Потвърдиха за 5 жертви на наводненията в Хасковско

Спасителната операция продължава
Обновена: 6 фев 2012 14:53 | 6 фев 2012 14:51, Екип на Dnes.bg
151
Потвърдиха за 5 жертви на наводненията в Хасковско
Село Бисер под вода. Снимка: Impact Press Group

5 човешки живота отнеха наводненията в област Хасково, съобщиха официално от МВР. По непотвърдена информация обаче загиналите са повече.

Трима мъже на възраст между 60 и 90 години загинаха тази сутрин в харманлийското село Бисер.

По всяка вероятност по време на приливната вълна те са спели и не са успели да се качат на втория етаж на домовете си, съобщи кметицата на село Бисер Златка Вълкова.

73-годишен мъж от харманлийското село Лешниково пък получи удар. Мъжът не могъл да понесе гледката на давещите се животни в двора му.

 В 11.40 часа е постъпила информация за двама жители на с. Иваново, които са тръгнали към Харманли и се издирват. В 11.58 часа след скъсване на мост на главния път в дерето е открит лек автомобил.

Синът на издирваните е потвърдил, че  автомобилът е на родителите му. В 12.42 часа от община Харманли е постъпила информация, че в колата е открита починала жена. В момента сили на МВР продължават да издирват мъжа.

Още по темата
По непотвърдена информация на моста към Маджарово са намерили смъртта си други двама души, които са се преобърнали с джип. Засега липсват подробности за инцидента.

Екипи на областните управления "Пожарна безопасност и защита на населението" от Хасково, Пловдив, Стара Загора и Бургас работят за овладяването на кризисната ситуация, след като тази сутрин към 7 часа се скъса стената на микроязовир Иваново. В област Хасково е обявено бедствено положение.

Провежда се спасителна операция, в която са се включили и вертолети от състава на Българската армия, съобщават от МВР.

Има опасност от скъсване стена на язовир Орешец, който е собственост на община Харманли. Към мястото са насочени екипи от Напоителни системи и пожарната. Започва контролирано изпускане на язовира.

БЧК оказва помощ на евакуирани над 50 човека от село Бисер, които са настанени в помещения на болницата и старчески дом. Предоставени са одеяла, топли напитки и закуски.

Всички пострадали от наводнението в с. Бисер ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в максималния
размер по закон от 325 лв., отпусната от дирекция "Социално подпомагане" - Харманли.

Тя ще бъда част от мерките за преодоляване на щетите от бедствието, сполетяло жителите на селото, съобщиха от социалното министерство.

Междувременно язовир "Ивайловград" е прелял. В зоната на бедствието са концентрирани 6 БТР и 5 ЗИЛ 131 от състава на Дирекция "Специализирани полицейски сили", водолазни екипи, 16 спасителни екипи с 60 човека и 16 товарни автомобила, полицейски сили за въвеждане на допълнителна организация на движението и охрана на обществения ред. От състава на Българската армия са включени 4 мостопоставача и 2 вертолета, както и два спасителни модула.

Междувременно водата откъсна от сушата хасковските села Брягово, Родопи и Динево съобщи заместник-кметът на Хасково Златимир Желев. Под вода е и мостът в село Любеново.

Хеликоптер е помогнал на баща и син, които са бедствали в автомобил край село Родопи.

Международният път за Турция също е под вода, допълват от МВР. От Хасково за Харманли се пропускат само товарни автомобили.

Леките коли се пренасочват през Димитровград. Участъкът между село Капитан Андреево и граничния контролно-пропускателен пункт също е залят.

Затова леките автомобили, пътуващи по това направление, се пренасочват към ГКПП – Лесово. От Главна дирекция "Охранителна полиция" съобщават, че трафикът ще бъде насочен по маршрут Хасково - Димитровград - Стара Загора - Нова Загора - Сливен - Ямбол- Елхово – Лесово.

Със заповед на кмета Георги Манолов е обявено бедствено положение в община Свиленград.

В резултат на тежката метеорологична обстановка, обилните валежи и преливащи язовири по течението на река Марица, нивото на реката се е повишило с над 3 метра. В сутрешните часове водата е започнала да прелива по крайбрежните улици "Граничар" и "Крайречна" и в кв. Гебран.

В общината действа кризисен щаб и са предприети мерки за справяне със ситуацията в града и заплашените села Генералово и Капитан Андреево.

Евакуирани са децата от ОДЗ "Зорница", осигурени са автобуси за преместването им в ЦДГ "Слънце". Начално училище "Христо Попмарков" е определено за център за настаняване на бедстващи хора.

Бедствено положение е обявено още в област Кърджали, общините Харманли и Любимец.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
До 104 преди 12 години
Нали знаеш ,че клетвите са връщат при този който кълне.
82
1
 
3
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Бог да ги прости милите хорица!
81
1
 
3
 
! Отговори
шимба преди 12 години
дайте да ги изметем от парламента тия ояли се ***!!!!!!!!!!!!
80
0
 
1
 
! Отговори
emigrant преди 12 години
до 108 приятел нали пак те са на власт те никога не са пускали кокала само като хамелеоните си сменят цвета разликата е че преди 1989 крадяха за вила ,апартамент а сега за последните 20 години *** мамицата на цяла държава и населението останало да живее в нея
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за тези 22 години дето се водим ,че сме живеели в някаква *демокрация* която още никой не я е видял ,продажната ни политическа класа дето ни проглуши ушите с мантрите за нато и ес ни докара държавата до пълна разруха и българския етнос до поголовен геноцид
78
3
 
2
 
! Отговори
до 109 преди 12 години
Не е боко виновен за Столичани и *** , бели и *** , левски и цска , пенсионери и работещи , бели и червени яки . Те сами се разделят по най- примитивни кретерии.Българите още от аспарухово време са се разделили и от там май ни е тръгнало да сме така на групички. Но малките групички нищо голямо няма как да сторят ;(
77
0
 
4
 
! Отговори
познай кой преди 12 години
Да не би и Попова да се е удавила?
76
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
104Хората ги раздели Боко-тиквата!!!!нали той се кефеше как се мразят министрите.Как възрастните хора са "некачествен матриал".Как трябва да мразим богатите.Него кълни човече!
75
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато бяха наводненията преди шест години Б Б каза, че господ ни наказва задето сме избрали комунистите Сега за какво ни наказва?
74
0
 
13
 
! Отговори
Istinata! преди 12 години
Долна твар! Само такъв безочлив индивид като 4ЕРВЕНИЯ от Банкя Боко Тиквата - борец и рекетьор, може да направи публична PR акция от чуждото нещастие. В НК има текст за това, но надали има прокурор, който да му потърси сметка.
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бог да ги прости хората :( Изключително ми е тъжно, че се случват такива неща заради глупостта на отговорните за тези съоръжения лица.Но въпреки тъгата искам да кажа: Аню ПОДАВАЙ ОСТАВКА, НЕКАДЪРНИК, преди да си загробил ВВС-то с *** ти сделки с американците.
72
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой не е виновен Това е природа Бетствие се казва ..но понеже ние не сме се срещали с такива до сега и за това хората обвиняват някого. ами по света какво става ????
71
10
 
5
 
! Отговори
Проклинам ви! преди 12 години
Всички които се делите прокелти да бъдете . Децата ви да измрат , рода ви проклет да бъде .А братята българи , истинските българи , които сме заедно и в добро и в лошо - живи и здрави да сте! Заедно можем всичко!
70
1
 
2
 
! Отговори
88 преди 12 години
88, Много точен коментар.
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ZA6TO TAQ DARJAVICA E PROKLETA V CQLATA SI ISTORIQ, ZA6TO ??!!
68
0
 
7
 
! Отговори
Пилотов преди 12 години
Бойко питай този с генерал с 4 звезди дето е до тебе, той е дал становище да се купят Кугарите.Да спасим и останалите ни вертолети Ми, дето останаха.Президентския вертолет е Ми.
67
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега Боко(той коли и беси,нали..) дали ще поеме отговорността???Мишки отговорност не поемат.........Виновно е международното положение,руснаците,Станишев и ку..ра ми янко!
66
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
бог да ни е на помощ.единия некадърник и крадец боко обвинява другия некадърник и крадец станишев.така е защото 20 години само крадоха гадовете а построеното от нашите родители никой не поддържаше.горките хора забравени и оставени на стихията.
65
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Криско.. брат ми я кажи къде е Лили Стихията ? Нали на нея това и е работата ? Най-лесно е да клепаш предните.... а вдействителност народа ги избра защото предните бяха калпави и тези да оправят нещата, но се видя, че тези са по-калпави и от предните !Почти 3 години бездействат ! Сега ли видяха, че хеликоптерите не стават за такова време ? Чак сега ли се сетиха за този язовир при свършен факт ? ДА НЕ БИ ДА СИ МИСЛЕХА, ЧЕ УПРАВЛЕНИЕТО ИМ ЩЕ СЕ СЪСТОИ САМО ОТ НОЖИЦА И ЛЕНТИЧКА ???
64
3
 
11
 
! Отговори
Неразумен преди 12 години
Приятели, мисля че тази трагедия трябва да сложи край на управлението на Бойко, ГЕРБ и на демокрацията! Най-добре да дойдат танковете! Тези язовири са строени от камунистите и мисля, че издържаха прекалено дълго време. За лошото време е виновен Бойко, а ако Доган беше проектирал стените и консултирал проектите - сега щеше всичко да е ОК. Вън и Долу!!! На общо основание - смърт за недоволните!