Арабски трикове: Как Аликанте се справя с проливните дъждове?

Понякога решението не е високотехнологично, а съвсем просто
20 авг 2019 19:44,
17
Арабски трикове: Как Аликанте се справя с проливните дъждове?
Снимка: Alicante.es

Когато в Аликанте пада дъжд, не просто вали, а се излива. Южният испански град може да не види и капка дъжд в продължение на месеци, но когато най-накрая облаците донесат дъждове, те са проливни, понякога унищожителни и носещи наводнения.

Или поне така е било дълги години. В Сан Хуан, квартал в ниската част на Аликанте, вече има нов парк с интересно съоръжение. Ла Маржал е най-обикновен парк за забавление и природни забележителности. Но основната му цел е да събира и рециклира дъждовна вода.

Функцията му наподобява aljibe - техника, разработена от арабските нашественици на иберийския полуостров преди векове. Най-общо казано дъждовната вода се събира и съханява в нещо като цистерна под сградите.

Ла Маржал прави нещо подобно, но навън. Водата после се отвежда до близка пречиствателна централа, а после се използва за чистене на улиците и парковете.

"Нуждата от устойчиво управление ни накара да се обърнем към древните практики", обяснява Хорхе Олчина, професор по география към университета в Аликанте.

"Може да кажем, че тези съоръжение в Аликанте и Барселона са новите цистерни на 21 век", обяснява професорът пред Guardian.

В продължение на осем века южните райони на Испания са управлявани от арабските нашественици. Заради климата те бързо усвояват някои трикове за съхранение на водните ресурси. Когато през 17 век обаче арабите са изтласкани обратно в Африка, много от техните умения и знания биват загубени.

Паркът в Аликанте използва някои от принципите на алхибе (aljibe).

Когато дъждовете са прекалено обилни и канализацията не може да поеме всичката вода, останалата се отвежда към парка, обяснява Амелия Наваро, директор на устойчивото развитие за водните ресурси в Аликанте.

Съоръжението може да побере вода, колкото 18 олимпийски басейна, но откакто съществува не е работило на повече от 30% от капацитета си.

В паркът има засадени основно местни растения, типични за средиземноморския район и доста бързо става притегателно място и за прелетни или местни птици. Откакто е отворил през 2015 г. около 90 вида птици са били видени в парка, който е като оазис сред високите жилищни сгради.

За да се борят с комарите пък властите са завъдили риби, които се хранят с ларви. За да не се завъжда алгае във водата, тя се оксидира допълнително.

Когато дойдат бурите, покачващите се нива на водата активират аларма, която предупреждава хората да напуснат парка. Тогава той се затваря, докато дъждът не спре и водата не се отече.

Ла Маржал е построен за 2 г. и е струвал 3,7 млн. евро - едва четвърт от сумата за традиционния язовир на града. Цената за поддръжка също е относително ниска - около 50 000 евро годишно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Sasi преди 4 години
А колко струваше незавършилият ремонт на западен парк..
14
0
 
2
 
! Отговори
Втората легия преди 4 години
Хей то също Кърджали бе, ех арабска мъдрост, ех $$$$$ иганск ????? хитрувни, вай алаха-ха-ха.!.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това "откритие" го има всяка една река в естествен вид. Когато човечеството се заселва покрай бреговете, следват стеснени корита, корекции и диги, които създават илюзията, че ситуацията се владее. След първия по-проливен дъжд лесно се разбира колко е погрешно да се прави градоустройство в дерета и ниски коти, където водата се събира. Браво на испанците за доброто решение!
12
4
 
1
 
! Отговори
отCиднейAaв$тpалия преди 4 години
А списвача освен Арабски трикове, виждал ли е Аликанте на живо? А аква парка на север е много красиво осветен нощно време, харесва ми и през деня и ноща. Но западна европа ви я оставям на вас, отдавна съм в Новия свят
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ла Мархал*
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бешИ в Бг, парка щешИ дЪ струвЪ 100 милиона евро, нямаше да работи ефективно и годишната му потдръжка щеше да е 5-10 милиона евро като фирмата "концесионер" постоянно щеше да иска повече и щеше да получава каквото поиска след ОБИЛНА кУмисионна за Бойко М. БорисУФ.Така е в Бг.НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На алджибето в Римската империя са му викали имплувиум. Ще ви се да е арабско откритие.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На алгае-то у наше село му викат водорасли, иначе интересна статия.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ла Маржал е построен за 2 г. и е струвал 3,7 млн. евро - едва четвърт от сумата за традиционния язовир на града."Цанков камък и той някъде там струва.
6
0
 
24
 
! Отговори
дон Хуан преди 4 години
Поздрави от Испания. Тук е добре, хората са чудесни, храната е превъзходна, климата е перфектен. Айде наздраве !
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нашият хидролог на републиката как не се е сетил да го приложи тук, а няма много пари, друго си е проект за 1 млд
4
1
 
34
 
! Отговори
Водно огледало преди 4 години
Щом цената е ниска и поддръжката е лесна не е подходящо за бг, не може да се краде и да се ремонтира през шест месеца.
3
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Квото трябва съм си постройл, от доста годинки се радвам на построено то в Испания, а ти ходи да се любуваш на "ремонтирани" шедьовър Граф Игнатиев в София.
2
16
 
6
 
! Отговори
Camper преди 4 години
Ами излизай да строиш. Като те гледам как пишеш, за друго не ставаш.
1
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е, в Испания се строй, у нас само се усвоява. Разликата е очевадна, за всеки, който е бил в Испания.