Туроператори: Забравени и на ръба на оцеляването сме

Основното искане на бранша - възстановяване на парите на клиентите им
1 фев 2021 12:53, Петя Славова
28

След ресторантьорите и туроператори излизат на протест. По информация на Bulgaria ON AIR в момента тече организацията му, като преди това ще бъде изпратено писмо с исканията им за властите. За какво настояват организаторите на екскурзии?

"Нашата дейност не се осъществява от миналата година от 13 март. Ние сме единственият бранш, който не работи. Вече всички са на ръба на нервите и на оцеляването. Почти сме забравени и изоставени", каза председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти Павлина Илиева в ефира на "България сутрин".

Още по темата

Тя изтъкна, че мярката 60/40 за членовете на Сдружението е на ниво на изплащане около октомври месец.

"Централно решение за излизане на протест все още нямаме, спорадични са тези желания. Те ще зачестяват все повече и повече. Все още нямаме готовност и организация, но това може да стане бързо. Имаме едно основно искане и това е за възстановяване на парите на клиентите. Ставаме изискуеми в месец март, все още не е разрешен този проблем, на който от 1 година се опитваме да търсим решение", посочи тя.

Павлина Илиева добави, че към момента като мерки към туроператорите са раздадени 10 млн., което се равнява на 1% от техните обороти.

"Написали сме прессъобщение - исканията ни са мерките да бъдат навременни и да бъдат раздавани в технологичното време, в което са обещани. Министър Николова е в голяма наша подкрепа, винаги е била с разбиране към нас", коментира председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти в ефира на Bulgaria ON AIR.

Илиева подчерта, че хората от бранша са с яснота, че няма да заработят още дълго време, но смятат, че с добри мерки е възможно да заработят поне в страната.

"Ние сме изготвили протокол за безопасна работа на туроператора в Ковид среда, ще опитаме да го направим официален през Министерството на здравеопазването. Чужденците, които идват в България, са в изключително ограничен брой. Ние сме в зелената зона, но пътуванията са ограничени. Дестинациите, които в момента са отворени, са Занзибар, Малдивите, Дубай и Доминикана. Хората искат да пътуват, желанието е голямо", обясни Павлина Илиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама като предлагате услугите си на двойни цени от това ако си организираш сам масрафа-не ревахте
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да си сменят професията. Времената се променят и човек трябва да се нагажда, и друг път се е случвало.
23
2
 
8
 
! Отговори
иванова преди 3 години
ако раздадените 10 мл лева представляват 1 процент от годишните обороти на туроператорите,значи ли че годишният им оборот е един милиард? Какви данъци са внесени и каква печалба е отчетена при такъв оборот?Сега всички реват,че много са загубили,а никой не погледна какво са декларирали като печалба предходните години. Ако се видят данъчните им декларации,ще излезе ,че по-добре ,че не са работили.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
факт е,че западът отдавна разбра,че българинът не го бива за бизнес...затова е въпрос на време кога ще ни отнемат всичко.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще стане като в полша преди години...откакто навлезе един голям световен концерн в областта на туризма,чието име няма да споменавам,всички малки и по-големи местни туроператори фалираха!това ще се случи и тук в българия.българските туроператори са тотално неконкурентноспособни.
20
2
 
11
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Кризата с Ковид ще продължи поне две - три години. Не виждам как и откъде държавата ще покрива 60% от доходите на хора, които нищо не вършат. На борсата или преквалификация.
19
1
 
8
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До до 8Тези с високите заплати лека полека се изнасят. Никой не иска да дава 200к + пари за място като София при условие, че във Валенсия има имоти на половина на тая цена. Лудите заминаха. А сравнението Валенсия София е смешно - софия е тотално мръсно кално гето без никаква инфраструктура.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не знам ама на боровец и банско туристите са буквално един върху друг...деца,възрастни без маски,без дистанция в ресторанти по лифтове всичко накуп.софиянци са като отвързани..
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжа, лично знам, че например на Тез тур са изплатени 117000лв
16
2
 
16
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Някога бях ангажиран директно със счетоводството на няколко туроператора. По-мърлява андрешковщина не сте виждали. Лъжат, мотаят, мамят, крадат, а сега рев че не можели да оцелеят. Направо да ги закрият 90% и да оставят малкото читави.
15
0
 
2
 
! Отговори
чети внимателно преди 3 години
По Черноморието ни сега се строи, но по-малки от железобетонните чудовища.Не забравяяйте, че преди миналия Сезон удължиха максимално срока за строежите.Хотелиерското лоби е мнооого силно.НЕМА ЛАБАВО !
14
2
 
2
 
! Отговори
бай онзи преди 3 години
Баси, днес цял ден си го местя от новини, не моа се заапра ....
13
5
 
14
 
! Отговори
Пунта Кана преди 3 години
Стига ви толкоз манджаре.По света ще се продължи да се ходи и без вас.Търсете си работа.
12
4
 
17
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Еми прави са да реват...Взимали са по 3-4К месечно, осигуровки на мин.заплата... ексурзийки дали вътрешни или интернационални няма значение, но спането и храната в хотела са за сметка на туриста и/или хотелиера. А сега?!? Пари нЕма, дайте от бюджета, че не щем да си пипаме сметките.Я марш наглеци... Имаме си роммми да храним, и бюджет да пълним само вие ни липсвате на опашката. Хващайте лопатата и бачкайнье. *** нагли.
11
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТУРОПЕРАТОР- КАКЪВ Е ТОЧНО СМИСЪЛА ОТ ТАЗИ ДЕЙНОСТ ЗА МЕН Е НЕПОНЯТНО! НЕЩО КАТО БРОКЕРА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ: ПЕЧАЛБА НА ГЪРБА НА НЯКОЙ, КОЙТО Е ПОЕЛ РИСК ДА ТЕГЛИ КРЕДИТ, ДА ПОСТРОИ ХОТЕЛ, ДА ПОДДЪРЖА ПЕРСОНАЛ И ДА ОБСЛУЖВА ДОРИ И БЕЗМИСЛЕНИ ПРЕТЕНЦИИ НА ГОСТИ! ПОРЕДНИЯТ *** ПО ВЕРИГАТА ХОТЕЛИЕР-КРАЕН КЛИЕНТ! РАБОТА КОЛКОТО ИСКАШ ЗА ТОЗИ КОЙТО ИСКА ДА РАБОТИ! ЗАД БЮРО, С ТЕЛЕФОНЧЕ, ХИМИКАЛКА НА ТОПЛО Е ЛЕСНО! А ДАНЪЦИТЕ КОИТО КТИХТЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ? ДА БЯХТЕ СПЕСТЯВАЛИ!
10
3
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Реално погледнато сделките с имоти с доста ок, особено с къщите около София- там има сериозен бум. Брокерите няма да изчезнат, защото в София тепърва растат младите добре платени хора със сериозни заплати в пъти над прага (ако до преди 5 години бяха 100 000, днеска са над 200 000), които купуват какво ли не. Не, че аз бих търсил нещо с брокер де, просто отбелязвам, че, като купих къща миналата пролет и долетяха 101 брокери да се предлагат.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия измамници и те искат пачки)
8
4
 
22
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Едни ненужни пиявици - същите като брокерите на имоти. Тези ще изчезнат тази година. А брокерчетата тепърва започват да усещат какво се задава. 2008 ще им е като празник.
7
3
 
18
 
! Отговори
на село преди 3 години
Фалирвайте и заминавайте на село !!
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не една и две професии са изчезнали от този свят. Вече нуждата от сервитьори намаля с 80%, както и нуждата от туроператори. Сменете професията, квалифицирайте се. Недостигът на квалифицирани кадри е умопомрачителен. Все повече западни компании идват у нас точно сега, заради ниските разходи за труд, ниските данъци, ниските наеми на офис площи. За едно квалифицирано място за борят по 0.8 души, а при неквалифицирания труд се борят по 200.