Вдигат фантастична кула на 60 етажа край София Ленд

Строежът на архитектурното чудо започва в началото на 2009 година, проектант е прочутият Ернст Фукс
24 сеп 2008 20:45, Екип на Dnes.bg
53
Вдигат фантастична кула на 60 етажа край София Ленд
Така ще изглежда кулата. Снимка: Столична община

Прочут архитект ще строи уникален небостъргач в София в района около София Ленд.

Проектът е одобрен и строежът му ще започне в началото на следващата година, съобщиха специално за Dnes.bg от Столичната община.

Кулата, висока 60 етажа, е проектирана от прочутия австрийски архитект, художник-утопист и проектант-чертожник Ернст Фукс.

На върха й ще има ортодоксална крипта, която ще служи и за картинна галерия.

Според специалисти проектът на небостъргача е най-красивият и уникален по рода си в България.

Кулата е била одобрена за строителство в Дубай, но поради религиозни съображения местните власти държали небостъргачът да бъде построен без ортодоксалната крипта на върха. 

Създателят Ернст Фукс обаче бил категоричен, че именно тя е най-уникалното нещо в проекта и задължително трябва да я има. Затова фондацията се ориентира към европейски държави.

Кой е Ернст Фукс?

Роден през 1930 година във Виена, Австрия. Ернст Фукс е автор на гравюри, скулптор, архитект, сценичен дизайнер, композитор, поет, певец и е един от основателите на Виенската школа по Фантастичен реализъм.

Той е и член учредител на Клуба на Изкуството (1946), съвместно с Фриденсрайх Хундертвасер и Арнулф Райнер –на „Хундсгрупе”.

През 1971 година, малко преди да почине, Салвадор Дали посочва Ернст Фукс като свой наследник. Творчеството на Ернст Фукс е повлияно от изкуството на Густав Климт, Едуард Мюнх и Пабло Пикасо.

Поради това той възприема смесената техника, която предава на неговите картини ефекта на „бижу”.

От 1970 година насам творецът се залавя и с многобройни скулптурни проекти, като участва в дизайна на сценичния декор и костюмите за оперите на Моцарт и Рихард Вагнер, между които: „Вълшебната флейта”, „Парсифал” и „Лоенгрин”.

Важна част от неговото архитектурно творчество включва: Църквата в Тал, както и хотел „Ернст Фукс” в провинция Каринтия, Австрия, и грандиозния хотел в ориенталски стил „Гардиан Палас Хотел”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
поредна простития на капиталистите. в Ню Йорк като има много такива та какво. стоят си така празни и са връх на човешката глупост и лакомия
51
0
 
0
 
! Отговори
vtt преди 15 години
Много итгересно. Забраняват небостъргача да се строи в арабски дубай, защото има ортодоксална крипта, която се ползва за галерия, в смисъл няма да е църква или катедрала. За сметка на това цяла Европа се е напълнила с джамии, включително в центъра на София и най-скандалната в момента в центъра на Кьолн. Докого религиозната търпимост ще е едностранна и ще търпим мюсюлманското нашествие заради идеите си за равноправие?
50
0
 
1
 
! Отговори
каналия преди 15 години
и с какво ше се напълни тази поредна измислица - с бизнесмени приличащи на троголоиди които до вчера пасяха говедата по селата и не стъпваха по трамвайни релси , да не ги удари ток, а днес показват нискоинтелигентните си черти по TV, возят огруханите си телеса в скъпи автомобили, строят параклиси и влачат под ръце елитни за лустро ... и всичко това на една окрадена и потънала в корупция страна управлявана от дебилни и алчни комунистически ***. Да живее сганта !!!!! Урааааа!!
49
0
 
0
 
! Отговори
гражданка преди 15 години
Ти си ходи на село! Такива като теб, които цял живот са живели на село като дойдат в София искат да има само бетон, никаква зелинина, нали са дошли в "града", той трябва да е нещо ново за тях - бетон, "лъскави сгради". Време е да се върнете обратно!
48
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 15 години
много е хубав дори,,,!!!
47
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Като искаш гора си ходи на село. Неможе в центъра на София да има гора, след като може да има много модерни сгради и бизнес центрове.
46
0
 
0
 
! Отговори
111 преди 15 години
Браво на крадците!Браво на тези крадци, които подариха на други крадци, земята, на която сега ще се строи архитектурното "чудо"
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ще стане като със сър Норман Фостър...велик, велик ама другъде не у нас.Тук все ще се намери някой да се изсере на метеното...А сградата не е за там и двете кръстовища няма как да понесът трафик от и към 60 етажна сграда, да не говорим какъв паркинг ще е нужен и колко ще струва от където следва че тротоарите и там ще са наблъскани с автомобили. А за криптата на последния етаж и това е като екологично чистите бензиностанции- бог високо, цар далеко...
44
0
 
0
 
! Отговори
hristo преди 15 години
пише край София Ленд, а не на мястотокрай София Ленд има горакрай София Ленд преди съм ритал футбол на тревното игрище, което ИМАШЕ тамкрай София Ленд няма вече място, при което ако не се строи да не се изсече още от горатаако е на мястото по-може , но аз лично съм крайно против поради другите неща, които ще повлече след себе си това строителство, защото покрай него със сигурност ще изникнат други сгради
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Крипта-гробница под олтара.Колко ще е хубав не съм сугурна, но взема хубавото масто в парка.До кога ще продължава това абсурдно застрояване?Перане на пари.Не могат да ме убедят, че в тази столица всичко построено ще бъде изкупено.
42
0
 
0
 
! Отговори
ив преди 15 години
Ернст Фукс е доста спорен творец. И не е архитект, въпреки че има и такива щения. Едно е ясно, ако сградата бъде построена, ще е (поне временно) най-спорната и одумвана в София, подобно сградите на Хундертвасер във Виена. Дали това е добре? Имам си мнение, но не го натрапвам.
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
София ленд е фалирал дрънци! Пукаше се по шевовете! Имам познати които работеха там и ми обясняваха какви опашки са ставали за билети и тн. А освен за вас децата коти са се возили на въртележките, имаше и много заведения и магазини които работеха на пълни обороти, дори и зимата. Така че не че е фалирал ленда ... просто ще се продаде на 100кратно по висока цена от колкото е купен. Това е положението, криворазбрана демокрация, и някои си мислят че всичко в една държава трябва да е изчяло частно ... затова е така!
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Като никога има доста верни коментари. Ясно беше, че София Ленд бешее само временно, докато официално прилапат мястото за нещо по-грандиозно и стане време за големите пари. Хубаво беше, когато паркът си беше само парк. Сега на кой ще платят да си изсере творението сред зеленината, вече няма значение.
39
0
 
0
 
! Отговори
gulf преди 15 години
В София трябва да се забрани ВСЯКАКВО строителство поне за няколко години. Да направят 3-4 лъча на метрото и после да вдигат небостъргачи. До нас боцнаха едно пететажно аквариумче и стана невъзможно паркирането, представете си какво ще стане на светофара на семинарията след небостъргач. След революцията всички главни архитекти на софия до стената и с картечницата!
38
0
 
0
 
! Отговори
nali преди 15 години
не мога да разбера как има все още толкова много хора, които на всяко "да" има хиляди причини да кажат "не"..според мен по тази причина София е едно наистина "гадно място" за живеене и на фона на другите столици е сива, мрачна и неуредена.Затова вместо да търсим причина, защо да не се строи такава сграда, нека да погледнем на нещата по-положително.Другото- София Ленд така или иначе няма да го бъде..Що се отнася до твореца- едва ли е важно на колко години е, а въпроса, че някой не го е чувал е въпрос на обща култура-това не е Мадона нали? Предполагам, че едва ли Антонио Гауди или Хундертвассер са били много известни приживе..Айде да го даваме по-позитивно а?
37
0
 
0
 
! Отговори
Отново от 27 преди 15 години
Забравих да добавя.Не знам дали си давате сметка, но ако сградата е 60 етажна, въпросната "крипта" ще се вижда само от хеликоптер.Явно се цели "изчеткването" на "патриотично" настроените българи, да ни почешат по националното самочувствие.Някак си "ей, това е нашта сграда, бе!"Впрочем, криптата е нещо, което се намира под земята..Хайде пак да прочетем:Първо изречение :1.Прочут архитект ще строи уникален небостъргач в София в района около София Ленд...Нито е прочут, нито е архитект. Човека е на 78 години, ако е толкова прочут, колко сгради е построил ? А може би ние ще го "открием" преди всички ?Думата уникален уфф, не ми се говори, намерете познат архитект и го попитайте, доколко е уникален проектът...Всяко дете с "Лего" може да "построи" десетина такива "уникални".В превод значи кат' не можа човека другаде, що пък да не е у нас. Нали е "прочут".И какво значи около София Ленд, къде по-точно ?Второ изречение:2.Проектът е одобрен и строежът му ще започне в началото на следващата година...Значи решението е взето и сега просто се опитват да го "прокарат", да накарат хората да го харесат постфактум, използвайки думи като "крипта" и "ортодоксална".Хем звучат познато, по християнски, хем никой не знае какво точно значат.И аз съм православен християнин, но не и .Трето изречение:3.Кулата, висока 60 етажа, е проектирана от прочутия австрийски архитект, художник-утопист и проектант-чертожник Ернст Фукс.Отново "прочут", нещо много взе да става.И не е ясно, как хем архитект, хем проектант чертожник...Нещо като майстор-чирак...Четвърто изречение:4.На върха й ще има ортодоксална крипта, която ще служи и за картинна галерия.Отново крипта и отново ортодоксална за тези, които още не са разбрали.Ако предположим, че с "крипта", "авторите" на тази забележителна статия, са искали да кажат параклис или пък църква, представете си как отивате да запалите свещ по някакъв повод или просто искате да помолите, взимате асансьора до шейсетия етаж и попадате на откриването на изложба. Защото това е и картинна галерия, все пак. Нищо де, поне ще видите Вежди Рашидов, няма начин да не е там.Пето изречение:5. Според специалисти проектът на небостъргача е най-красивият и уникален по рода си в България.Добре изпитан способ "според специалисти" , кои са тия специалисти, имена имат ли ?"Най красивият" и още един път "уникален" в случай, че сте пропуснали.Някак си ми липсва "на ба;канският полуостров"...щМислете бе хора...
36
0
 
0
 
! Отговори
sdf преди 15 години
НЕ ЗАКРИВАЙТЕ СОФИЯ ЛЕНД, ИНАЧЕ ГОСПОД ДА ВИ НАКАЗВА...
35
0
 
0
 
! Отговори
it преди 15 години
стана така, че терените на бившите погреби, които бяха определени по ген-плана за ниско до 2 етажа и 20% застряване, само за спорт и развлечения, се разграбиха и застроиха плътно и високо с офис-сгради? Кой и кога промени "на тъмно" този застроителен план? Сега алчността стига до екстремум, 60 етажа! И то от грозно, по-грозно. Теренът беше продаден на първите собственици на София Ленд за 15 $ кв.м, или 35 декара за 525 000 долара при сегашна цена минимум 2-3 хиляди евро/кв.м. или поне 70 млн евро само за терена. Ето това е печалба, на която биха завидяли всички световни разбойници и далавераджии. Някой да е видял имената на собствениците? Няма и нужда - те пак са тук, другарите...
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ernst Fuchs - видях негови картини, рисувани на 16-годишна възраст. Невероятен талант, болен мозък. Скептично съм настроена към 60-етажни 'небостъргачи', но поне са избрали страшен архитект.
33
0
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 15 години
Общо взето, София е една фантастично гадна столица - да кажем, че може би имаме нещастието да живеем в една от най-грозните столици на Европа!До тък с фантастичните неща : ) Няма нищо фантастично обаче в една 60 етажна сграда. И честно казано...боли ме оная работа за това дали ще я има или не. - Това няма да повлияе на живота на хората, но виж, това че живеем в столица без места за развлечения и особено за малките деца - това е вече интересен факт, върху който могат да се замислят само българите обикаляли из Европа и знаещи за какво става дума там (вкл. и страните от източна Европа)