Театрални страсти с "Метеор"

10 години на българска и международна сцена
Обновена: 13 фев 2018 16:00 | 13 фев 2018 15:52, Петя Славова
0
Театрални страсти с "Метеор"
Снимка: "Метеор"

Премиерата на книгата с театрални текстове на Ани Васева и Боян Манчев, лекция на прочутия японски философ Ясуо Кобаяши, среща-дискусия с немския театрален режисьор Дирк Сислак и театрален маратон на настоящите си представления, Метеор отбелязва през месец февруари десет години на българска и международна сцена.

Премиерата на книгата "Метеор. Избрани театрални текстове" на двама от двигателите на групата Ани Васева (драматург и режисьор) и Боян Манчев (философ и теоретик) ще се състои на 16 февруари от 18 часа в Дом на киното. Тя ще ознаменува десетгодишнината от началото на съвместната работа на двамата автори по представлението "Свидригайлов" преди 10 години.

През последното десетилетие Ани Васева поставя 13 представления с Метеор, 9 от които по авторски текстове на Васева и Манчев, а 3 от деветте в съавторство. Книгата включва и няколко непоставени текста, както и "Манифеста за нечовешки театър". Шест от представленията се играят до днес, като във всички тях участва третият централен член на Метеор Леонид Йовчев.

По време на метеорните дни ще се играят последователно "Малдорор", "Тотална щета", "Лъвкрафт", както и "Пътуване към Ада" и "Убиецът и блудницата", чиято премиера беше в края на миналата година, като централна част от юбилейната програма. Единайсетдневният театрален маратон ще започне на 11.02. с „Малдорор” и ще завърши на 21 февруари с "Пътуване към Ада".

Програмата се подсилва от повторното гостуване в България на знаменития и добил широка популярност у нас с обръщението си към студентите от студентската окупация на Софийския университет през ноември 2013 г. философ Ясуо Кобаяши.

Лекцията на Кобаяши, по покана на неговия близък приятел и съмишленик Боян Манчев и НБУ, е на тема „Идната философия. Завръщане към sophia” [La philosophie à venir. Retour à sophia] - знак на особено внимание към домакините, доколкото мисли завръщането в града София като завръщане към sophia, мъдростта. Откритата лекция ще се състои на 12 февруари от 14 ч. до 16 ч. в галерия УниАрт в НБУ.

Срещата-дискусия "Vierte Welt - театър отвъд проекта", посветена на съвременния театър и институционално-политическите му измерения, ще се състои в Гьоте Институт на 15 февруари. Специален гост ще е влиятелният немски режисьор Дирк Сислак, създател и движеща фигура на берлинското пространство за художествени и критически практики Vierte Welt, който ще събеседва с дългогодишните си партньори Ани Васева и Боян Манчев (чийто текст „Дъщерите на Пандора” Сислак е поставял на сцена в Берлин и Виена).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари