Слагат дефибрилатори в пет от станциите на метрото в София

70% е вероятността човек да бъде спасен, ако му се окаже такава помощ
34
Слагат дефибрилатори в пет от станциите на метрото в София
Снимка: БГНЕС

Пилотен проект за поставяне на автоматични външни дефибрилатори от най-ново поколение в пет от най-натоварените метростанции в столицата се очакма да приеме Столичният общински съвет на 16 декември.

Шестият дефибрилатор ще бъде за дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община, съобщиха на пресконференция Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет и проф. Иво Петров, зам.-председател на СОС и един от изтъкнатите кардиолози у нас. "Таванът" за закупуване на шестте дефибрилатора и шкафовете за тях, определена в доклада на СОС, е 40 хил. лв. с ДДС, предаде БТА.

На 16 декември предложението за закупуване на апаратите предстои да бъде одобрено от СОС, а от февруари догодина да бъдат поставени в шкафове на видими, защитени места в метростанциите. 240 хиляди души дневно ползват метрото, а достъпът на линейка до метростанциите по-труден, посочи Георгиев. Сред станции, в които ще има дефибрилатори, са тези при Софийския университет, в Люлин, МС "Витоша", НДК. За работа с дефибрилаторите ще бъде обучена част от персонала на софийското метро, информира Георгиев.

Иво Петров посочи, че отдавнашна мечта на Дружеството на кардиолозите в България е инсталирането на тази апаратура на обществени места. Най-малко четири хиляди българи загиват поради внезапна сърдечна смърт, алармира той и допълни, че това е една ужасяваща картина.

По данни на "Метрополитен" между 10 и 12 души годишно загиват от внезапна смърт в метрото. 70 процента е вероятността човек да бъде спасен, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация, каза Иво Петров. Той допълни, че многократно са се увеличили случаите на сърдечни проблеми след прекарана инфекция с COVID-19.

По думите му подвижните дефибрилатори са абсолютно безопасни и могат да бъдат употребявани от непрофесионалсти в областта на медицината и здравеопазването, тъй като софтуерът определя дали трябва да се направи електрически разряд или не, тоест уредът не може да бъде използван неправомерно, увери Петров. Той благодари на общинските съветници в СОС за единодушната подкрепа за развитието на този пилотен проект в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Без мотаене, това трябва да се направи. Мързелът и безидейността погубват животи и това се е доказало във времето.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям напредък ;)Да видим до кога ще си стоят по местата.
27
2
 
2
 
! Отговори
Мая преди 2 години
Ето това е грижа за човека! Чорапа ни подготвя! За всичко е помислил Той !
26
0
 
4
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Важно е да се отчете дейност и да се вземат комисионни! Ура!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
щом трябва да е в първите минути - шрез 20 метра тр. да има дефибрилатор плюс обучен мед.персонал да работи с него! Инак файда - йок!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слагат, слагат... И 70% е вероятността за спасяване на човек, ако му се окаже такава помощ. Нали така пишете.... А кой точно считате, че може да я окаже тази помощ (не дай Боже, да се наложи!)? Кой? Случайно преминавашите граждани ли?
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юрданка по - добре да каже защо в метрото има ескалатори само в една посока. Защо входовете за метрото са толкова тъмни, а стълбите заледени? Защо влаковете в час пик се натъкват с пътници? Какво я посъветва Казанджиев, когото назначи на сладка служба?
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах го предаването, доста жизнени хора минаха, явно се надяват некой да падне на земята, че да го довършат с дефибрилатор :)))
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слагат ги в случай че някой му стане зле и за късмет има медицинско лице на близо иначе незнам кой ще е тоя дет ще тръгне да го ползва ей тъй . Другият вариант е да има някакви часове в у-ще и младежите след 16-18 години да ги обучават(преди 20 години имаше ОЧП) .
20
0
 
4
 
! Отговори
жалко но факт преди 2 години
С тези растящи цени , много хора ще трябва да ги свестяват след като си видят сметките ца ток и парно.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тоалетни, макар и платени, кога? Само да не са като онези неработещите за по 300000 лв.
18
3
 
1
 
! Отговори
Фармамафоята преди 2 години
Посегнаха на най-ценното му на Ицо хазарта. Ами сега? Дефибрилатор!!! (Ице не е вибратор)
17
0
 
12
 
! Отговори
ваксаджия преди 2 години
До 18 - "Германия това го има отдавна."----Да но в Германия са почти 90% ваксинирани и е обяснимо. И разумно и наложително! Но мисля че нашите корум-пета избързват малко. Ами ако никой се набоде повече? Или са решили вече за задължителното ваксане? И се подготвят за последиците.
16
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! В държави като Германия това го иа отдавна.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в метрото кога ще престанат да спрат асансьори или ескалаторите за да пестят ток.
14
2
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Това не са уреди за ползване от персонал на метро, щото с идеята да спасиш 1 можеш да ликвидираш стотици, ама нали сега е модерно.. Математици - епидемиолози, кондуктори - кардиолози.. Ейй не отива на добре тоя свят!
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако всеки може за сложи диагноза и да спаси човешки живот значи е излишно да се учи медицина. Абсурд е подобен уред да се използва от немедицинско лице и в този случай той не само може да не спаси живот, а да убие
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре автоматични ваксинатори., даже през дебелите зимни дрехи.Тъй де, тези дефибрилатори няма да стоят там за хубост.
11
6
 
17
 
! Отговори
славянин преди 2 години
По-важното е защо все повече хора имат такива сериозни проблеми че се налага навсякъде да има дефибрилатори!? Май хипермодерната медицина създава много повече проблеми и болести на хората отколкото им решава!?
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хубаво човека ще бъде спасен, но колко години след това ще живее с такъв сериозен сърдечен проблем ?