Забрана за сеч има. Но има ли кой да я спазва?

Изсечени са незаконно дървета в парк "Бедечка" в Стара Загора
26 апр 2018 20:53, Красимир Ангелов
6
Забрана за сеч има. Но има ли кой да я спазва?
Снимка: Запазете Бедечка

Странно заравняване на терен с булдозер и премахване на дървета се случва в парк "Бедечка" в Стара Загора, алармираха защитниците на парка от "Запазете Бедечка".

Още по темата

Това се е случило въпреки забраната за всякакви подобни дейности, след като мястото скоро ще върне официалния си статут на парк след почти единодушното решение на Общинския съвет от миналата година и изтичането на съдебните му оспорвания.

Няколко подобни опита за унищожаване на растителност вече бяха наказани с глоби от страна на Община Стара Загора. Парцелите в парка все още се водят частни и предстоят замените във вече договорените от Общината военни терени. 

Пред "Фокус" заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов призна, че са изсечени незаконно множество дървета при заравняване на терен в парка.

Той обясни, че е издадено разрешение на частници да направят разчистване на храстова и тревиста растителност в парка, но е поставено условието да не се изсичат дървета. Това обаче не е спазено, за което съответните лица ще понесат наказателна отговорност, съобщи Николов.

"Това, което установихме, се дължи на едно разрешително от колегата инж. Янчо Калоянов. В момента екип на общината се намира на терена. Извикани са собствениците и ще бъде съставен акт за административно нарушение, както е по наредбата", подчерта заместник-кметът.

Казусът "Бедечка", който в продължение на години вълнуваше старозагорци, е почти решен. В крайна сметка паркът ще бъде спасен, като Общината и правителството се споразумяха за военни терени, в които собственици на имоти в парк "Бедечка" да бъдат компенсирани. В града дори се проведе референдум за съдбата на зелената площ, който се обяви категорично в продкрепа на запазването на парка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
12
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Къде са "зелените" защитници на Пирин, къде е Ска - та, къде са НПО тата?Там са си в топлите кочини и не вземат отношение щото тук никой не "снася" кинти и защо да се хабят? Продажни пачаври.
3
1
 
4
 
! Отговори
Kiffla преди 5 години
Аз пък я спазвам! Всъщност аз никога през живота си не съм държала брадва, честна дума!
2
1
 
7
 
! Отговори
българина преди 5 години
по принцип има забрана за извършване на престъпление изобщо но тъй като нямаме мвр съд и прокуратура, това се прави от всички всеки ден....
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българийо, Българийо. Потъпкване на законите от мафията.