Авария на турбина във ВЕЦ замърси Панчаревското езеро

Сигнал за замърсяването е получен на 15 май
16 май 2020 17:35, Красимир Ангелов
4
Авария на турбина във ВЕЦ замърси Панчаревското езеро
Снимка: БГНЕС

Авария на турбина във ВЕЦ "Кокаляне" е замърсила Панчаревското езеро, съобщава bTV.

Сигнал за големи маслени синьо-зелени петна по повърхността на Панчаревското езеро и умряла риба в близост до ВЕЦ "Кокаляне" е получен на 15 май в РИОСВ-София.

При извършена извънредна проверка е установено, че на 11 май е възникнала авария на работното колело на едната турбина във ВЕЦ-а.

Отстраняването на аварията е извършено на 15 май поради необходимостта от осигуряване на свободен обем в язовир Панчарево, за което дружеството е изискало съдействие от "Напоителни системи" ЕАД, съобщават от РИОСВ-София.

За отстраняване на аварията е включена аварийна помпа за източване на водите от изтичалото.

При работата на помпата обаче е засмукана рибата, което е причина за наличието на умряла риба и в река Искър. Установените маслени петна в реката под моста в местност Зона за отдих "Плажа" са в резултат на работата на аварийната помпа и отмиване на смазочна течност.

За настъпилата авария дружеството не е уведомило Басейнова дирекция „Дунавски район” и Министерство на околната среда и водите. За установените нарушения ще бъдат предприети административно-наказателни мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
9
 
! Отговори
Некъф, преди 3 години
колкото и да не ти се харесва, вецът си е там от втората половина на 50-те. "Панчаревското езеро" или яз.Панчарево е изградено пак по това време като най-долно стъпало на каскада Искър, с идеята след енергийната преработка на водата от яз.Искър, тя да се пренасочва за напояване на Софийското поле и за промишлено водоснабдяване на МК Кремиковци. Даже е имало идея част от напоителните канали да минават през София и да са и плавателни. Все още техни остатъци може да се видят около Камбаните
2
0
 
4
 
! Отговори
Robert Halfords преди 3 години
Ти си *** номер 1 , тръби те на ВЕЦ отиват в езерото. Проверете първо и после пишете
1
6
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
На езеро ВЕЦ!!!Еваларка бе крадци долни.