Въпреки скока при имотите: София е най-евтината столица в ЕС

В някои квартали за две години жилищата са скочили с над 50%
6 яну 2023 22:00, Анисия Иванова
32
Въпреки скока при имотите: София е най-евтината столица в ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

София си остава най-евтината столица в Европейския съюз въпреки сериозния ръст в цените на недвижимите имоти през последните две години. В някои квартали цените на имотите най-вероятно ще се задържат, в по-крайните квартали вече започват да падат, макар и с малко, защото там поскъпването беше неестествено. Говорим за панелни жилища, чийто цени бяха стигнали над 2000 евро за квадрат. Това каза Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор", в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Цените в някои квартали на София в рамките на две години нараснаха с над 50%. При песимистичен сценарий сега говорим за свиване на цените с до 20%. Това означава, че ако някой преди две години е купил имот, то той е направил добра инвестиция. Основните купувачи в този период бяха работещи хора между 30 и 45 години, които имаха известни спестявания и купуваха за собствени нужди. Впоследствие се включиха и т.нар. инвеститори, които купуват имоти с цел да ги задържат, изчаквайки удобен момент да ги реализират, разказа събеседникът.

Някои инвеститори продължават да бъдат активни, защото смятат, че приемането на България в еврозоната ще даде допълнителна подкрепа за цените на имотите, посочи Димитров.

По думите му броят сделки намалява, но оборотите от сделките компенсират това и поради тази причина всички участници на този пазар – от агенции за недвижими имоти през нотариуси, банки и кредитни консултанти изпращат рекордна 2022 година, но с много въпросителни как биха се развили нещата през 2023 година.

Що се отнася до перспективата за повишаване на лихвените проценти при отпускане на банкови кредити събеседникът отбеляза, че все още сме във фазата на говоренето и очакването, но че на практика не виждаме това повишение на лихвените проценти. През 2022 година средният размер на жилищния кредит порасна с над 30% и достигна 270 000 лева. Това, което прави впечатление още е, че са доста повече хората, които теглят кредити над половин милион лева, каза Димитров.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Евтина, но ще поскъпва
25
0
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Освен шпакловката и замазката, не трябва да забравяме и измамата с т.нар. общи части при новото. Купуваш апартамент 70 квадрата, той се оказва 50. Така цената става още по-жестока на квадратен метър!
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... или в дупките в изронена мазилка по фасадите на сградите. Обърни внимание, че това се наблюдава около някои училища. До не много отдавна в София такова чудо не можеше да се види. Аман!
23
2
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 27 преди 1 година
Всеки ден виждам нещо друго - счупени пластмасови капачки на ограничителните колчета, поставени по края на тротоарите, за да не качват автомобили върху тях. Чупят тези капачки, за да ползват колчето като пепелник или да завират там празните си пластмасови чашки от кафе или салфетките от закуска. Това се наблюдава в София едва през последните 20-ина години, когато тук нахлуха нови софиянци. Децата им пък завират смачканите салфетки в естествените вдлъбнатини на кората на дърветата или в дупките..
22
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само че не е най- евтина, ами и срещу парите си от данъци не получавате почти нищо. Някой виждал ли е (например) в София да мият мантинели, заграждения, пътни знаци, светлоотразителни колчета и т. нт.??? Щото аз в Берлин съм виждал.
21
5
 
15
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Всичко ще поскъпва от години е така. Който си е купил жилище през последните 10 г особено с готов кеш е доста напред.
20
8
 
8
 
! Отговори
Несъгласен преди 1 година
22, само да вметна, че един ремонт е несравнимо по-евтин отколкото цената на имота. Така е навсякъде по света.
19
4
 
32
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
София остава най-евтината столица в ЕС,защото се сравняват жилища на шпакловка и замазка в София с напълно готови жилища в ЕС /само слагаш мебели и електроуреди/.Освен това се спекулира с квадратурата на жилищата/общи части/.
18
2
 
8
 
! Отговори
София е евтина! преди 1 година
Така е,лесно и евтино може да си купиш дупедати и ***! Доказано :)
17
4
 
20
 
! Отговори
До Гошо преди 1 година
Прав си, материала е безкрайно лош. Не мисли и не разбира. Но ето, нали си имаме вождове, хайде да дръпнат ръчната спирачка, разко покачване на лихвите, парите стават скъпи, производството спада, безработицата се увеличава, хората започват да ограничават покупките и цените искат-не искат тръгват надолу. В момента се надува брутален имотен балон в София.
16
3
 
33
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Миналата седмица ходиш до Малта и цените в магазините и ресторантите не се различаваха от тези в София при значително по-високи средни заплати. В момента всички български предприемачи са решили да правят необосновано високи печалби на гърба на народа, които е уплашен че инфлацията ще му изяде спестяванията. А народа не разбира, че той подклажда инфлацията, като купува имоти на раздути цени.
15
5
 
20
 
! Отговори
Ох на дедо преди 1 година
ХО-ХО-ХО - ЗАКЪСАЛИТЕ БРОКЕРЧЕТА С ПЛАТЕНИ СТАТИИ НЯМА ДА ЗАКРЕПЯТ МЕХУРЯ! ПУКА, ГЪРМИ, ТРЕЩИ - ВЕЧЕ НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД!!
14
2
 
12
 
! Отговори
Виваком преди 1 година
Някои проверявал ли е цените на мобилните услуги в ЕС? Роуминга вече не играе, а тук силно започнаха да си вярват. Май ще сменям префикса на телефонния си номер. Тие обирджии толкова не могат да изчакат да свършат договорите на хората.
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тая държава единственото нещо, което има фундамента да поскъпва са траурните услуги!
12
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За новогодишната вечер в Ниш за 8 души платихме общо 180 лева. Храната беше повече от разнообразна. Ядене и пиене на корем и ни излезе направо без пари. Представям си ако бяхме при мутрите в България колко щяхме да платим на тези алчни спекуланти. Затова отидохме извън България за да не им пълним гушите.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оо няма, само тук ще са ниски лихвите по ипотеките. Навсякъде ще ги вдигнат, но не и тук. 20-30-40% инфлация и 3% лихва по кредитите. Така поне десетилетка докато банката започне на нас пари да дължи.Опа, ама що ще стане когато след годинка левовите кредити се превалутират към еврови? Сигурно още по-добре, ще паднат от 3 на 1% лихвите само за БГ. Тук в Рай траурна агенция Рай.
10
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виена е по-евтина.
9
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жилищата в европа вървят с улици и канализация, може би затова са по скъпи.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А представяте ли си ако доживеете до 70-80 години? Бай люляк ще доминира в държавата, ще коли и беси по същите тези апартаменти за по над милион лева, които сте си купили преди 30 години и още не напълно изплатили на банката. Повече от очевадно е, че единствената причина за резкия ръст на цените на имотите е човешката алчност и глупост.Едни купуват на силно надути цени с ясната надежда, че ще има още по-алчни, на които да ги продадът. Но последния ще изсърба чopбичката.
7
1
 
32
 
! Отговори
Бебо преди 1 година
Не съм наясно с цените в другите европейски столици, но мисля че в София и България цените трябва да са най високи. В градовете е страхотна чистота. Общината се грижи а хората помагат. Няма *** никъде, нито *** от кученца, нито остатъци от обвивки за храни. Да излижеш улиците и между жилищата. Хората са любезни, чисти, възпитани..Пътищата са повече от перфектни..и най важното е че няма корупция...всички са честни..до болка. М...А...к.а ви долна.