Плачевно: Армията ни е в "насипно състояние" по границата

Статистиката: 1000 души на месец влизат у нас неконтролируемо
5 дек 2016 08:53, Петя Славова
73
Плачевно: Армията ни е в "насипно състояние" по границата
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"Откакто границата ни със Сърбия беше затворена, броят на мигрантите в България рязко се увеличи. Това показва недвусмислено, че притокът на мигранти от границата ни с Турция не е прекъснал. Според статистиката на МВР около 1000 души на месец влизат у нас неконтролируемо. Това ще се случва, докато България не затвори границата си по-ефективно", коментира бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

"Грешка на българските политици е, че решиха да опазват нашата граница, умилостивявайки Ердоган. Никога в историята на България сигурността на нашата държава не е зависила от милостта на един или друг, още по-малко от тази на Турция", настоя той.

"На заплахите на Ердоган, пряко насочени към България, българските власти трябва недвусмислено да заявят, че това би било враждебен акт, който ще граничи с война. Казвам тези силни думи, защото ножът е допрял до кокала. Той трябва да знае, че с България така не може да се държи. Това е форма на хибридна война с използването на хуманитарни лостове. Ердоган трябва да намали малко риториката. Турция носи отговорността за това, което се случва в Сирия и с мигрантите на тяхна територия", отсече бившият военен министър пред Нова тв.

Като друга грешка на Бойко Борисов бившият министър отчете това, че всички проблеми на националната сигурност бяха възложени на МВР.

"То се превърна в един мастодонт, практически неуправляем. Този начин на организация не работи и именно затова армията трябва да се включи", на мнение е той.

"За нас границата трябва да бъде въпрос на политики, които да намерят израз по някакъв начин и в бюджета. Факт е, че в бюджета на армията и на МВР за тази година няма нито един лев за проблема с миграцията и охраната на границата ни", коментира Ноев.

Бившият МО шеф попита защо в парламента липсва дебат за това трябва ли да бъде финансирана армията за операция по границата.

Според него в момента тя е там в "насипно състояние", като общи работници към "Гранична полиция", което по думите му е неефективно.

"Крайно наложително е армията организирано и пълноценно да отиде на границата ни с Турция. Проблемът, който е надвиснал над нас, не е просто резултат от гражданските войни в Сирия, Ирак и Афганистан, а е глобален проблем, който все повече натиска Европа", заяви още Ноев.

Според него правителството не отдава дължимото значение на армията и в частност на опазването на границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е ли Военна Тайна . Очевидно да си войник със събути г .....и не никак лесна работа .
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя дали скоро е ходил до границата?Май ходи до Пирот за плескавица!
66
1
 
2
 
! Отговори
Роската преди 7 години
Когато някой, който започне да се притеснява за проблема от югоизток, то тогава сигурно езикът за коментари тук ще бъде само турски....
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нужда някой да ни помага турция ще я смачкаме за 1 ден
64
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Общо взето в България мнението на мнозина българи е плод на хибридната война, която води Русия.Според РФ едва ли не всички държави от бившият соц. лагер са много по-злер от преди. По руските медии се дават филми как всички са го закъсали и колко е зле положението. Така се опитват да оправядаят положението в самата РФ.
63
0
 
2
 
! Отговори
EUVKLID GEORGIOS преди 7 години
ГЪРЦИЯ ДА ВИ ПОМАГА ??ХАА ХАА .ЩЕ ВИ ПОМОГНЕМ ТОГАВА.
62
7
 
4
 
! Отговори
пехотинец преди 7 години
За да опази границите си от анадолските същества Българската Армия трябва веднага да нападне варварска Турция по море суша и въздух! След като мисията бъде изпълнена, Българската Армия трябва да обърне поглед към нискоцивилизованата агресивна територия наречена Русия!!!!
61
2
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Преди 5 години един грък ме попита защо сме СИ унищожили армията. Не успях да му дам смислен отговор, а той продължи - Как ще се защитавате сега от Турция? Обясних му, че сега сме в НАТО и сме приятели (нали така е официалната линия). Изгледаме учудено, каза "Приятели с Турция?!?!? Нема такова нещо.". Поясни, че в такъв случай те ще помагат ако Турция ни нападне. Та от всичко това, поне един съсед е обещал да помага .....
60
1
 
13
 
! Отговори
до Факт преди 7 години
Аз бях в трети ешалон през 70-те години.Задачата ни беше 2 дни да удържим, а не само 24 часа, като задържим противника възможно най-близко да границата. През това време десант на ВД на 4 магистрални отсечки по 4 дивизии на денонощие. Тези отсечки от по 4 километра дължина вече не стават за кацане на транспортни самолети.Поздрав от бивша вече Танкова бригада Айтос.
59
0
 
8
 
! Отговори
Пълно недоразумение преди 7 години
Май че пазим повече границата със Сърбия отколкото с Турция. Объркана държава.
58
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До НаблюдаващАми не е истина това,което казваш-че българската армия е трябвало да удържи на турската 10-15 минути!Имаше си отбранителни ешалони-първият бяха граничните поделения за които важеше именно тоя 10-15мин. срок,втория ешалон беше на 20-25 км,и трябваше да удържи положението за няколко часа.Третия-на 40-50км имаше задача да спре настъплението до пристигане на руските подкрепления-до 24часа.Ако има някакво значение-аз бях в 10-15 минутния ешалон,хи-хи!
57
1
 
9
 
! Отговори
вгр преди 7 години
"...че това би било враждебен акт, който ще граничи с война." НЕ ГРАНИЧИ !!! ТОВА СИ Е ВОЙНА - ЧИСТА ВОЙНА!!! БЕЗ ЗАОБИКАЛКИ!!!
56
0
 
18
 
! Отговори
Тогава ръкопляскахте преди 7 години
Кой премахна граничните застави. Не е ли време да го назовем и да отиде там където му е мястото.
55
0
 
2
 
! Отговори
Afgin преди 7 години
Bg medii sa mafia
54
0
 
20
 
! Отговори
?! преди 7 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
53
0
 
20
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До ФактЕдно време близо 200-хилядната ни армия въоръжена до зъби трябваше да задържи турската армия за 15-20 минути. Реално можеше да я държи много повече, но да оставим това. Днес сме останали с 10-15% от това число, а въоръжението ни е на ниво Балканската война. Какво денонощие, какви пет лева? :)
52
1
 
20
 
! Отговори
Факт преди 7 години
ГРАНИЦАТА ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ НАПЪЛНО БЛОКИРАНА!Нужна е ешалонирана отбрана,за в случай,че турците се опитат силово да вкарат мигранти-с минни полета и всички екстри(противотанкови комплекси,ПВО и прочее).Естествено,турската армия е десетки пъти по-силна,но от нас се иска да я задържим за денонощие.После ще се намери кой да помогне.....
51
0
 
23
 
! Отговори
времето ще покаже преди 7 години
Страх ги е да признаят че нямаме армия. Има някакъв бюджет който се дава за заплати на чиновничи и това е
50
0
 
19
 
! Отговори
Симко преди 7 години
По този начин със забавяне и неопазване на гранизите Борисов не умилостови Ердоган, а облагодароди банковите сметки на Герб и компания като заложи националната сигурност на глупавия си народ, който слушайки сладките му приказки, два пъти сляпо го избра. Комунистите ще са същите алчни борци за власт
49
0
 
9
 
! Отговори
Симко преди 7 години
По този начин със забавяне и неопазване на гранизите Борисов не умилостови Ердоган, а облагодароди банковите сметки на Герб и компания като заложи националната сигурност на глупавия си народ, който слушайки сладките му приказки, два пъти сляпо го избра. Комунистите ще са същите алчни борци за власт