"Умните" светофари задръстиха движението в София

Трафикът се отпушва едва в края на годината
Обновена: 7 юли 2016 07:20 | 7 юли 2016 07:17, Камелия Цветанова
41
"Умните" светофари задръстиха движението в София
Снимка: Булфото, архив

Вместо да облекчат натоварения трафик в столицата, "умните светофари", които Столичната община монтира преди по-малко от година, задръстиха още повече главните кръстовища в София.

Причината на места да има затруднение в движението е, че единната система за управление на трафика все още не функционира на пълни обороти, защото не всички трасета са модернизирани с този тип светофари, обясни пред "Труд“ изпълнителният директор на Центъра за управление на трафика Димитър Петров.

Въвеждането на системата започна през септември 2015-а година. В момента "умни" светофари са изградени на 115 кръстовища, които обхващат входно-изходните артерии на града и в целия широк център - бул. "Тодор Александров“, "Александър Малинов", 4, "Цар Борис 3", "Княгиня Мария Луиза" и други.

До края на годината трасетата, регулирани от новите съоръжения, ще станат 160.

"Няма как изведнъж да обновим всички кръстовища, затова монтирането на съоръженията става поетапно, след като се проучи движението по съответното трасе", каза още Димитров.

Измерването става чрез вградени в асфалтовата настилка индуктивни рамки.

От Центъра за управление на трафика отчели, че на местата, където са изградени "умните" светофари, се пропускали повече коли и зелената светлина била по-дълга.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
6
 
! Отговори
Anonia преди 7 години
Всеки делник в ненатоварената част на деня (10-11 и 14-16) по Тодор Александров червената вълна e факт
36
0
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 7 години
Ама вие защо си мислите, че "глупавите светофари са направени за ваше облекчение? Те се поставят за да напълнят нечий обищнарски джоб, а вие да се откажете да си трошите нервите и да си купите билет за ГТ!!! Това е идеята, а не да ви е удобно. Ако пък не си купите билетче ще напълните гушата на "ортака от белота" така че парите са пак при когото трябва.Премахването на броячите е предпоставка за нарушение на правилника за движение и катастрофи. Както се отбеляза последните 10с са СИГУРНИ!
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-*** е, че на много кръстовища, индуктивните рамки или не са настроени, или въобще не са свързани към управляващия хардуер на светофара. И дори да няма кьорава кола в дадената посока, зеленото там си свети напразно, а червеното държи за другите посоки, където вече се оформя прилично задръстване. Е кое му е "умното" на това?!
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато светофарите са на автоматичен режим никога няма задръстване. Това става на ръчен. Някакъв селчо, от 5 дни в столицата го турили да регулира движението и хоп - задръстване. Но нали трябва да се осигури безпрепятствено преминаване на Националната служба за охрана. За това ние ще се задръстваме. И без това сме си достатъчно задръстени след като избираме тази ***.
33
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Селските мрънкачи пак се навъдиха да дават акъл. Я отидете малко по света да видите как е там първо,а? Значи ви е по-добре да висите в задръстване, ама да знаете, че още 2 минути ще държи червено? Ами вие сте някви плиткоумни. Изтичането на зеленото се разбира по мигането на зеленото, а тоя таймер от 30 метра нищо неможеш да видиш на него. А и пешеходците, които тичат, като *** по платното не ми жалете. Това стадо на повечето места има подлези, ама те отгоре пресичат - защо?
32
2
 
8
 
! Отговори
! преди 7 години
Мало-"умни" светофари
31
0
 
23
 
! Отговори
Пешеходец преди 7 години
Прави ми впечатление, че през 2-3 години правят умни светофари..А който е измислил тия пешеходните дето като натиснеш и трябва да чакаш 2-3 раздавания е ***.
30
1
 
20
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
Да има една подписка да се махнат тия "умни"-те, и да си се върнат старите с броячите - ще съм първия , дето ще се подпише!
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой гербераст от общината ги кръсти "умни", за да източат парите. Как можеш да наречеш "умен" светофар, който е с орязани функции спрямо предходния? (овек трябва да натисне копче, за да може евентуално да му светне зелено, без това да е от полза за автомобилният трафик) Как може да превръщаш града в място за машините за сметка на пешеходците?
28
1
 
4
 
! Отговори
Kragovo krast. преди 7 години
Oh, e-bike, of kef!:-):-):-):-):-)
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На умните светофари времето се променя, ама не пречи броячи да показват поне накрая оставащото време, примерно 10 секунди.
26
3
 
29
 
! Отговори
Blake преди 7 години
Дрън-дрън... Първо, зашо махнаха таймерите - сега идея си нямаш кога ще мигне зеленото, че да се приготвип да спреш, което води до повишена вероятност от произшествия; Второ - защо на повечето места светофарите за пешеходци НЕ светват, ако не натиснеш копчето? Хората седят и чакат няколко поредни светофара, докато се усетят, или директно си минават на червено, което води до още по-голяма вероятност от произшествия.
25
2
 
7
 
! Отговори
до Пипи преди 7 години
Когато ти се променя времетраенето на зеленото и червеното, какво искаш да ти пише на брояча?10-2-43-28?Сигурно ще ти е доста от полза едно такова "броене" и постоянна промяна на цифрите?
24
2
 
18
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
Цитат: ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ БРОЯЧИТЕ ЗА ОСТАВАЩОТО ВРЕМЕ ПО СВЕТОФАРНИТЕ УРЕДБИ !!!Записано е в Закона за движението: Чл. 12.(6) (Нова - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 8.08.2013 г.) На кръстовища с интензивно движение се поставят устройства за отчитане на времетраенето на светлинния сигнал.
23
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости на семинарията минавам на 1ви светофар вече. Преди това висях по минимум 40 минути.
22
3
 
9
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Идеята е добра ,но не се решава само с подмяна на светофарите. Нормалното е ПЪРВО да се направи едно изследване за брой автомобили,скорост , часовите пояси и посоката на движение. после да се прецени дали подмяната ще има ефект и чак тогава да се търси наш човек да спечели поръчката.
21
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе не знам вие къде карате, ама аз живея в Люлин и от какво сложиха "умни" светофари на Вардар и на мола в Люлин сутрин минавам за 2 минути, а не за 20. Преди задръстването беше от Вардар сутрин до мола, а сега няма и помен от него. От седмица не спирам почти до Мария Луиза, така че аз съм много доволен от тези "умни" светофари.Дано ги направят на повече места.
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам каква е причината,но тия светофари наистина НЕ РАБОТЯТ ама грам смислено!!! В нашия квартал откаквто сложиха положението стана в пъти по-зле!!! А най-некординирани и прецакани са тия пускащи пешеходиците! Пълна пародия и абсурд! Направо да ги махат!
19
0
 
15
 
! Отговори
bg преди 7 години
а честито, елате да видите в Пловдив умните светофари от половин година тотално затапиха града и задръстванията са по-големи от софийските. Хората вече спряха да се нерват и си гледат фейсбук на светофара, че има кръстовища на които се чакат 4-5 светофара за общо 10-12 мин.
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А най-готини са новите вело светофари по Тодор Александров - абсолютно излишни и през повечето време светещи РАЗЛИЧНО за движение в ЕДНА И СЪЩА посока. Зелено за колелета / червено за автомобили или обратното. Съответно всички се объркват кой светофар да гледат и задръстването става още по-голямо.