Не, не е "Голф" - първата кола в Перник е "Шевролет"

Първите коли в Перник са с регистрационна табела Сф
15 фев 2022 11:45, Елка Василева
22
Не, не е "Голф" - първата кола в Перник е "Шевролет"
Снимка: архив, БГНЕС

"Шевролет" е първата марка автомобили, появила се в Перник в началото на ХХ век, разказа за БТА Румяна Рангелова, главен експерт в "Държавен архив" - Перник. Притежатели на колите са двама фабриканти.

Собственикът на содолимонадената фабрика Кирил Златков е първият перничанин с автомобил, той имал два "Шевролет"-а. Най-богатият перничанин по онова време - Богдан Христов, собственик на фабрика за бира, е вторият притежател на "Шевролет" в населеното място. И Златков, и Христов използвали автомобилите си за пласмент на производството на фабриките им.

През 1930 г. мината има три автомобила - два малка "Щаер" за директора на мината и един "Мерцедес" - два тона, товарен, бензинов.

На 30 юни същата година се появила седмата кола в града. Тя е купена от Захари Ценев и Велин (Чумата) от Бучино и представлява малък бензинов автомобил - американска марка. По-късно и други граждани си купуват коли, предимно за работа.

Така Перник не изостава от европейската модернизация и технологии, каза Рангелова. И припомни, че първият автомобил в България се появява в края на XIX в.

През 1958 г. в гр. Димитрово (Перник) има 21 леки коли, лична собственост. Само за шест месеца през същата година от Градско търговско предприятие "Нармаг" са продадени 11 автомобила. През 1969 г. автомобилите наброяват 50-53, бензинови и дизелови, разказа Рангелова.

Първите коли в Перник са с регистрационна табела Сф

Първите коли в Перник имат регистрационни табели с буквите Сф, тъй като Перник е към Софийска околия. След като през 1959 г. с новото административно деление Димитрово (Перник) става околия, табелите са с букви Дм. Това продължава до 1962 г., когато отново се връща старото име - Перник и регистрацията на колите вече е пернишка - Пк.

Курсове за шофьори през 50-те години на ХХ в. се провеждат от Доброволна организация за съдействие на отбраната. Шофьорски курсове в България започват да се организират още през 1905 г. от Министерството на войната, каза още Рангелова. Негови ръководители са германският шофьор Густав де Беновер, поканен от Министерството на войната и французинът Етиен Гро.

Допустимата скорост е 4-15 км/ч по софийските улици и околните шосета

През 1912 г. започва прилагането на първия "Правилник за движение на автомобилите в София" (ДВ, брой 71 от 30 март 1912 г.), според който "шофьорите са задължени да се подготвят за изпит от експертна комисия".

Едно от особено важните изисквания в правилника гласи - "Автомобилът да има отпред и отзад номер, на който цифрите да бъдат написани с черна боя върху металическа бяла плочка, с размери: преден - 75/45 мм и заден - 100/75 мм".

Допустимата скорост на движение е била 4 км/ч "по многолюдните улици" и до 15 км/ч по улиците с по-малко движение и по шосетата около София, каза Рангелова.

Въпреки че в миналото всички транспортни средства се движат със сравнително малка скорост, а броят на колите не е голям, пътнотранспортните произшествия са факт. Полицията (Народната милиция) изпълнява същата роля, както и днес - разследване на събитието, изясняване на обстоятелствата, установяване на виновника и т.н. И през онези години има шофьори, които карат в нетрезво състояние, не дават предимство на пешеходците и превишават допустимата скорост, разказа Рангелова.

Сега 68 582 коли са регистрирани с табели Рк, преобладава Фолксваген

Сега 68 582 коли са регистрирани с табели Рк, посочи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Слави Лазов. Сред тях преобладава марката Фолксваген, но противно на очакванията - не и Голф. Той отстъпва място на други модели на автомобилния концерн.

Основната скорост в Перник е 50 км/ч, има две малки жилищни зони, където разрешената скорост е до 30 км/ч. Край училищата колите се движат с не повече от 40 км/ч, уточни Лазов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
2
 
! Отговори
Сива зона преди 2 години
Малкото перничани, които познавам карат VW и не са свестни хора, независимо от професията и социалния им статус. Това обаче не хвърля сянка върху марката VW и не ми пречи да я карам и аз.
17
2
 
0
 
! Отговори
ГОЛФА преди 2 години
Един перничанин карал Фолксваген Туарег--- видял го друг и ахнал. егаати големио Голф
16
1
 
0
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Стига бе с този Барселона гейт-- Какво прави цар КИРО сега-- чете по Гугъл и вади от там доказателства-- българска простотия от харвардски възпитаник.. АМи вадете доказателствата и съдете Борисов бе тъпаааци.. Да сте чули,че прокуратурата предявява обвинения --а доказателства събира следствието и полицията --които са на Бойко Рашков--- ами да събере доказателства и да им ги даде-- тогава добре--амам къде са --в ГУГЪЛ...затова не става нищо..ама нищо --защо ли обяснявам на проости хора
15
0
 
5
 
! Отговори
PK 500k преди 2 години
Перник е хубав град.Мога да работя София и да си живея в хубав квартал на Перник,за разлика от по долу коментиращите,които са от дълбоката провинция,купили са си изтърбушен панеляк в Люлин и се имат за големите софиянци.
14
2
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Шевролета е първоначално заблуждение.След това и завинаги колата в Перник е ГОЛФ.
13
1
 
1
 
! Отговори
Винкело преди 2 години
Ай сиктир, сичко живо се връти около Перник :)https://youtube/watch?v=nWAJPDhvQKw
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Перник в момента карат BMW E60. Автомобил за батки без 2лв. в джоба, мислещи се за милионери! Цената? Колкото заплата на студент в западна компания в София. За Перник е много скъпа кола това и мацките без 2 предни зъба налитат яко! Кара се предимно от бокьори, ММА бойци, наркодилъри и всякакви неквалифицирани и необразовани двойкаджии аутсайдери.
11
1
 
6
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Нищо, не е късно, може пък последната да е Голф!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карали с 15 км и пак са катастрофирали а вие сега искате да не катастрофират когато колите раазвиват по 200 км. Това племе си катострофира от както Хан Аспарух е побил конската опашка. Немате спасение.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално, тогава Голфа все още не е бил измислен!
8
1
 
6
 
! Отговори
Бри4ка преди 2 години
Да след Golf 3 и донякъде след 4-ката, Перничани започнаха да отстъпват от любимия модел на VW - Golf. Като питам защо, казват - от 5-тицата започнаха да ги правят прекалено ниски и трошливи и това не допада на практичните Перничани. Все пак по пътищата се наблюдават най-много автомобили на концерна ВАГ като най-много са Ауди 4-ките и Вагените но "по-едрите" модели Пасат... по възможност - комби. Още се купуват и Голфове но от по-височката версия тип MPV - VW Golf Plus
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е пернишки ужас?Да караш с голфо в насрещното и да те ударят отзад!!
6
10
 
11
 
! Отговори
... преди 2 години
Мнооого интересна информация!Сега очаквам новини за популацията на костенурки в Странджа,за миграцията на дивите зайци,за количествата и марките червило продадени в Макоцево,през последното столетие...
5
6
 
7
 
! Отговори
Адрес преди 2 години
Ж.к. Перник, град София.
4
9
 
7
 
! Отговори
Не ходете в Перник преди 2 години
Перник е град от сектанти с манталитет на индийци! По спирките седят 200 килограмови мутри за да насочват пътници към автобусите за София, споделеното пътуване е забранено! Полицията работи за местната нарко мафия!Докато сте на работа ви обискират дома и т. н.
3
9
 
11
 
! Отговори
Отново преди 2 години
махленска статия изсмукана от пръстите! Типично за тази уж медия T1M
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Епа не, защото тогава Фолцваген не са съществували.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаех че сме изобретили автомобила и то по турско още. Тц тц тц