преди 138 години,ама почва да тежи че това през последните седемдесет живот ли е?
2
3
 
6
 
! Отговори
Теди преди 8 години
Ако лекарството удължава живота чрез ограничаване на калорийния прием, както пише в статията, същото се постига и с намаляване на порциите храна. Тъпо е да се пие лекарство само с тази цел.
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как точно го разбраха, като това е нов препарат ?????