Бащи поискаха промени в законодателството с родителските права

В момента, за равни права, родителите започвали война
21 дек 2022 11:53, Петя Славова
37
Бащи поискаха промени в законодателството с родителските права
Снимка: БГНЕС

Бащи се събраха до северния вход на Народното събрание и раздаваха на депутати листи с искания за промени в законодателството, свързано с родителските права. Организатор на събитието е Асоциация за детско развитие "Член 24".

Борим се за правата на децата, които трябва да бъдат и с двамата си родители, коментира пред БТА Гален Тодоров. По думите му в момента българското законодателство лишава децата от достъп до родителите си и по този начин ги уврежда здравно.

Децата развиват различни видове проблеми като агресия, стрес, слаб училищен успех, мисли за самоубийство, липса на полова индикация, която е много важна за всяко едно човешко същество. Те не могат да се социализират в обществото свободно, посочи Тодоров. Той обясни, че има внесен законопроект за изменение на Семейния кодекс, който, по думите му, е добър, но може да се подобри още, за да имат по-добри права децата.

В момента Семейният кодекс е този, който вкарва родителите във война, каза за БТА адвокат Карло Луканов, представител на фондация "Бащи за отговорно родителство". Той обясни, че родителите започват война, когато и двамата искат да бъдат такива, почват да се очернят един друг, отношенията им стават нетърпими, от което страдат децата.

Според него е голям проблем, че България не изпълнява съдебните решения. Осем пъти сме осъдени в Страсбург за това, че родители, на които са им присъдени родителски права или имат режим на родителски налични отношения с децата, не могат да ги изпълнят, допълни Луканов. По думите му системата, която трябва да прави това – държавни или частни съдебните изпълнители – практически не работи. За да се стигне до едно решение, понякога заседават поред три инстанции, това са седем съдии минимум, които са работили, това е скъпа процедура, ангажиран е огромен държавен ресурс, получаваш един съдебен акт и накрая може да си го окачиш в рамка на стената, защото не можеш нищо да направиш с него, коментира Луканов.

Това, което предлагаме, което е внесено в парламента, е предложение за въвеждане на споделено родителство, посочи Луканов. Той добави, че погрешно се смята, че задължително детето трябва да бъде разделено на две. Луканов каза, че споделеното родителство означава две неща: юридическите права – двамата родители да участват заедно във всички важни решения за детето, независимо дали са разведени или разделени, и физическото време, като не е задължително то да бъде 50 на 50. Приема се, че има споделено родителство, когато детето е с всеки от родителите не по-малко от 30 % от времето, уточни Луканов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Чети с разбиране, ако имаш с какво. Говоря за независима, успяла жена. Финансово независима. Какво може да предложите на такава. Разчела ви е още в началото и знае, че семейство с такъв дето дели, не става. За какво й е още един да я поглежда, не зависи щастието й от мъжете.
29
1
 
2
 
! Отговори
Майната Ви! преди 1 година
Навсякъде гнилoч и празни лакърдии, а само фасона ни европейски. Мъж и баща да не си в евроатлантическа България, брате. Стопяват ти лагерите разни златoтърсачки, разни съдилища, съдии и институции. Гнила, ялoва държава. То ако всичко беше наред, тези хора нямаше да бъхтат път до парламента и да искат промяна. Според женското племе излиза, че им трябват осеменители, а не бащи. Бог да прости България!
28
3
 
0
 
! Отговори
до анонимен 30 преди 1 година
Справедливо би било, ако Вие родите 1 дете и мъж Ви да роди 1. То неможе само парите по равно !
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За протокола - разведена съм. И Слава Богу. Бившият ми мъж изкарваше за трима, държеше да делим всичко на 2. Когато единият получава 1000, а другият 3000, справедливо ли е всичко наполовина ? Ами - не, не е справедливо, затова съм разведена.
26
2
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Е, мисля, че сме заслужили, нали ? А и искаме щото стиснатите мъже не дават, пък искат после и те права, като елементарни задължения не могат да изпълняват, а устите им големи.
25
3
 
6
 
! Отговори
44 преди 1 година
До :-) 4: Децата са ми големи и не съм разведена, но ще ти кажа, че жилището си е мое собствено, заплатата ми е по-висока от на съпруга ми. А ако аз давам 1000 лева за отглеждането на дете, ако бях разведена, толкова трябва да дава и той. Все пак и двамата сме родители. С равни права, но и задължения. Така че няма мъж, няма жена.
24
8
 
4
 
! Отговори
До 22-26 преди 1 година
Така ли? Затова ли непрекъснато искате субсидии, дарения, социални помощи, субсидии, специални закони, кризисни центрове? Сигурно защото сте много силни и независими.
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До :-)Жените отдавна могат да си изкарват пари да гледат децата и без прехвалените мъже. Интересно какво можете да дадете на такава жена - нищо.
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До :-)Ако се сравнява приноса на мъжа и жената в брака и семейството, при развод за мъжа не би трябвало да остава почти нищо, предвид на това колко жертва жената.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 19,20,21Ами някои жени нямат проблем да си заменят мястото с мъжа. Изкарват достатъчно пари. И аз искам да ходя само на работа и да щипя колежките, докато жена ми вкъщи бърше повърнатото на бебето. Лесно ви е, нали ? То и пари да изкарвахте, мъжете, ама и това не можете, освен, че кръшкате. Всяка жена ще ви бие шута на такива, и деца няма да ви ражда.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те развиват такива проблеми и като виждат бащите си. Гавренето на бащите с майките след развода е често срещано. На никоя жена не й трябва миризливото ви жилище, дръжте си го. Жените отдавна са доказали, че са равностойни на мъжете, но не е и нужно да се мерят с тях. Зле е положението, защото жената жертва повече от мъжа, кариера, общуване, средства, за да ви отгледа и изхрани децата и после я зарязвате заради млади. И младите ще ви бият дузпата.
19
5
 
5
 
! Отговори
До 19,20,21 преди 1 година
Повтарям си въпроса. Като е толкова зле положението, защо не си размените местата с мъжете? Те да получат попечителските права, издръжката и те да ползват жилището, придобито по време на брака.
18
2
 
3
 
! Отговори
една жена преди 1 година
До До 15 Кои ние? Всеки човек отговаря само за себе си, за своите действия. Няма как да познавате всички жени и да знаете дали аз, например, мога да бъда обвинена.
17
1
 
6
 
! Отговори
една жена преди 1 година
До :-) 14 Не всяка жена, която може да предостави по-добри условия на живот и грижи на децата си, е феминистка. Това е искала да каже 9, според мен.
16
4
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Излишна битка, която вие предизвиквате.
15
3
 
7
 
! Отговори
:-) преди 1 година
До 8. Ами като е толкова зле, защо не си размените местата с мъжете? Те да получат попечителските права, издръжката и те да ползват жилището. Второ, откъде-накъде парите и имуществото се делят 50 на 50, а не се гледа приносът на мъжа и жената?
14
2
 
8
 
! Отговори
една жена преди 1 година
Във всеки случай трябва да се гледа какво е най-доброто за децата. Излишна и битката между половете.
13
8
 
7
 
! Отговори
:-) преди 1 година
До точно така. Напротив, феминистките само гледате да се уредите на държавна, партийна и НПО хранилка и обикаляте медиите да просите социални помощи и субсидии.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре, пак некое НПО е раздало грантове...Неслучайно е прието такова законодателство преди години.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Точно така, точно та - е това е което се случва в доста ситуации при разменен пол, та не знам, сарказъм ли е, що ли